Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Νήματα γραφής- Πτυχές κειμένων» της Κούλας Αδαλόγλου  

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Η Κούλα Αδαλόγλου διακονεί τη λογοτεχνική παραγωγή της χώρας μας διπλά και ως ποιήτρια και ως κριτικός.

Έχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές με τελευταία τη «Γιατί το μέλλον μια μικρή κουκίδα» (Εκδόσεις Σαιξπηρικόν 2018) και μία συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Βγήκε ένας ήλιος χλωμός» (Εκδόσεις Ταξιδευτής 2012). Κριτικά σημειώματά της για σύγχρονους λογοτέχνες έχουν δημοσιευτεί σε γνωστά περιοδικά.

nimataΗ πρόσφατη εκδοτική της προσπάθεια με τον τίτλο «ΝΗΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ- ΠΤΥΧΕΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ  (Εκδόσεις ΡΩΜΗ) αποτυπώνει το σύνολο των κριτικών της παρεμβάσεων και καταθέτει τη δική της συμβολή στην ανάδειξη και μελέτη σύγχρονων γραφών. Τα κριτικά κείμενα που συστεγάζει στον τόμο αυτό δημοσιεύονται , όπως μας πληροφορεί η συγγραφέας στον πρόλογο, από το 1998 ως το τέλος του 2018 και αφορούν σε έργα που εκδίδονται από το 1995 ως το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που της προξένησαν για τον τρόπο γραφής, της ποιητικής έκφρασης και των τεχνικών του πεζού λόγου, αποτέλεσε το βασικό κριτήριο της ενασχόλησής της μ’αυτά. Δομημένο το βιβλίο σε τρία τμήματα: Ποίηση (27 λογοτέχνες), πεζογραφία (26 λογοτέχνες), Δοκίμια – άλλα κειμενικά είδη (5 λογοτέχνες) περιδιαβαίνει σε γραφές της πρωτεύουσας και της μείζονος περιφέρειας, σε συγγραφείς γνωστούς και καταξιωμένους, αλλά και σε νεοεισερχόμενους στον κόσμο της Λογοτεχνίας.

Με ιδιαίτερη ευσυνειδησία, μεθοδικότητα και θεωρητική επάρκεια εξετάζει τα χαρακτηριστικά της γραφής του καθενός, τις αισθητικές, εκφραστικές και θεματολογικές τους επιλογές. Σχολιάζει και αποκωδικοποιεί τα σύμβολα τους, τις τεχνικές της θεματικής ανάπτυξης. Οι εύστοχοι υπότιτλοι διαγράφουν το στίγμα του έργου του κάθε δημιουργού. Ενδεικτικά αναφέρω: Γιώργος Χ. Θεοχάρης: «Ανιχνεύοντας συντεταγμένες».  Μιχάλης Γκανάς: «Με μια γυναίκα ως κέντρο αναφοράς, μικρές αφηγήσεις με άρωμα ποίησης». Ιωάννα Καρυστιάννη: «Σε τόνο εξομολογητικό» κ.α

Η κριτική διαύγεια της Κούλας Αδαλόγλου την οδηγεί σε αξιολογήσεις χωρίς αισθητικές εκπτώσεις , την αναδεικνύει σε άξια σκαπανέα της λογοτεχνικής μας παράδοσης

Τα «Νήματα της γραφής- Πτυχές κειμένων» της Κούλας Αδαλόγλου είναι ένα βιβλίο αξιοσύστατο σε φιλολόγους, αλλά και ανθρώπους που αγαπούν και μελετούν τη Λογοτεχνία.