Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Νέος κοροναϊός: 490 νεκροί – Για μέτρα χωρών που αντιβαίνουν στις συστάσεις του ΠΟΥ κάνει λόγο

Το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα αυξήθηκε σε 490 ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 4ης Φεβρουαρίου, καθώς οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι, που αποτελεί την εστία της μόλυνσης, κατέγραψαν 65 νέους θανάτους, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της Εθνικής Επιτροπής Υγείας. 

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε χθες σε 3.887, εκ των οποίων 3.156 στην επαρχία Χουμπέι, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πλέον 24.324. 

Με μοναδικές εξαιρέσεις έναν Κινέζο από την Ουχάν, την πρωτεύουσα της Χουμπέι όπου εντοπίστηκε ο 2019-nCoV, που πέθανε στις Φιλιππίνες, κι ενός ασθενούς που πέθανε στο Χονγκ Κονγκ, όλοι οι θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα.

Δεν είναι πανδημία, λέει ο ΠΟΥ

Στο μεταξύ, η διευθύντρια της αρμόδιας υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αντιμετώπιση κινδύνων μόλυνσης, Σιλβί Μπριάν, δήλωσε χτες ότι «αυτήν τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση πανδημίας» και συνέχισε: «Είμαστε σε μια φάση επιδημίας με πολλαπλές εστίες». Πρόσθεσε πως στη Χουμπέι «η διάδοση μεταξύ ανθρώπων είναι έντονη και οι κινεζικές αρχές εφάρμοσαν μέτρα», για να καταλήξει πως η αντιμετώπιση του ιού είναι μια «πρόκληση» εξαιτίας των μετακινήσεων πληθυσμών και της ευκολίας στη μετάδοσή του. «Δεν λέω ότι θα είναι εύκολο, όμως (…) πιστεύουμε πως είναι δυνατό», ισχυρίστηκε.

Σημειώνουμε ότι μέχρι και χτες ο ΠΟΥ επέμεινε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν υπάρχει ανάγκη για επιβολή περιορισμών στις εμπορικές ή ταξιδιωτικές μετακινήσεις, ενώ αξιολογούσε τον κίνδυνο για την Κίνα ως «πολύ υψηλό», αλλά «υψηλό» για την περιφέρειά της και τον κόσμο συνολικά. Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι εκπρόσωποι του ΠΟΥ σημείωναν ότι η εξάπλωση του ιού εκτός Κίνας είναι «ελάχιστη και βραδεία».

Για μέτρα χωρών που αντιβαίνουν στις συστάσεις του ΠΟΥ κάνει λόγο το κινεζικό ΥΠΕΞ

Προχτές, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, επέκρινε χώρες που προωθούν μέτρα τα οποία δεν συμμορφώνονται αλλά αντιβαίνουν στις συστάσεις του ΠΟΥ, σχολιάζοντας ότι πρώτες οι ΗΠΑ έσπευσαν να απομακρύνουν διπλωματικό προσωπικό από την Κίνα και να επιβάλουν περιορισμούς σε πτήσεις κ.τ.λ. Η Χούα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ακόμα και αμερικανικά ΜΜΕ εκφράζουν ερωτήματα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ. Είπε ακόμα ότι, σύμφωνα με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τον τελευταίο χρόνο στις ΗΠΑ υπήρξαν 19 εκατομμύρια κρούσματα από τη γρίπη και τουλάχιστον 10.000 θάνατοι, ενώ έως τις 2/2 είχαν εντοπιστεί 17.200 κρούσματα του 2019-nCoV, 361 θύματα (όχι στις ΗΠΑ) και μόλις 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ. «Η αντίθεση προκαλεί πολλές σκέψεις», ανέφερε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Χτες, η Βρετανία κάλεσε όσους Βρετανούς είναι ακόμα στην Κίνα να απομακρυνθούν, ενώ ανακοίνωσε και την απομάκρυνση των περισσότερων μελών του διπλωματικού προσωπικού υποστηρίζοντας «ότι η δυνατότητα (…) να συνδράμουν εντός της Κίνας τους Βρετανούς πολίτες είναι περιορισμένη και θα είναι ακόμα πιο περιορισμένη στην περίπτωση που επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση».

Τέλος, χρειάζεται να καταγραφεί ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, δήλωσε ότι η Μόσχα μπορεί να απελαύνει τους ξένους πολίτες για τους οποίους διαγιγνώσκεται ότι έχουν προσβληθεί από τον 2019-nCoV. Σημειώνεται πως η Ρωσία έστειλε στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη για να απομακρύνει τους πολίτες της από την Κίνα.

 

βρείτε μας στο FaceBookβρείτε μας στο twitter