Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Νίκος Καραντηνός, «Δάσκαλος της δημοσιογραφίας, που φώτισε με την παρουσία του το χώρο μας»

Ο Νίκος Καραντηνός γεννήθηκε το 1920 στο Ληξούρι. Ηταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής και της Ιταλικής Φιλολογίας. Πήρε ενεργό μέρος στην Αντίσταση. Το 1941 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και οργανώθηκε στο ΕΑΜ Νέων της Φιλοσοφικής. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του παράνομου νεολαιίστικου Τύπου στην Αθήνα. Αναδείχτηκε σε μέλος του ΚΣ της ΕΠΟΝ και αρχισυντάκτη της “Νέας Γενιάς”. Για την αντιστασιακή του δράση διώχτηκε και καταδικάστηκε από στρατοδικείο. Εξορίστηκε στη Μακρόνησο και στην Ικαρία.

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλές εφημερίδες, στην «Αθηναϊκή» της οποίας υπήρξε και αρχισυντάκτης, στη «Δημοκρατική Αλλαγή», στην «Ημέρα», στην «Εξπρές», στο «Αλφα Ρεπορτάζ» και στη συνέχεια με τη μεταπολίτευση στον «Ριζοσπάστη», όπου είχε δουλέψει και κατά την περίοδο 1945 – 1947.

Δραστηριοποιήθηκε έντονα στο κίνημα των δημοσιογράφων. Υπήρξε για χρόνια μέλος του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Ο Νίκος Καραντηνός σε όλη του τη ζωή έζησε ως μαχόμενος κομμουνιστής δημοσιογράφος, ταγμένος αταλάντευτα με το δίκιο της εργατικής τάξης και τα επαναστατικά ιδανικά και σκοπούς του ΚΚΕ. Με την πένα του συνέβαλε στην προβολή, στην ανάδειξη και την υπεράσπιση της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ρόλου του ΚΚΕ. Ως το τέλος της ζωής του είχε ανοιχτό μέτωπο με τους μηχανισμούς συκοφάντησης και διαστρέβλωσης της Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος (Ανακοίνωση ΚΚΕ).

Έγραφε ο ίδιος σε ένα από τα κείμενά του λίγο πριν φύγει από τη ζωή:

«”Η ελληνική δημοσιογραφία έδωσε μεγάλα ονόματα ακόμα τέτοια που αποτελούν σταθμούς σ’ ολόκληρη τη διαμόρφωση του ελληνικού πολιτισμού. Τριγύρω απ’ αυτά τα μεγάλα ονόματα μόχθησαν και άλλοι πολλοί έντιμοι Ελληνες δημοσιογράφοι με μικρότερα ονόματα ή ακόμη και με αφανή ονόματα.

… Η αγωνιστική δημοσιογραφία, που σ’ αυτήν θητεύει η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων, δεν κάνει τεμενάδες στα κάθε λογής “παιχνίδια”. Ξέρουν πως μαζί με τους άλλους εργαζόμενους θα ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική”.

«Ολοι οι δημοσιογράφοι θεωρούμε υποχρέωσή μας να τονίσουμε το πνευματικό ανάστημα, τη συνέπεια και αταλάντευτη αγωνιστική δράση αυτού του δασκάλου της δημοσιογραφίας, που φώτισε με την παρουσία του το χώρο μας. Στο πρόσωπό του αποτυπώνεται εύγλωττα το ελεύθερο πνεύμα μιας ολόκληρης εποχής και οι οραματισμοί μας. Επίσης, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε τις αρχές, το ήθος και τη δράση του σε εποχές δύσκολες και ανελεύθερες.

Εντιμος, επίμονος, σεμνός, τολμηρός, διορατικός και οραματιστής, ο Νίκος Καραντηνός βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή και μας ενέπνεε με την παρουσία του.

Η παρακαταθήκη που αφήνει είναι για μια δημοσιογραφία οχυρό της αλήθειας, της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης» (Ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ).

Μετάβαση στο περιεχόμενο