Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Νέες περικοπές στις συντάξεις, στο αφορολόγητο μισθωτών, αγροτών και συνταξιούχων, αλλά και στο ΕΚΑΣ προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με την τεχνική συμφωνία του Σαββάτου περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που αναρτήθηκε πριν λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το οποίο  θα ψηφίσει η Βουλή στις αρχές Ιουνίου, μαζί με όλα τα άλλα εκκρεμή προαπαιτούμενα τα οποία αποδέχθηκε η κυβέρνηση.

Επικαιροποιημένο μνημόνιο που περιγράφει μία μεταμνημονιακή κανονικότητα ίδια και όμοια με τη μνημονιακή κανονικότητα που τόσα χρόνια βιώνει ο λαός. Η τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ) για την περίοδο 2018-2022 είναι «ένα το κρατούμενο» για να διασφαλιστεί περισσότερο χρήμα για το κεφάλαιο και τις «επενδύσεις» του, όπως και οι δεκάδες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα είναι τα χαρακτηριστικά του κειμένου.

Τα τρία βασικά στοιχεία του επικαιροποιημένου Μνημονίου

1) η δέσμευση της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως και το τέλος του 2022, χωρίς τον παραμικρό αστερίσκο

2) η δέσμευση για διαρκή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για πολλά χρόνια (over many years) με τη συνδρομή τεχνικής βοήθειας από τους Θεσμούς

3) η διατήρηση της ρήτρας που δίνει το δικαίωμα στο ΔΝΤ να φέρει ένα χρόνο νωρίτερα τη μείωση του αφορολογήτου, ως μέτρο φιλικό για την ανάπτυξη.

Αναλυτικά οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης

Ειδικότερα το νέο μνημόνιο προβλέπει νέες περικοπές στις συντάξεις, στο αφορολόγητο μισθωτών, αγροτών και συνταξιούχων, αλλά και στο ΕΚΑΣ.

Όπως τις κωδικοποιεί το protothema δεσμεύσεις είναι οι ακόλουθες:

1. Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα ισχύσει από την 1.1.2019, όπως προβλέπεται από δύο (2) νόμους ήδη, που ψηφίστηκαν πέρυσι και πρόπερσι: τον ν.4387 (νόμος Κατρούγκαλου) τον Μάιο του 2016, αλλά και τον ν.4472 (νόμος Αχτσιόγλου) τον Μάιο του 2017. «Η περικοπή θα αποφέρει καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ ετησίως) το 2019-2022» γράφει το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

2. Η μείωση στην έκπτωση φόρου κατά 650 ευρώ θα ισχύσει την 1.1.2020 και «θα αποφέρει καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2020, 2021 και 2022». Παραμένει όμως η ρήτρα για μείωση στο αφορολόγητο και από το 2019 κιόλας, αν το ζητήσει το ΔΝΤ. Τόσο ως προς την μείωση του αφορολογήτου, όσο και των συντάξεων, αναφέρεται πάλι η πρόβλεψη για πιθανά «αντίμετρα» (μείωση κυρίως της εισφοράς αλλλεγγύης κλπ) εφόσον επιτευχθεί η προβλεπόμενη εξοικονόμηση από τα δύο πρώτα μέτρα.

3. Πλήρης εξαφάνιση του ΕΚΑΣ: από τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή 1 ½ χρόνο μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων καταργείται οριστικά, όπως έχει ήδη ψηφιστεί και ισχύει από το 2015. Μέχρι φέτος κόπηκαν 808 εκατ. ευρώ ενώ ως το 2019 θα κοπούν συνολικά 853 εκατ. ευρώ.

4. Το Αναπτυξιακό Σχέδιο Τσακαλώτου θα λαμβάνει ως βάση τις δεσμεύσεις στο Μνημόνιο.

5. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα φέρει σε πέρας πριν ή μετά το Μνημόνιο, όλες τις ιδιωτικοποιήσεις (για ΕΛΠΕ, Ελ.Βενιζέλος, περιφερειακά Αεροδρόμια κλπ) αλλά και για το 17% της ΔΕΗ.

6. Τον Οκτώβριο τελικά, δύο μήνες μετά το Μνημόνιο, θα ολοκληρωθεί η επιλογή και τοποθέτηση των νέων “μόνιμων” γενικών γραμματέων στο Δημόσιο, αφού αλλάζουν τα μίνιμουμ κριτήρια.

7. Οποτεδήποτε πριν ή μετά το Μνημόνιο χρειαστεί, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει μέτρα για να αναπληρώσει τις απώλειες εσόδων του δημοσίου, αν εφαρμόσει ήδη γνωστές ή μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν ως αντισυνταγματικά τα μέτρα για περικοπές συντάξεων (πχ νόμος Κατρούγκαλου) ή την επιβολή φορολογικών μέτρων.

8. Άμεσα με υπουργική απόφαση θα αποσυνδεθεί η Εγνατία από τον διαγωνισμό για τα ηλεκτρονικά διόδια, προκειμένου να επιλέξει ο ανάδοχος της Οδού με ποιο σύστημα θα μπει στο έργο.

Τέλος, στο κείμενο της συμφωνίας επαναλαμβάνεται ο όρος και για περικοπές στις κρατικών δαπανών (15% από συντάξεις, 45% από μισθούς και 19% από λειτουργικά έξοδα και καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου) εάν η Ανάπτυξη αποδειχθεί ότι έπεσε κάτω από τις επίσημες προβλέψεις κυβέρνησης και θεσμών -δηλαδή αν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώσει Ανάπτυξη 0,9% αντί 1,4% για το 2017 ή 1,4% για το 2018.