Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μ. Συντυχάκης: Ταξικά μας αδέλφια οι μετανάστες

Το ΚΚΕ καλεί κάθε μετανάστη και πρόσφυγα να δώσουν τη μάχη μαζί με τους Έλληνες εργάτες σαν μια γροθιά, «όχι απλά για μια επίλυση προβλημάτων, αλλά για να χτυπήσουν τη μήτρα των προβλημάτων», τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων όπου έγινε συζήτηση για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Ο Μ. Συντυχάκης ανέφερε πως οι εργοδότες θησαύρισαν από τη σκληρή εκμετάλλευση των μεταναστών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχουν αναρίθμητες «Μανωλάδες» στην Ελλάδα. Επίσης, υπογράμμισε πως το κράτος και οι κυβερνήσεις (προηγούμενες και σημερινή) δεν τους προστάτευσε, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να είναι θύματα ρατσιστικών επιθέσεων, εμπορίας και εκμετάλλευσης, ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα παιδιά.

Όπως είπε, το ΚΚΕ στήριξε το δικαίωμα όλων των παιδιών δεύτερης γενιάς και των γονιών τους να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα με απλές διαδικασίες, χωρίς εξοντωτικά παράβολα. Όμως η υπηκοότητα και οι όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις από μόνες τους δεν λύνουν το πρόβλημα της κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων. «Και όταν λέμε κοινωνική ένταξη εννοούμε το δικαίωμα στην εργασία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην εκπαίδευση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», διευκρίνισε.

Ο βουλευτής του Κόμματος τόνισε πως το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες σαν ταξικά αδέρφια και στάθηκε απέναντι στις επιθέσεις της εργοδοσίας, των κρατικών μηχανισμών, των ρατσιστικών συμμοριών. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη αυτός ο αγώνας να στρέφεται ενάντια στις αιτίες που προκαλούν τη μαζική μετανάστευση και την προσφυγιά, επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ στηρίζει αιτήματα όπως:

– Κατάργηση των διακρίσεων στην εκπαίδευση, στην Υγεία και σε άλλους τομείς που αφορούν την κοινωνική τους ένταξη.

– Κανονικές και μακροχρόνιες άδειες διαμονής, χωρίς εξωπραγματικές προϋποθέσεις, παράβολα και πρόστιμα.

– Απόκτηση ελληνικής υπηκοότητας για όσους το επιθυμούν, με απλές και δωρεάν διαδικασίες.

– Ένταξη στην ελληνική κοινωνία, πρώτα απ’ όλα στο εργατικό – λαϊκό κίνημα.

– Τάξεις υποδοχής και ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μετανάστες και πρόσφυγες μαθητές, για εκμάθηση της μητρικής και της ελληνικής γλώσσας.