Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων και ατομικής ευθύνης θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για μέτρα προστασίας των πολιτών που έχουν να κάνουν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία, τους εργασιακούς χώρου, τη θωράκιση των νοσοκομείων κλπ. Πέρασαν ανεκμετάλλευτοι οκτώ μήνες που θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα προστασίας του λαού και δεν έγινε τίποτα. Μοιράστηκαν εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματίες και ΜΜΕ τη στιγμή που λείπουν λεωφορεία, λείπυον γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, λείπουν ΜΕΘ κλπ.

Τα σχολεία είναι αθωράκιστα, η λίστα κρουσμάτων στους χώρους εργασίας συνεχώς μεγαλώνει, το σύστημα Υγείας πιεσμένο εξαιτίας όχι μόνο της επιδημίας αλλά και των ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό, το πάστωμα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν έχει προηγούμενο…. Τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, η ζωή του λαού και της νεολαίας είναι σε κίνδυνο και η κυβέρνηση μεταθέτει την ευθύνη στο λαό, στην ατομική ευθύνη!!!

Μεταξύ των μέτρων που φέρεται ότι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, είναι:

Η μείωση του ωραρίου της εστίασης στις «πορτοκαλί» περιοχές έως τις 9 ή το αργότερο 10 το βράδυ και ακολούθως η απαγόρευση κυκλοφορίας μία ώρα μετά. Το μέτρο, ωστόσο, έχει ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα που δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη: όσο μικραίνει το ωράριο, τόσο μεγαλύτερος μπορεί να είναι ο συνωστισμός. Μια λύση είναι να παραμείνει ανοικτή η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους, αλλά αρκετοί ειδικοί θεωρούν και αυτό το μέτρο «ημίμετρο», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο συνολικού «λουκέτου» στον κλάδο για τις επόμενες 15 ημέρες. Η εστίαση αποτελεί για τον επικεφαλής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και για τους υπόλοιπους ειδικούς, τη μεγαλύτερη εστία υπερμετάδοσης, «άρα χρειάζονται γενναίες αποφάσεις», οι οποίες ωστόσο είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις αντοχές της οικονομίας.

— Στο τραπέζι βρίσκεται η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού και για τις «πορτοκαλί» περιοχές. Το σενάριο εξετάζεται να εφαρμοστεί μετά τις 9 το βράδυ, σχεδόν παράλληλα δηλαδή με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο, καθώς η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη, αφού εκκρεμεί το τι θα γίνει με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Το μέτρο επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο υπουργός Μεταφορών Κ.Αχ. Καραμανλή

— Επέκταση της τηλεργασίας στο 50% και της καθολικής τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια

— Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στις «πράσινες» και «κίτρινες» περιοχές.

— Στα υπό εξέταση σενάρια είναι και η κατάργηση της «κίτρινης υγειονομικής ζώνης» προκειμένου να μην δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες.

— Εξετάζεται η αναστολή όλων των ερασιτεχνικών αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα.

Επαναφορά του sms

Στο τραπέζι βρίσκεται και η επαναφορά του sms, αλλά σε επόμενο χρόνο. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να προηγηθεί κάποιας μορφής lockdown, το οποίο δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα εάν συνεχιστεί η έκρηξη των κρουσμάτων. Οταν λέμε πάντως για lockdown, δεν μιλάμε για ό,τι ισχύει στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο», αλλά για μία «σκάλα» ακόμα πιο πάνω, καθώς σήμερα στις «κόκκινες» περιοχές δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Oπως λένε κυβερνητικές πηγές, πάντως, εάν φτάσουμε σε ένα νέο lockdown δεν πρόκειται να είναι ίδιας μορφής με αυτό που βιώσαμε την περασμένη άνοιξη, καθώς συγκεκριμένες δραστηριότητες της οικονομικής ζωής μπορεί να παραμείνουν ανοιχτές.

belogiannis ploumpidis banner