Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα Μανωλάδα: Χρήματα, ρουχισμός και προσωπικά έγγραφα εκατοντάδων εργατών γης από το Μπαγκλαντές κάηκαν μαζί με τις φαβέλες τους (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Χρή­μα­τα, ταξι­διω­τι­κά έγγρα­φα, ρου­χι­σμός και προ­σω­πι­κά έγγρα­φα δεκά­δων οικο­νο­μι­κών μετα­να­στών από το Μπα­γκλα­ντές κάη­καν κατά την διάρ­κεια της πυρ­κα­γιάς, η οποία εκδη­λώ­θη­κε σήμε­ρα το πρωί σε κατα­λύ­μα­τα που έμε­ναν οι αλλο­δα­ποί στην περιο­χή της Νέας Μανω­λά­δας στην Ηλεία.

faveles1

Όπως ανα­φέ­ρει η ΕΡΤ στο ρεπορ­τάζ της, «δεν έχουν ούτε νερό να πιουν», οι 500 μετα­νά­στες, κυρί­ως από το Μπα­γκλα­ντές, που βρί­σκο­νταν εκεί ως εργά­τες γης.

Σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή «η φωτιά ήταν πολύ επι­κίν­δυ­νη, με δεδο­μέ­νο ότι υπήρ­χε μεγά­λο πυρο­θερ­μι­κό φορ­τίο, λόγω της ύπαρ­ξης του­λά­χι­στον 70 φια­λών υγρα­ε­ρί­ου, όπου η κάθε μία ζυγί­ζει 25 κιλά, αλλά και από το γεγο­νός ότι τα κατα­λύ­μα­τα ήσαν κατα­σκευα­σμέ­να από πλαστικό».

faveles3

Πέρα από την κατα­στρο­φή που έπα­θαν οι περί­που 500 μετα­νά­στες, η φωτιά ανέ­δει­ξε για άλλη μια φορά τις συν­θή­κες στις οποί­ες είναι ανα­γκα­σμέ­νοι να ζουν και να δου­λεύ­ουν αλλο­δα­ποί εργά­τες γης για ένα μερο­κά­μα­το. Ένα πενι­χρό μερο­κά­μα­το μετά από αρκε­τές ώρες παρα­μο­νής μέσα στα θερμοκήπια.

Για 7–8 ώρες δου­λειά αμεί­βο­νται με 24 ευρώ, ενώ κάθε μήνα πλη­ρώ­νουν 20 ευρώ νοί­κι ο καθέ­νας για να μένουν κάτω από άθλιες συν­θή­κες στα παρα­πήγ­μα­τα. Εκεί επι­βιώ­νουν στοι­βαγ­μέ­νοι ανά πέντε ή ανά δέκα άτο­μα, καμιά φορά και 30.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο