Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Νέλλη Αγγελίδου, μια σπάνια περίπτωση του ελληνικού θεάτρου – Όταν «έφυγε» έγινε φτωχότερο

Η σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου Νέλλη Αγγελίδου έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, στις 7 Οκτωβρίου 2014. Μια εξαιρετική ηθοποιός που πραγματικά η απώλειά της κάνει φτωχότερο το ελληνικό θέατρο.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1927 η Νέλλη Αγγελίδου σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» Καρόλου Κουν, από όπου και αποφοίτησε το 1955. Τους πρώτους ρόλους της τους έπαιξε στο «Θέατρο Τέχνης», ενώ στο Εθνικό Θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1959 στον «Ιουλιανό τον Παραβάτη» του Νίκου Καζαντζάκη. Η τελευταία της εμφάνιση στο Εθνικό Θέατρο ήταν το 2001, στις «Φάλαινες του Αυγούστου» του Ντέιβιντ Μπέρι μαζί με την Αντιγόνη Βαλάκου και την Βέρα Ζαβιτσιάνου.

Ως μάντης Τειρεσίας  με τον Κώστα Καζάκο

Ως μάντης Τειρεσίας με τον Κώστα Καζάκο

Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας σταδιοδρομίας της έλαβε μέρος στα Φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών, αλλά και σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού. Από τις τελευταίες θεατρικές εμφανίσεις της ήταν ο μονόλογος του Αντώνη Δωριάδη «Η αναχώρηση, ή καρκίνος του λάρυγγος» το 2003.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε στις ταινίες: «Παράνομοι» (1958), «Ο θάνατος θα ξανάρθει» (1961), «Ψωμί για έναν δραπέτη» (1967), «Ήλιος του θανάτου» (1978), «Ανατολική περιφέρεια» (1979), «Ομίχλη κάτω από τον ήλιο» (1980), «Εκατόν είκοσι ντεσιμπέλ» (1987) και «Luton» (2013).

Με την Μαίρη Χρονοπούλου στην ταινία «Ψωμί για έναν δραπέτη»

Με την Μαίρη Χρονοπούλου στην ταινία «Ψωμί για έναν δραπέτη»

Στην τηλεόραση έπαιξε στις σειρές «Ο Μεγάλος Ξεσηκωμός» (1977), «Αστροφεγγιά» (1980, ΕΡΤ – Η Μάρθα Γιαννούση, μητέρα του Άγγελου-Αντώνης Καφετζόπουλος), «Σαν τα τρελά πουλιά» (1981, ΕΤ-1), «Η λυγερή» (1995, ΕΤ-1), και «…ύστερα ήρθαν οι μέλισσες» (2000, ΕΤ-1). Έλαβε, επίσης, μέρος σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές.

Τιμήθηκε με το έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη» και το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στο Διεθνές Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας για την ερμηνεία της στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Ο Ήλιος του θανάτου».

Το 1988 τιμήθηκε από την ελληνική ραδιοφωνία για την προσφορά της στον Πολιτισμό.