Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Νέος κοροναϊός: Συνεχώς αυξάνονται οι νεκροί και τα κρούσματα – Κάλπικη εικόνα «θωράκισης» από τις ελληνικές αρχές

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο ασθενούς που είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός TVB σήμερα. Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο που καταγράφεται εξαιτίας του 2019-nCoV εκτός της ηπειρωτικής Κίνας. Σύμφωνα με τις αρχές, ο ασθενής που υπέκυψε, 39 ετών, αντιμετώπιζε επίσης υποκείμενη πάθηση.Στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ έχουν επιβεβαιωθεί 15 κρούσματα, ανάμεσά τους και ένα στο οποίο πιστεύεται ότι ο ιός μεταδόθηκε σε αυτήν.

Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας του κοροναϊού είναι πλέον 427, αν προστεθούν τα θύματα στο Χονγκ Κονγκ και στις Φιλιππίνες στα 425 που θρηνεί η Κίνα. Από τους 64 νέους θανάτους, οι 48 καταγράφηκαν στη Γουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι και εστία της επιδημίας. Το σύνολο των κρουσμάτων στην Κίνα ανερχόταν ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα σε 20.438.. Την ίδια στιγμή, η εξάπλωση της επιδημίας σε χώρες τόσο της Ασίας όσο και σε άλλες ηπείρους συνεχίζεται. Τουλάχιστον 24 χώρες έχουν ανακοινώσει επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ ο αριθμός ολοένα και αυξάνει.

Δύο νέα κρούσματα του κοροναϊού στη Γερμανία

Δύο νέα κρούσματα του κινεζικού κοροναϊού επιβεβαιώθηκαν χθες Δευτέρα το βράδυ, ανεβάζοντας των αριθμό των ασθενών στη Γερμανία σε δώδεκα.

Πρόκειται για έναν ακόμη εργαζόμενο της εταιρίας Webasto, στην Βαυαρία, όπου την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα έπειτα από επίσκεψη κινέζας συνεργάτιδας της εταιρίας, καθώς και για παιδί εργαζόμενου της ίδιας εταιρίας. Θετικές ήταν ήδη οι εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν ο πατέρας του και η αδελφή του.

Τα δέκα από τα μέχρι στιγμής δώδεκα κρούσματα του κοροναϊού συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την Webasto, η οποία στο μεταξύ έχει αναστείλει την λειτουργία της προς το παρόν.

Η εταιρία επρόκειτο να επαναλειτουργήσει αύριο, αλλά πριν από λίγες ώρες ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει κλειστή τουλάχιστον έως τις 11 Φεβρουαρίου, όταν θα συμπληρωθούν 14 ημέρες (η περίοδος επώασης του 2019-nCoV) από το πρώτο κρούσμα.

Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους έχουν ήδη υποβληθεί σε εξετάσεις και τα αποτελέσματα για 143 ανθρώπους αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Πάνω από 1.000 μέλη του προσωπικού εργάζονται αυτές τις μέρες από το σπίτι, ενώ 20 εργαζόμενοι πήγαν σήμερα οικειοθελώς στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, στο Στόκντορφ της Βαυαρίας.

Πάνω από 3.700 άνθρωποι σε καραντίνα σε κρουαζιερόπλοιο στα ανοιχτά του Τόκιο

Κάλπικη εικόνα «θωράκισης», με νοσοκομεία που είναι «στο κόκκινο»

Την ώρα που οι αρμόδιοι επιστήμονες κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας ανέφεραν ότι «η πιθανότητα να έρθει ένα κρούσμα κορονοϊού τις επόμενες τρεις βδομάδες είναι υπαρκτή, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα», η κυβέρνηση κάνει λόγο για «αυξημένα μέτρα θωράκισης» ενόψει της «διασυνοριακής απειλής», την ίδια ώρα που η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι «στο κόκκινο», ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης όλων των αστικών κυβερνήσεων.

Ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας υποσχέθηκε στο πλαίσιο των μέτρων «θωράκισης» «προσλήψεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εργαζομένων στα εργαστήρια και τα νοσοκομεία», χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό τους κι αν πρόκειται για μόνιμο προσωπικό.

Κατά τ’ άλλα αρκέστηκε να επαναλάβει «τα βασικά πράγματα που έχουν να κάνουν με τους κανόνες υγιεινής, με τον τρόπο που επικοινωνούμε με τον γιατρό μας, τα νοσοκομεία της χώρας και τα νοσοκομεία αναφοράς».

Αυτά όταν η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτη και συνολικά το δημόσιο σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις που φτάνουν τους 7.000 γιατρούς και 30.000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό (με βάση τα ανεπαρκή οργανογράμματά τους). Δηλαδή, όταν σε πολλά νοσοκομεία σχεδόν το 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές, για την αντιμετώπιση των καθημερινών περιστατικών, πόσο μάλλον για μια έκτακτη κατάσταση. Οταν υπάρχουν νοσοκομεία «κουφάρια», όπως το παράρτημα του Παίδων στην Καλλιθέα. Οταν τα λεγόμενα νοσοκομεία αναφοράς που ορίστηκαν για τα πιθανά κρούσματα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, όπως για παράδειγμα το «Αττικόν», όπου υπάρχουν δεκάδες διασωληνωμένοι σε κλινικές και ορόφους, ράντζα κατακλύζουν τους διαδρόμους και το ελάχιστο προσωπικό προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες κάθε «τυπικής εφημερίας». Οταν 2.500 δημόσια κρεβάτια λείπουν από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και το 25% όσων υπάρχουν μένουν σταθερά κλειστά εδώ και 15 χρόνια. Οι ελλείψεις αυτές φάνηκαν καθαρά και στο πρόσφατο εργατικό «ατύχημα» στη «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ».

Η προάσπιση της Υγείας του λαού όμως προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με σύγχρονα Κέντρα Υγείας που να καλύπτουν τις διευρυμένες ανάγκες, πλήρη καταγραφή του πληθυσμού ευθύνης, συστηματική και εξειδικευμένη παρακολούθηση, πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, δευτερογενή πρόληψη πρόσθετων κινδύνων. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία. Να ανοιχτούν όλα τα αναγκαία κρεβάτια ΜΕΘ, πλήρη και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό για εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις.