Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Νίκος Καζαντζάκης, αξιώθηκε παγκόσμια αναγνώριση

Στις 26 Οκτωβρίου 1957 πεθαίνει ο Νίκος Καζαντζάκης. Μια πολυσύνθετη πνευματική προσωπικότητα: ποιητής, μυθιστοριογράφος, δραματικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος. Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης.Σπούδασε Νομική στην Αθήνα (1902-1906), και μεταπτυχιακά στο Παρίσι (1907-1909), όπου επηρεάστηκε βαθύτατα από τις φιλοσοφικές αρχές του Μπερξόν και του Νίτσε. Την εποχή αυτή αρχίζει η συστηματική του ενασχόληση με τα γράμματα.  Το 1912 κατατάσσεται εθελοντής στους Βαλκανικούς Πολέμους.

Πραγματοποίησε πλήθος ταξιδιών στο εξωτερικό, αρκετές φορές ως ανταποκριτής εφημερίδων. Το 1919 επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Σοβιετική Ενωση, όπου επιστρέφει το 1925 και το 1927 ως απεσταλμένος αθηναϊκών εφημερίδων. Μιλά με θερμά λόγια για την Οχτωβριανή Επανάσταση. Το 1936 ως ανταποκριτής της «Καθημερινής» παρακολουθεί τον εμφύλιο στην Ισπανία.

Υπηρέτησε ως γενικός διευθυντής στο Υπουργείο Περιθάλψεως (1919), διορίστηκε Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου (1945) και εργάστηκε ως σύμβουλος λογοτεχνίας στην UNESCO (1946). Διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Το 1956 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης και προτάθηκε ως υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας πέντε φορές.

Ο ίδιος χαρακτήριζε προσωπικούς του «προφήτες» τους Νίτσε, Χριστό, Βούδα και Λένιν. Ωστόσο, η σκέψη του επηρεάστηκε βαθύτατα από τον πρώτο. «Ο Καζαντζάκης ήταν ένας ήρωας της δουλιάς, της μάθησης, των ταξιδιών, της σκέψης και της αυτοκυριαρχίας. Θα μείνει μοναδικό παράδειγμα αδιάκοπης προσπάθειας για την κατάκτηση της κορυφής», έγραφε ο Κώστας Βάρναλης.

Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του πρωτίστως ποιητή, έχοντας γράψει την Οδύσσεια, ένα μεγαλόπνοο έργο με 24 ραψωδίες και 33.333 στίχους. Διακρίθηκε στη δραματουργία (Προμηθέας, Καποδίστριας, Κούρος, Νικηφόρος Φωκάς, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Χριστόφορος Κολόμβος, κ.ά.), στη συγγραφή ταξιδιωτικών εντυπώσεων (Ισπανία, Ιταλία, Αίγυπτο, Σινά, Ιαπωνία και Κίνα, Αγγλία, Ρωσία, Ιερουσαλήμ και Κύπρο), στα φιλοσοφικά δοκίμια (Ασκητική, Συμπόσιο, κ.ά.). Ωστόσο, ευρύτερα γνωστός έγινε από τα μυθιστορήματά του: Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά (1946), Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1948), Ο καπετάν Μιχάλης (1950), Ο τελευταίος πειρασμός (1951), Αναφορά στο Γκρέκο (1961), κ.ά. Το έργο του έχει μεταφραστεί και εκδοθεί σε περισσότερες από 50 χώρες και έχει διασκευαστεί για το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Ένας λογοτέχνης που αξιώθηκε παγκόσμια αναγνώριση. Περισσότερες από πεντακόσιες ογδόντα εκδόσεις έργων του Νίκου Καζαντζάκη έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο ενώ μόνο στη Γερμανία οι πωλήσεις από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο αντίτυπα, κυρίως του Αλέξη Ζορμπά.

Νίκος Καζαντζάκης: Η ορμητική άνοδος του πολιτισμού στην ΕΣΣΔ

Νίκος Καζαντζάκης: «Χριστός, Βούδας, Λένιν είναι οι τρεις μεγάλοι κουρσάροι της ζωής μου»

Τρίλεπτο απόσπασμα από την τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του Καζαντζάκη

Σαν σήμερα 26 Οκτωβρίου 1957 πεθαίνει ο Νίκος Καζαντζάκης