Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Νέα (ημί)μετρα υπό το φόβο της επέλασης της Ομικρον – Τι ανακοινώθηκε

Τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υπό το βάρος των ανησυχητικών δεδομένων για επιθετική διασπορά της μετάλλαξης «Ομικρον». 

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, «θα κάνουμε ό,τι απαιτείται, χωρίς πανικό έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την μετάλλαξη Όμικρον» και συμπλήρωσε πως όσοι είναι εμβολιασμένοι θα μπορέσουν τηρώντας τα μέτρα να κάνουν τα ψώνια τους, να επισκεφτούν φίλους, να διασκεδάσουν. Σημείωσε πως τα όποια μέτρα και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει lockdown.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης και με βάση τις εισηγήσεις τις επιτροπής, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν δύο στάδια:

Πρώτο στάδιο: Από αύριο έως 2 Ιανουαρίου

Δεύτερο στάδιο: Από τις 3 Ιανουρίου και μετά.

Η επιτροπή θα συνέλθει ξανά στις 27 Δεκεμβρίου για τα μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου

Ετσι από αύριο στις 6 το πρωί: 

– Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους λόγω. Το μέτρο αφορά και τους κλειστούς χωρους όπως γυμναστήρια και εστιατόρια (κατα την είσοδο).

– Ειδικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σουπερμάρκετ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας (KN-95)

– Ακυρώνονται όλες οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις.

– Οι επισκέπτες που εισέρχονται στην Ελλάδα πέραν των ήδη υφιστάμενων προβλέψεων (PCR 72 ή Rapid 24 ωρών θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλάβουν το τεστ την 2η και την 4η ημέρα από την είσοδό τους στη χώρα.

– Απευθύνεται ισχυρή σύσταση για self test όσο δυνατόν περισσότερο είναι δυνατόν πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ειδικά τα νέα παιδιά πρέπει να προσέξουν μετά την έξοδό τους να προσέξουν τις επαφές τους με τους ηλικιωμένους.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, το πώς θα γιορταστούν τα Χριστούγεννα θα καθορίσει και τα μέτρα που θα ληφθούν για μετά την Πρωτοχρονιά.

Αναφορικά με τις εκκλησίες ο κ. Πλευρης είπε πως παραμένουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν τόσοι έλεγχοι όσοι είχαν γίνει σχεδόν συνολικά όλο το έτος.

Ερωτώμενος αν «θα επανέλθει το SMS από τις 3 Ιανουαρίου;» ο κ. Πλεύρης είπε ότι δεν υπάρχει ούτε συζήτηση ούτε εισήγηση που να αφορούν σε SMS. Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τη διασκέδαση, δεν θα αφορούν σχολεία. Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά από εκεί πέρα μπορεί να επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο. Αν χρειάζεται θα υπάρξει επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου λειτουργίας των σχολείων.

Σε σχετική ερώτηση ο κ. πλεύρης προσπάθησε να εξωραϊσει την κατάσταση στο ΕΣΥ τη στιγμή που σύμφωνα με τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα το ΕΣΥ μπορεί να διαχειριστεί μέχρι και 400 ασθενείς με κορωνοϊό στις ΜΕΘ. Όταν όμως ξεπεραστεί αυτό το όριο αυξάνεται η θνητότητα κατά 25% και σε πάνω από 800 ασθενείς κατά 57%. Στην Ελλάδα νοσηλεύονται αυτή την περίοδο 661 ασθενείς στις ΜΕΘ. Το όριο των 400 ξεπεράστηκε ήδη τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ στις 5 Δεκεμβρίου ο αριθμός τους είχε φθάσει τους 715. Επιπλέον στην Ελλάδα περιθάλπονται στα νοσοκομεία καθημερινά εκτός ΜΕΘ πολύ περισσότεροι από 100 ασθενείς διασωληνωμένοι και με αναπνευστήρες. Με πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν, όπως αποδεικνύει η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα. Το συμπέρασμα της μελέτης: 1.500 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη αναπνοής θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμοί από μόνοι τους δεν επαρκούν, όπως επιβεβαιώνει η μέχρι τώρα εμπειρία, αλλά θα πρέπει να συνδυαστούν με ουσιαστικά προληπτικά μέτρα στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία, στα ΜΜΜ, καθώς και με πραγματική θωράκιση του συστήματος Υγείας, δηλαδή με όλα αυτά που εδώ και δύο χρόνια αντιμετωπίζονται ως «κόστος» από την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, η μάσκα εφαρμόζεται στα σχολεία, όμως, αυτό δεν απέτρεψε το να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης λόγω των πρωτοκόλλων που ισχύουν και της άρνησης του υπουργείου Παιδείας να αραιώσει τους μαθητές στις τάξεις. Αντίστοιχα, στα ΜΜΜ δεν αρκεί η μάσκα, από τη στιγμή που οι επιβάτες συνωστίζονται σαν σαρδέλες γιατί δεν πυκνώνουν τα δρομολόγια, ενώ στους εργασιακούς χώρους οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι και τα μέτρα προσαρμοσμένα στις αξιώσεις των εργοδοτών.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Γκιγιέν – Ρίτσος, Ρεμπώ, Χικμέτ (και δώρο τα έξοδα αποστολής)