Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέος γύρος διευθετήσεων στα ελληνοτουρκικά: Αύριο η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Αύριο Τετάρτη συναντώνται Μητσοτάκης – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου θα παιχτεί το επόμενο επεισόδιο αναζήτησης διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά, με ζητούμενο τη διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και την ευόδωση των μπίζνες του κεφαλαίου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Φτιάχνοντας κλίμα την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα» και προανήγγειλε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης «θα εκκινήσουν ακριβώς το επόμενο διάστημα, για ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία για ζητήματα που έχουν να κάνουν με στρατιωτικές ασκήσεις».

Εδειξε ότι στο βάθος όλων αυτών των συνεννοήσεων είναι η Χάγη, έστω κι αν «είναι πολύ μακριά ακόμα», ενώ θέλοντας να φανεί …σκληρός στο παζάρι, παρουσίασε ως κατόρθωμα το αυτονόητο, δηλαδή ότι «ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας, είναι ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εμένα», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα τα βάλει η γείτονα. Στον ίδιο τόνο, πρόσθεσε ότι «ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν, ας πούμε, με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και με τα αυτονόητα δικαιώματα τα οποία απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία σε αυτά τα νησιά» δεν είναι «διατεθειμένος» να τα συζητήσει.

Περαιτέρω, είπε ότι η Τουρκία «έχει συμφέρον αυτήν την εποχή να προσεγγίσει περισσότερο τη Δύση, την ΕΕ, αλλά να είναι και ένας πιο συνεργάσιμος εταίρος μέσα στο ΝΑΤΟ» και ότι «η προσέγγιση με την Ευρώπη περνάει μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα “όπλο” το οποίο ενδεχομένως έχουμε στα χέρια μας για μια περαιτέρω εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», βάζοντας τον λύκο να φυλά τα πρόβατα, ενώ παρακάμπτει ότι η Αγκυρα είναι σε απευθείας συζητήσεις με αυτά τα κέντρα προκειμένου να μείνει αγκιστρωμένη στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, βάζοντας στο παζάρι ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα.

Αλλωστε, ακριβώς επειδή εντός ευρωατλαντικού πλαισίου επίκεινται οδυνηροί συμβιβασμοί, ερωτηθείς σχετικά – στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ – ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αυτονόητο» ότι «σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί να πετύχει ποτέ κανείς το 100% των διεκδικήσεών του». Παίζοντας με τις λέξεις, αντί για «υποχωρήσεις» αντέτεινε ότι πρόκειται για «αμοιβαίες κινήσεις που πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές».

Στο ίδιο αμερικανοΝΑΤΟικό φόντο, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μιλώντας στη «Real News», είπε ότι «μετά τη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους» η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν «είναι μια ακόμη δυνητική ευκαιρία σε αυτήν την κατεύθυνση», προς το «να συνομιλούμε χωρίς να υπάρχουν προκλήσεις επί του πεδίου». Επιβεβαίωσε πάντως κι αυτός με τη σειρά του ότι η ακριβής ημερομηνία για τα ΜΟΕ «θα προσδιοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης ήδη «τρέχει» το δικό του πρόγραμμα στη Νέα Υόρκη, καθώς αργά χθες ώρα Ελλάδας συμμετείχε σε συνάντηση με τους ομολόγους του των κρατών – μελών της ΕΕ, παρουσία του ύπατου εκπροσώπου Ζ. Μπορέλ.

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννης. Κατά την παραμονή του εκεί, μεταξύ άλλων συναντήσεων θα δει και τον Μπουράκ Ακσαπάρ, υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και «συνομιλητή» του, όπως λένε, στα θέματα της «Θετικής Ατζέντας» με αντικείμενο την προώθηση των διμερών μπίζνες.

Πηγή: Ριζοσπάστης