Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μύθοι «ομοψυχίας»

✔️  Δ. Κουτσούμπας: Η πολιτική που ασπάζεται το δόγμα πως αν η Ελλάδα είναι το «καλό παιδί» του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα προστατεύσει δήθεν τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έχει πλήρως, αποδεδειγμένα και ιστορικά χρεοκοπήσει

  • Στη Βουλή μεταφέρθηκε χτες το κλίμα ομοψυχίας ανάμεσα στην κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά, με κοινό παρονομαστή την υπεράσπιση του ευρωατλαντικού πλαισίου, μέσα στο οποίο ούτε υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση υπέρ του λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
  • Αυτό που μπορεί να ταρακουνήσει τα νερά και να φωτίσει μία άλλη διέξοδο για το λαό είναι ο απεγκλωβισμός από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό του ΝΑΤΟ, η πάλη για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, να ανοίξει ο δρόμος για άλλες εναλλακτικές, σε συντονισμό με τα λαϊκά κινήματα της περιοχής, για ριζικές αλλαγές.

Με αφορμή τη συνεδρίαση του λεγόμενου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής – στο οποίο όπως είναι γνωστό δεν συμμετέχει το ΚΚΕ – τα αστικά επιτελεία έσπευσαν χτες να μιλήσουν για την «ομοφωνία» και την «εθνική» τάχα συναίνεση που εκφράστηκε, στην προσπάθειά τους να στρατεύσουν το λαό στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής, που παρουσιάζουν ως «μονόδρομο» απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Ξέχασαν βέβαια να πουν πως δεν χρειαζόταν και κανένας ιδιαίτερος κόπος για να «συναινέσουν» μεταξύ τους τα κόμματα του ευρωατλαντισμού. Πρόκειται άλλωστε για τις δυνάμεις που σταθερά, δεκαετίες ολόκληρες τώρα, με πλήρη «ομοφωνία» είτε από κυβερνητικές θέσεις είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης, καλλιεργούν τους επικίνδυνους για το λαό μύθους που καταρρέουν τώρα με πάταγο, την ώρα που προωθούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης, εμπλέκοντας ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Αλήθεια, δεν είναι οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και των υπολοίπων αυτές που επί χρόνια «συναινούν» στον δηλητηριώδη για το λαό μύθο ότι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπου συμμετέχει η αστική τάξη, αποτελούν τάχα εγγύηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας;

Ο μύθος αυτός αποκαλύπτεται ξανά σήμερα με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, καθώς επιβεβαιώνεται ότι οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οι σχεδιασμοί τους δεν είναι ασπίδα απέναντι στους κινδύνους, αλλά ο ίδιος ο κίνδυνος. Είναι άλλωστε εντός των αμερικανοΝΑΤΟικών πλαισίων τα σχέδια «συνεκμετάλλευσης» και «συνδιαχείρισης» του ενεργειακού και άλλου πλούτου που τώρα βγαίνουν «φόρα – παρτίδα» στο τραπέζι.

Δεν είναι οι ίδιες δυνάμεις, που εδώ και χρόνια, δίνοντας «γην και ύδωρ» στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές (όπως πρόσφατα με τη νέα «αμυντική συμφωνία» που διαπραγματεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ και υπέγραψε η ΝΔ), διέδιδαν το παραμύθι ότι «αυξάνει τη διαπραγματευτική δύναμη» της χώρας απέναντι στην Τουρκία με το να είναι η Ελλάδα το «καλό παιδί» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ;

Και αυτό το παραμύθι καταρρέει με πάταγο ξανά τις μέρες αυτές, καθώς πίσω του αποκαλύπτεται η γυμνή αλήθεια: Καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού μας δεν έχει η εμπλοκή που όλο και βαθαίνει στα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Αλλωστε, τα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας «φουσκώνει» η ίδια η πολιτική των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή, απέναντι στον «στρατηγικό εταίρο» και «σύμμαχό» τους, την τουρκική αστική τάξη, καθώς στόχος τους είναι να παραμείνει η Τουρκία στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με τα ανάλογα φυσικά ανταλλάγματα.

Και βέβαια κάθε άλλο παρά νέα είναι η «ομοφωνία» τους στον έτερο μύθο, ότι οι «ισχυρές συμμαχίες» στην περιοχή, με βάση τα τριμερή και τετραμερή σχήματα που στήνονται κάτω από αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, προσφέρουν μεγαλύτερο βαθμό εξασφάλισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και συμφερόντων έναντι της Τουρκίας.

Κι αυτός ο μύθος καταρρέει σήμερα, καθώς επιβεβαιώνεται πως οι «άξονες» και οι «αντιάξονες» που δημιουργούνται, όχι μόνο δεν αποτελούν «άγκυρα σταθερότητας», αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν «βαρίδι», που πάει το λαό ακόμα πιο βαθιά στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

Οσο κι αν «συναινέσουν» λοιπόν τα αστικά κόμματα, ξανά και ξανά επιβεβαιώνεται πως ούτε υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση υπέρ του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο πλαίσιο του σημερινού θανάσιμου εναγκαλισμού με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Σχεδιασμοί που βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς και τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα.

Αυτό είναι και το πλαίσιο που πρέπει να αμφισβητήσει με την πάλη του ο λαός, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη με τους γειτονικούς λαούς, την κοινή πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και την εμπλοκή της χώρας σε αυτά. «Σημαδεύοντας» τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του και τις συμμαχίες του, παλεύοντας για αποδέσμευση από όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Εκεί βρίσκεται η λύση για το λαό μας και τους άλλους λαούς της περιοχής, για την υπεράσπιση της ειρήνης, των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες από τη στήλη “Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ” του Ριζοσπάστη