Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Νίκος Καζαντζάκης: «Χριστός, Βούδας, Λένιν είναι οι τρεις μεγάλοι κουρσάροι της ζωής μου»

Σαν σήμερα 26 Οκτωβρίου 1957 πεθαίνει ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης. Είχε μόλις επισκεφτεί με τη δεύτερη γυναίκα του Ελένη, την Κίνα. Εκεί αναγκάζεται να εμβολιαστεί στην Καντώνα, κι ενώ, κατευθύνεται προς την Κοπεγχάγη το εμβόλιο κακοφόρμισε. Έπαθε γάγγραινα στο δεξί του χέρι. Μεταφέρθηκε στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας και νοσηλεύτηκε στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Γερμανίας. Η λευχαιμία που τον είχε προσβάλει λίγα χρόνια πριν, είχε αδυνατίσει τον οργανισμό του.Έτσι «έσβησε» στις 26 Οκτωβρίου. Κηδεύτηκε στις 5 Νοεμβρίου στην πατρίδα του το Ηράκλειο Κρήτης και ενώ η Εκκλησία είχε απαγορεύσει την εναπόθεση της σορού του σε ναό!

kazantzakis2Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1883 και πέθανε στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας το 1957. Οι δύο μεγάλοι που επηρέασαν το έργο του, αλλά και τη ζωή του, ήταν ο Φρ. Νίτσε και Α. Μπερξόν. Διδάχτηκε πολλά, τα αφομοίωσε, αλλά θέλησε να κάνει μια δική του μεταφυσική κοσμοθεωρία. Μια δική του ηθική, μια δική του φιλοσοφία, ένα δικό του όραμα. Το όραμα τού αγωνιζόμενου Θεού που συναντάμε στην “Ασκητική” δεν είναι άλλο από τη “ζωική ορμή” της “δημιουργικής εξέλιξης” του Μπερξόν. Υπήρξε άραγε ο Καζαντζάκης εφευρέτης ιδεών ή τις συνέλεξε από επιφανείς δασκάλους του καιρού του και μυσταγωγούς του παρελθόντος;

Γεγονός επίσης είναι ότι ο Καζαντζάκης προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και συσσώρευσε εσφαλμένες κρίσεις για το πρόσωπο και το έργο του.  Από την αντίδραση κατηγορήθηκε ως αριστερός. Και η πρόοδος δεν τον δέχεται άκριτα και ολόκληρο.

Όπως έγραψε ο Κ. Βάρναλης και αυτός και το έργο του έχουν αντιφάσεις. Ο ίδιος ο Νίκος Καζαντζάκης έλεγε «Χριστός, Βούδας, Λένιν είναι οι τρεις μεγάλοι κουρσάροι της ζωής μου»

Ως συγγραφέας αξιώθηκε παγκόσμια αναγνώριση και προτάθηκε από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών το 1946 για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας μαζί με το Σικελιανό. Το έργο του μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες και πολλά από τα μυθιστορήματά του έγιναν επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες ή διασκευάστηκαν σε θεατρικά έργα.

Τρίλεπτο απόσπασμα από την τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του Καζαντζάκη