Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Νέες προκλήσεις από την Τουρκία σε Βαρώσια και Ανατολική Μεσόγειο

Με «αέρα στα πανιά» της από τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και ΝΑΤΟικής «συνοχής» κλιμακώνει τις προκλήσεις της η τουρκική κυβέρνηση. Έτσι, λίγες μόνο ώρες αφ’ ότου η Τουρκία ανακοίνωσε και νέες ασκήσεις στην Αν. Μεσόγειο ανήμερα και της 28ης Οκτώβρη, «γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια» το προσωρινό «μορατόριουμ» που είχε ανακοινώσει ο γγ του ΝΑΤΟ μετά τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φ. Οκτάι επισκέφτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου τα κατεχόμενα στην Κύπρο και συγκεκριμένα τα Βαρώσια που άνοιξε το ψευδοκράτος τις προηγούμενες μέρες, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Τη διαμαρτυρία της εξέφρασε η Κυπριακή Προεδρία που σε ανακοίνωση της έσπευσε να παραπέμψει στην επιτάχυνση των παζαριών για να τρέξουν οι «διευθετήσεις» με βάση και τα διχοτομικά σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι, σημειώνοντας πως: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση, καταδικάζουν και καταγγέλλουν με τον πλέον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να αποστείλει τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης στα κατεχόμενα, και ειδικότερα την είσοδό του στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Πρόκειται για ξεκάθαρα προκλητική και παράνομη ενέργεια, που παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. H ενέργεια αυτή του Τούρκου αντιπροέδρου θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια ώρα, τέτοιες παράνομες και προκλητικές ενέργειες έρχονται και σε αντίθεση με τα όσα ζητά ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, ώστε να εκδηλώσει πρωτοβουλία προς επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά και σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί ενώπιον του γενικού γραμματέα των ΗΕ».

Νωρίτερα μιλώντας σε συνέδριο του κόμματος του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν έλεγε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο πλευρό το δίκιου αντί να παραδοθούμε στην κακομαθημένη Ελλάδα και στον Ελληνοκυπριακό τομέα. Εάν εκείνοι που είναι απέναντί μας δεν ενεργήσουν σύμφωνα με το δίκαιο είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τα δικά μας σχέδια», ενώ έλεγε πως «στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία. Γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα τρομοκρατικό κράτος εκεί. Το λέω ξεκάθαρα. Μια τέτοια κατάσταση στα νότια σύνορα με την Τουρκία δεν θα την επιτρέψουμε ποτέ.. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται και θα αποστραγγίσουμε αυτό το βάλτο του τρόμου. Αυτό το ζήτημα δεν έχει καμία σχέση με τη συμμαχία και τη συνεργασία σε άλλους τομείς». Παράλληλα επιτέθηκε και στο Γάλλο πρόεδρο, με αφορμή τις ανακοινώσεις του για τον έλεγχο στις μουσουλμανικές κοινότητες στη Γαλλία, λέγοντας πως ο Εμ. Μακρόν, «χρειάζεται ψυχοθεραπεία».

Να σημειωθεί τέλος πως σύμφωνα με ΜΜΕ, το Ορούτς Ρέις βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου «μια ανάσα» από τη Ρόδο, στο δυτικό άκρο της παράνομης NAVTEX εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πηγή: 902.gr

belogiannis ploumpidis banner