Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα «σεμινάρια» φιλοΝΑΤΟικής δημοσιογραφίας

Συνε­χί­ζο­νται επί κυβέρ­νη­σης ΝΔ τα αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κά σεμι­νά­ρια για θέμα­τα ΜΜΕ, με στό­χο την προ­πα­γάν­δι­ση στο λαό των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών ιμπε­ρια­λι­στι­κών προ­ταγ­μά­των, για τα οποία «έδω­σε τα ρέστα του» ο ΣΥΡΙΖΑ την προη­γού­με­νη τετραετία.

Θυμί­ζου­με πως στις 3 του Ιού­λη ο εδώ αμε­ρι­κα­νός πρέ­σβης ‑βλ «δηλώ­σεις Τζέ­φρι» |>Geoffrey Pyatt: η καλή δου­λειά που έγι­νε επί ΣΥΡΙΖΑ θα συνε­χι­στεί και με τη ΝΔ<| σε συνέ­ντευ­ξη του ανα­φέρ­θη­κε επι­λε­κτι­κά στο «εργα­στή­ρι για την παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση» που συν­διορ­γά­νω­σαν στη Θεσ­σα­λο­νί­κη (25–26 Ιού­νη) το ΑΠΕ, το σκο­πια­νό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων ΜΙΑ, το Παγκό­σμιο Κέντρο Δια­σύν­δε­σης του State Department (GEC), η Αμε­ρι­κα­νι­κή Υπη­ρε­σία Παγκό­σμιων Μέσων (US Agency for Global MediaUSAGM, «ανε­ξάρ­τη­τη ομο­σπον­δια­κή υπη­ρε­σία που επι­διώ­κει να ενη­με­ρώ­νει, να δεσμεύ­ει και να συν­δέ­ει ανθρώ­πους σε όλο τον κόσμο για την υπο­στή­ρι­ξη της ελευ­θε­ρί­ας και της δημο­κρα­τί­ας») και το λεγό­με­νο Centre for European Perspective, οργα­νι­σμός του ΥΠΕΞ της Σλο­βε­νί­ας, με τη στή­ρι­ξη των πρε­σβειών των ΗΠΑ σε Αθή­να και Σκό­πια (ΣΣ |>Το εργα­στή­ριο οργα­νώ­θη­κε βασι­ζό­με­νο στο «Μνη­μό­νιο Κατα­νό­η­σης» που υπο­γρά­φη­κε μετα­ξύ του USAGM και του ΑΠΕ το 2018 για να σημα­το­δο­τή­σει τη συμ­με­το­χή των ΗΠΑ ως «τιμη­μέ­νη χώρα» στη Διε­θνή Έκθε­ση Θεσσαλονίκης).

Στη συνέ­χεια (5–12 Ιού­λη) έγι­νε στο Ινστι­τού­το «Γκαί­τε» στη Θεσ­σα­λο­νί­κη η «Διε­θνής Θερι­νή Ακα­δη­μία» «Thessaloniki International Media Summer Academy 2019» (THISAM), που διορ­γα­νώ­θη­κε από το Τμή­μα Δημο­σιο­γρα­φί­ας και Μέσων Μαζι­κής Επι­κοι­νω­νί­ας του ΑΠΘ. Εφε­ρε τον τίτλο «Νέες Τάσεις στα ΜΜΕ και τη Δημο­σιο­γρα­φία», ενώ ξεχω­ρι­στή θέση στις θεμα­τι­κές ήταν και η «κατα­πο­λέ­μη­ση της παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης», θεμα­τι­κή που βρί­σκε­ται ψηλά στην ατζέ­ντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεί­χνο­ντας προς τις παρεμ­βά­σεις που επι­χει­ρούν άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα με τους δικούς τους προ­πα­γαν­δι­στι­κούς μηχανισμούς.

Η όλη διορ­γά­νω­ση είχε ως «εταί­ρους» φορείς όπως η «Ακα­δη­μία» της «Deutsche Welle», το Πανε­πι­στή­μιο του Ζάγκρεμπ, το Πανε­πι­στή­μιο Διε­θνών Σπου­δών του Πεκί­νου, το αμε­ρι­κά­νι­κο Πανε­πι­στή­μιο «Temple», η ελλη­νι­κή ΜΚΟ «Media Literacy Institute», η αμε­ρι­κα­νι­κή ΜΚΟ «Proof» και το Πανε­πι­στή­μιο του Νόβι Σαντ. Σπόν­σο­ρες ήταν μετα­ξύ άλλων το γερ­μα­νι­κό Ιδρυ­μα «Konrad Adenauer» και το αμε­ρι­κα­νι­κό προ­ξε­νείο στη Θεσσαλονίκη.

Πήραν μέρος 42 άτο­μα από Ιτα­λία, Ρωσία, Γερ­μα­νία, ΗΠΑ, Κίνα, Αίγυ­πτο και Τουρ­κία. Ομι­λη­τές ο Christoph Schmidt, στέ­λε­χος της «Deutsche Welle Akademie», η Sherri Hope Culver, στέ­λε­χος του Temple University, η Anita Fabos, καθη­γή­τρια στο Clark University των ΗΠΑ, ο Γιώρ­γος Πλειός, καθη­γη­τής του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών, και ο Πάσχος Μαν­δρα­βέ­λης, δημο­σιο­γρά­φος της «Καθη­με­ρι­νής». Μίλη­σαν επί­σης ο πρό­ξε­νος των ΗΠΑ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη Γκρ. Πφλέ­γκερ και ο Αμε­ρι­κα­νός ακό­λου­θος Τύπου Μπ. Μού­ραντ.

Θυμί­ζου­με επί­σης πως οι δύο τελευ­ταί­οι είχαν κάνει ειση­γή­σεις και στο αντί­στοι­χο «εργα­στή­ρι» για την «παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση» που διορ­γα­νώ­θη­κε στις 25–26 Ιού­νη, στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, που στή­θη­κε στο περι­θώ­ριο της ΝΑΤΟι­κής κοπής συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών, ειδι­κά για δημο­σιο­γρά­φους ειδη­σε­ο­γρα­φι­κών πρα­κτο­ρεί­ων από την Ελλά­δα και τη Β. Μακεδονία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο