Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Νέες προκλήσεις των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας

Η Ουάσινγκτον διέταξε την Πέμπτη την απέλαση από τις ΗΠΑ δύο μελών της κουβανικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη και περιόρισε στο Μανχάταν τις μετακινήσεις στα υπόλοιπα μέλη της κουβανικής αποστολής, προκαλώντας την έντονη καταδίκη της Αβάνας.

Τέσσερις μέρες πριν από την ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου θα συγκεντρωθούν παγκόσμιοι ηγέτες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε δύο Κουβανούς διπλωμάτες ότι αποπειράθηκαν να «διεξαγάγουν επιχειρήσεις επιρροής» επιβλαβείς για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν έδωσε διευκρινίσεις για τις κατηγορίες, ούτε έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των διπλωματών. Ο Κουβανός Υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκεζ, χαρακτήρισε χυδαία συκοφαντία την κατηγορία πως οι Κουβανοί πραγματοποίησαν ενέργειες ασύμβατες με το διπλωματικό τους καθεστώς. Σε ανάρτηση στο Τwitter έγραψε πως «η απέλαση… έχει στόχο να προκαλέσει διπλωματική κλιμάκωση που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο των διμερών πρεσβειών, να σφίξει περαιτέρω τον (αμερικανικό) αποκλεισμό και να  δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, τόνισε ότι οι μετακινήσεις των άλλων μελών της κουβανικής αντιπροσωπείας θα περιοριστούν «επί της ουσίας» στο νησί του Μανχάταν.

Με βάση τη «Συμφωνία Έδρας» των Ηνωμένων Εθνών του 1947 (headquarters agreement), οι ΗΠΑ έχουν τη γενική υποχρέωση να επιτρέπουν σε ξένους διπλωμάτες την πρόσβαση στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι μπορεί να αρνηθεί την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για λόγους «ασφαλείας, τρομοκρατίας και εξωτερικής πολιτικής». Το περιστατικό είναι η τελευταία ένδειξη της αύξησης της επιθετικότητας των ΗΠΑ έναντι της Κούβας επί της προεδρίας Τραμπ, η οποία κλιμακώθηκε λόγω της στήριξης της Κούβας στον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, που η αμερικανική κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να ανατρέψει.

Η κυβέρνηση Τραμπ απέλασε τον Σεπτέμβριο του 2017 δεκαπέντε Κουβανούς διπλωμάτες έπειτα από «προβλήματα υγείας» που προκλήθηκαν στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό στην Αβάνα, τα οποία οι ΗΠΑ θεώρησαν «επιθέσεις». Επρόκειτο όμως για ενοχλήσεις από το τραγούδι του γρύλου των Αντιλών όπως απεκάλυψε η επιστημονική έρευνα στα πανεπιστήμια του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια και Λίνκολν στη Βρετανία.

Πηγή: Χαραυγή