Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Νέα (ημι)μέτρα: Μάσκες παντού, κλειστά γήπεδα και αναβολή εκδηλώσεων εισηγείται η Επιτροπή Ειδικών

Την αναστολή των εορταστικών εκδηλώσεων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας εισηγείται η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Όμικρον». Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση με γνώμονα τις «αντοχές» του σμπαραλιασμένου συστήματος Υγείας και τις «ανάγκες» της «αγοράς»…

Συγκεκριμένα εισηγούνται:

— Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

— Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

— Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων.

— Διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.

Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το αρνητικό PCR για την είσοδο στη χώρα, θα υποβάλλονται τη δεύτερη και την τέταρτη ημέρα σε rapid test.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την άλλη εβδομάδα -την Τρίτη- θα συζητηθεί νέο πλέγμα μέτρων για την περίοδο μετά την Πρωτοχρονιά.

Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι έχουν πέσει τα εξής:

— περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων,

— περιορισμοί στα άτομα ανά τ.μ. σε κλειστούς χώρους,

— επέκταση της τηλεργασίας.

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, είχε προαναγγείλει νέα περιοριστικά μέτρα, για μετά τις γιορτές. «Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης -συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η ειδική επιτροπή- ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε, προσθέτοντας πως βούληση της κυβέρνησης είναι οι γιορτές να γίνουν «με το ισχύον πλαίσιο» (δύο self test).

Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμοί από μόνοι τους δεν επαρκούν, όπως επιβεβαιώνει η μέχρι τώρα εμπειρία, αλλά θα πρέπει να συνδυαστούν με ουσιαστικά προληπτικά μέτρα στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία, στα ΜΜΜ, καθώς και με πραγματική θωράκιση του συστήματος Υγείας, δηλαδή με όλα αυτά που εδώ και δύο χρόνια αντιμετωπίζονται ως «κόστος» από την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, η μάσκα εφαρμόζεται στα σχολεία, όμως, αυτό δεν απέτρεψε το να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης λόγω των πρωτοκόλλων που ισχύουν και της άρνησης του υπουργείου Παιδείας να αραιώσει τους μαθητές στις τάξεις. Αντίστοιχα, στα ΜΜΜ δεν αρκεί η μάσκα, από τη στιγμή που οι επιβάτες συνωστίζονται σαν σαρδέλες γιατί δεν πυκνώνουν τα δρομολόγια, ενώ στους εργασιακούς χώρους οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι και τα μέτρα προσαρμοσμένα στις αξιώσεις των εργοδοτών.

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων

Μετάβαση στο περιεχόμενο