Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Νέο ΠΟΚ σε μοβ φόντο

Σχολιάζει ο ΚΡΕΤΙΝΟΣ //

Ο Κρετίνος περίμενε με αδημονία τη 15η Σεπτέμβρη 2020 μετά την παραγγελιά του Αλέξη Τσίπρα. Κι όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία άρχισε να παρουσιάζει το νέο έμβλημα του Κόμματος ο Κρετίνος απορροφήθηκε στην κυριολεξία.

Η παρουσίαση είχε εναλλασσόμενα χρώματα: Άσπρα, πράσινα, κόκκινα, κίτρινα και μοβ. Αυτές οι εναλλαγές χρωμάτων θύμισαν έντονα στον Κρετίνο την αξέχαστη Βίκυ Μοσχολιού στο ομώνυμο τραγούδι – κι ας μην είχε μπλέ χρώμα- του Δήμου Μούτση. Όμως κόμπιαζε. Τα λόγια του Τσίπρα δεν είχαν τον ρυθμό και την αρμονία από εκείνο το ωραίο τραγούδι…

Η αλήθεια είναι ότι ο Κρετίνος μαγκώθηκε από ένα σημείο και μετά. Ήθελε, όμως, να ακούσει τον αρχηγό της για «πρώτης φορά κυβέρνησης της Αριστεράς» στην Ελλάδα μέχρι τέλους. Συγκεντρώθηκε λοιπόν και παρακολούθησε τον Τσίπρα.

Κι όταν τελείωσε ένοιωσε ένα κενό. Δεν πολυκατάλαβε τι ήταν αυτό που είδε. Εκείνα τα εναλλασσόμενα χρώματα πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, και μοβ ροκάνιζαν τη μνήμη του. Όσο, όμως, κι αν την έστυβε δεν μπορούσε να θυμηθεί τι ήταν αυτό.

Ο Κρετίνος είναι οπαδός του αρχαίου ρητού: «Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως». Και μιας και η σύγχρονη τεχνολογία του δίνει τη δυνατότητα, παρακολούθησε για άλλη μια φορά την παρουσίαση. Αλλά και πάλι έμεινε με μεγάλες απορίες.

Ξεκίνησε, λοιπόν, νέα επανάληψη της παρουσίασης καθώς στο μυαλό του καμπάνιζαν οι λέξεις «αστέρι» και «αξίες». «Το κεντρικό στοιχείο της νέας οπτικής ταυτότητας του κόμματος είναι ένα αστέρι…» είπε ο Τσίπρας. Και στο μυαλό του Κρετίνου ήχησαν οι στίχοι «Σφυροδρέπανο κι αστέρι/ και γροθιά με τόνα χέρι», απ’ το τραγούδι «Αν είσαι κι αν δεν είσαι» που ακουγόταν, μετά τα Δεκεμβριανά του 1944, στους δρόμους της Αθήνας.

«Αυτός το σφυροδρέπανο όχι απλώς το απάλειψε αλλά το εξόρκισε» μειδίασε ο Κρετίνος καθώς άκουγε τον Τσίπρα να λέει ότι οι πέντε κορυφές του αστεριού «συμβολίζουν αξίες και ιδανικά που εμπνέουν και οδηγούν την Αριστερά και τη Δημοκρατική Παράταξη: Η Δημοκρατία, η Αλληλεγγύη, η Δικαιοσύνη, η Ελευθερία και η Ισότητα».

-Μπαρούφες οι αξίες και κουραφέξαλα τα ιδανικά του (!) είπε φωναχτά, πια, ο Κρετίνος καθώς θυμήθηκε τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 8 Σεπτέμβρη 2018, που είχε ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ. Εγκαινιάζοντας την έκθεση και απευθυνόμενος πρoς τον, τότε, υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γούιλμπουρ Ρος και τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ των άλλων, είπε: «Τους δύο λαούς μάς ενώνουν πολλά. Πάνω από όλα μάς ενώνουν κοινές αξίες, αγώνες για κοινές αξίες και κοινούς στόχους για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Έχουμε ιστορικούς δεσμούς, πολύ δυνατούς δεσμούς στο διάβα της ιστορίας, σκληρή δουλειά, δύσκολες στιγμές, όμως και μια διαρκή και ακατάβλητη προσπάθεια για την πρόοδο και την ευημερία».

Αυτή όμως η ασέβεια στη συλλογική μνήμη του λαού μας έλειπε απ’ την παρουσίαση. Όπως έλειπε και ο Πάνος Καμμένος, ο συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα, όταν το κόμμα του «μεγάλωσε και ωρίμασε αναλαμβάνοντας το τιμόνι της χώρας σε ιστορικές στιγμές».

«Εμείς είμαστε προϊόν αυτής της εξέλιξης» είπε με στόμφο ο Αλέξης Τσίπρας. Κι εκεί ο Κρετίνος φώναξε δυνατά –και με αυτοϊκανοποίηση, παίρνοντας εκδίκηση και απ’ την αμνησία του που τον βασάνιζε τόση ώρα: «Ναι, ρε! Να το νέο προϊόν. Αυτό είναι το νέο ΠΟΚ σε φόντο μοβ!».

Το ΠΟΚ ήταν ένα σύμφωνο εμπορικού χαρακτήρα των τριών δημοφιλέστερων ποδοσφαιρικών ομάδων της Αθήνας και του Πειραιά. Η ονομασία προήλθε από τα αρχικά τους: Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και Κωνσταντινούπολη για την ΑΕΚ. Το ΠΟΚ δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 1927 ως ένα είδος αθλητικού τραστ, με σκοπό το αμοιβαίο όφελος από τη διοργάνωση αγώνων και τουρνουά και εξελίχθηκε σε μακροχρόνια συνεργασία των τριών ομάδων, ως τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Το ΠΟΚ προσπάθησε να αποδυναμώσει την ΕΠΟ διοργανώνοντας δικό του πρωτάθλημα με τη συμμετοχή κάποιων ακόμα μικρών συλλόγων. Όμως, η πλειοψηφία των σωματείων συντάχθηκε με την επίσημη διοίκηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ).

-Καλά κρασιά και γεια χαρά αγωνιστική Αριστερά (!) φώναξε ρυθμικά ο Κρετίνος…