Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Νέα στοχοποίηση της Κούβας από την ΕΕ — Καταγγελία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης καταγγέλλει άλλο ένα επεισόδιο στοχοποίησης της Κούβας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το πρόσχημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην καταγγελία του ο Σύνδεσμος αναφέρει:

«Ο λόγος για τη διοργάνωση εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα τέλη του Φλεβάρη από τον ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Leopoldo López Gil (Ισπανία) και την αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Dita Charanzova (Τσεχία). Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία τραγουδιού με τίτλο “Patria y Vida” (Πατρίδα και Ζωή), με την υπογραφή διαφόρων Κουβανών “καλλιτεχνών” και με καταγγελτικό περιεχόμενο περί παραβίασης της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης από το “ξεπερασμένο κουβανικό καθεστώς”, όπως αναφέρουν. Μάλιστα, ο τίτλος του αποτελεί παράφραση της ιστορικής ρήσης του Φιντέλ Κάστρο, “Patria o Muerte”. Η κίνηση αυτή βρίσκεται σε σύμπνοια με διαμαρτυρίες καλλιτεχνών περί “φίμωσης της αντίθετης γνώμης από το κουβανικό καθεστώς”, με τη στήριξη γνωστών αντεπαναστατικών οργανώσεων. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους “πολύτιμους προσκεκλημένους” της εκδήλωσης αυτής ήταν και ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Βενεζουέλα, Χουάν Γουαϊδό.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν κανενός είδους έκπληξη, καθώς διαχρονικά η στάση της ΕΕ απέναντι στην Κούβα αποσκοπεί στην παρέμβαση στα εσωτερικά της, στη συγκρότηση αντεπαναστατικών μηχανισμών, στη διευκόλυνση της διείσδυσης των μονοπωλίων. Στοχεύει στο χτύπημα των κατακτήσεων της κουβανικής επανάστασης η οποία, μέχρι και σήμερα αποδεικνύει έμπρακτα την υπεροχή της μπροστά σε όσα επιφυλάσσει ο “καπιταλιστικός παράδεισος” για τους λαούς του κόσμου. Σε αυτή την κατεύθυνση βρισκόταν και η “Κοινή Θέση” της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Κούβα. Αυτή την κατεύθυνση τροφοδοτεί και ο Διάλογος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ως μέρος της Συμφωνίας ΕΕ-Κούβας για τον Πολιτικό Διάλογο και τη Συνεργασία (PDCA).

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης υπερασπίζεται την κουβανική επανάσταση και τις κατακτήσεις της και καταδικάζει θέσεις και δράσεις που αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης και στην αποσταθεροποίηση, είτε με το καρότο, είτε με το μαστίγιο, με αποκορύφωμα τον απαράδεκτο, εγκληματικό αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ. Θα συνεχίσει να εκφράζει με κάθε μέσο τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον κουβανικό λαό, ο οποίος παλεύει περήφανα κάτω από αντίξοες συνθήκες».