Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Νάουσα: Με αφορμή την έλευση προσφύγων προσοχή στο «αυγό του φιδιού»…

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Δημοτική Αρχής στη Νάουσα «έχουν έλθει 193 πρόσφυγες – μετανάστες. Συγκεκριμένα,  στην μια ξενοδοχειακή μονάδα διαμένουν συνολικά 115 άτομα, εκ των οποίων 70 παιδιά και νεογέννητα βρέφη, καθώς και 45 ενήλικες γονείς και ηλικιωμένοι. Αντίστοιχα, στην δεύτερη ξενοδοχειακή μονάδα διαμένουν συνολικά 78 άτομα, εκ των οποίων 50 γονείς και ηλικιωμένοι, 20 παιδιά και 8 βρέφη κάτω των 3 ετών.»

Φυσικά δεν μας βρίσκει σύμφωνους ο τρόπος παρουσίασης του γεγονότος από μέρους της δημοτικής αρχής που απλά τονίζει ότι:«Επισημαίνεται ότι η έλευση των οικογενειών των μεταναστών συμφωνήθηκε μεταξύ των ιδιωτών ξενοδόχων και του Υπουργείου Εσωτερικών…. Σε κάθε περίπτωση ο  Δήμος Νάουσας παρακολουθεί το θέμα και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών,  τους ξενοδόχους της πόλης, τις αστυνομικές αρχές και τους αρμόδιους φορείς για την ομαλή διαμονή των οικογενειών των προσφύγων – μεταναστών στην περιοχή.»

Θα περιμέναμε η Δημοτική Αρχή να έπαιρνε δραστήριο μέρος στη υποδοχή τους, και όχι να κρατά «ουδέτερη στάση» αλλά και να έμπαινε με την όλη στάση της φρένο σε όσους «ετοιμάζονται» (σύμφωνα με διάφορα «ρεπορτάζ») για αρνητική υποδοχή τους.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ (ΦΩΤΟ) «Τρόπους αντίδρασης στη συνεχιζόμενη άφιξη προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της Νάουσας αναζήτησε το βράδυ της Κυριακής ομάδα πολιτών από την πόλη και τα χωριά, που συναντήθηκε στην πλατεία Καρατάσου μετά από πρόσκληση στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν εκεί, θα υπάρξει και νέα συνάντηση που θα γίνει πολύ σύντομα με μεγαλύτερη συμμετοχή, όπου θα παρθούν αποφάσεις.» (pena.press)

Ρατσισμός και ξενοφοβία δεν ταιριάζουν σε μία πόλη όπως η Νάουσα, των αγωνιστικών παραδόσεων, εργατομάνα.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι εισβολείς στην Ελλάδα, αλλά τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ,της ΕΕ, με την υπογραφή της τωρινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων, σε βάρος μιας σειράς λαών. Είναι θύματα καταπιεστικών καθεστώτων, της άγριας εκμετάλλευσης που υπόκεινται πολλοί λαοί από μια χούφτα εκμεταλλευτές. Εξαναγκάζονται να μετακινηθούν, πληρώνοντας αδρά τους δουλέμπορους και πολλοί απ’ αυτούς πνίγονται στο Αιγαίο ή στη Μεσόγειο.

Πιστεύουμε ότι οι κάτοικοι της περιοχής χρειάζεται να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα και να στρέψουν τα βέλη τους στους πραγματικούς υπεύθυνους!

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες, γιατί συνεχίζει να εφαρμόζει την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, η οποία φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας. Επιπλέον, τα νέα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση μαζί με το ΚΙΝΑΛ πριν από λίγες μέρες είναι απαράδεκτα και αντιδραστικά.

Ταυτόχρονα, πρέπει να απομονωθούν όλοι αυτοί που με τη δολοφονική τους δράση απέναντι σε Έλληνες και ξένους εργάτες, όλα αυτά τα χρόνια και με την ανοχή των κυβερνήσεων και της αστυνομίας, σπέρνουν το δηλητήριο του μίσους, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού.

Καλούμε το λαό της Νάουσας του μαζικούς φορείς που έχουν επιδείξει αγωνιστική στάση τα προηγούμενα χρόνια να αντιδράσουν άμεσα σε κάθε είδους προσπάθειες ρατσισμού και ξενοφοβίας στην περιοχή. Να αναπτυχθεί ένα ρεύμα πλατύ αλληλεγγύης σε τελευταία ανάλυση σε κάθε βασανισμένο άνθρωπο από το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, είτε είναι Έλληνας, είτε αλλοδαπός.