Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Κούβας – Μπάιντεν δηλώνει ότι “αυτή είναι μόνο η αρχή”! …

Σε νέες κυρώσεις κατά της Κούβας προχωρά η κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς κλιμακώνει το νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο ενάντια στην Κούβα και τον λαό της, με στόχο την ανατροπή των κατακτήσεών του και της εξουσίας του.

«Θα υπάρξουν επιπλέον» κυρώσεις κατά της Κούβας αν το καθεστώς δεν αλλάξει «δραστικά» τη συμπεριφορά του, διεμήνυσε ο Τζο Μπάιντεν, με πρόσχημα την «καταστολή των διαδηλώσεων» στην Κούβα, ενώ η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις εις βάρος δύο ανώτερων αξιωματούχων της κουβανικής αστυνομίας.

Σε συνάντηση με μέλη της κουβανικής κοινότητας ο Μπάιντεν είπε ότι έδωσε εντολή στα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών να του αναφέρουν σε ένα μήνα για το πώς θα επιτρέψουν στους Αμερικανούς να στέλνουν εμβάσματα σε Κουβανούς στο νησί, “χωρίς …να επωφελείται το καθεστώς”.

Ερωτηθείς για άλλα παρόμοια τιμωρητικά μέτρα, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε «Θα υπάρξουν επιπλέον, εκτός εάν συμβεί μια δραστική αλλαγή στην Κούβα, την οποία δεν περιμένω».

Ο Μπάιντεν διέταξε επίσης τα Υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών να βρουν τρόπο – εντός ενός μήνα, για το πώς μπορούν Αμερικανούς να στέλνουν εμβάσματα σε Κουβανούς χωρίς να επωφεληθεί η κουβανική κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην κουβανική αστυνομία και –ονομαστικά σε δύο από τους ηγέτες της την Παρασκευή 30-7 ως απάντηση στην καταστολή των διαδηλωτών από την κυβέρνηση της Αβάνας και ο πρόεδρος Joe Biden υποσχέθηκε στους Κουβανοαμερικανούς ηγέτες ότι θα αναληφθούν περαιτέρω ενέργειες.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι οι κυρώσεις, οι οποίες φαίνεται να ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολικές, ήταν μια αντίδραση σε «ενέργειες για την καταστολή των ειρηνικών και δημοκρατικών διαδηλώσεων στην Κούβα που ξεκίνησαν στις 11 Ιουλίου».

Η συνάντησή τους έγινε καθώς η «πολιτικά σημαντική κοινότητα» ζήτησε περισσότερη υποστήριξη για τις διαδηλώσεις στην Κούβα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση στο νησί που κυβερνούν κομμουνιστές εδώ και δεκαετίες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν συντονισμένη δράση για να προωθήσουν την υπόθεση του κουβανικού λαού», είπε ο Μπάιντεν.

Οι διαδηλώσεις -συνεχίζει η forbes, ξέσπασαν εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης της Κούβας από την πτώση της πρώην συμμάχου της Σοβιετικής Ένωσης και της αύξησης ρεκόρ των λοιμώξεων από κορονοϊό.

Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους, θυμωμένοι από τις ελλείψεις βασικών αγαθών, τους περιορισμούς στις πολιτικές ελευθερίες και τον χειρισμό της πανδημίας από τις αρχές.

Ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντιαζ-Κανέλ κατηγόρησε για την αναταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια ενίσχυσαν το εμπορικό εμπάργκο επί δεκαετίες στο νησί. Ο ίδιος είπε ότι πολλοί διαδηλωτές ήταν καλόβουλοι αλλά χειραγωγούνται από εκστρατείες κοινωνικής δικτύωσης οργανωμένες από την Ουάσινγκτον.

Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον του κουβανικού υπουργού Άμυνας και μιας μονάδας ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών, λόγω καταγγελιών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην καταστολή που ακολούθησε τις διαδηλώσεις, στις οποίες συνελήφθησαν εκατοντάδες ακτιβιστές.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση περιλάμβαναν τον Yotuel Romero, μουσικό hip hop και συγγραφέα του “Patria y Vida”, ένα τραγούδι που έγινε ύμνος των διαδηλωτών την Ana Sofía Peláez, ιδρυτή του Miami Freedom Project και τον πρώην δήμαρχος του Μαϊάμι, Manny Díaz.

Οι 1,5 εκατομμύρια Κουβανοαμερικανοί της Φλόριντα ψήφισαν μαχητικά τον Ρεπουμπλικανό Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020 και η ανάκτηση της υποστήριξής τους είναι ζωτικής σημασίας για το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπάιντεν για τις εκλογές του 2024.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του αξιολογεί «όλες τις διαθέσιμες επιλογές» για να παράσχει στους Κουβανούς «σωστή πρόσβαση» στο διαδίκτυο και να τους βοηθήσει να «παρακάμψουν» τη λογοκρισία.

Καρμπόν ειδήσεις από Deutsche Welle, CNN, APN, κλπ. διεθνή αστικά ΜΜΕ

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα