Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νίκος Σκαλκώτας

Στις  8 Μαρτίου 1904 γεννήθηκε στη Χαλκίδα ο Νίκος Σκαλκώτας. Ελληνας συνθέτης. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών όπου πήρε δίπλωμα με χρυσό βραβείο και κατόπιν σπούδασε σύνθεση στο Βερολίνο.

Τον χαρακτήρισαν “Μότσαρτ του καιρού μας”,τον κατέταξαν ανάμεσα στους κορυφαίους συνθέτες Σένμπεργκ, Στραβίνσκι και Σοστακόβιτς, επισημαίνοντας ότι “αν υπάρχει μια χαρακτηριστική περίπτωση αγνοημένης μεγαλοφυίας στη μουσική ιστορία του αιώνα μας, αυτή είναι η περίπτωση του Νίκου Σκαλκώτα “.Κορυφαίοι μουσικολόγοι και κριτικοί αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Νίκου Σκαλκώτα μια εξαιρετική περίπτωση της παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας, χωρίς να διστάζουν να πουν πως “ό,τι βγήκε από το χέρι του είναι χρυσάφι”. Στη δική του την πατρίδα, όμως, ο συνθέτης που σημάδεψε τη μουσική του αιώνα μας, όσο ζούσε δεν είχε την τύχη που του άξιζε. Το μουσικό κατεστημένο της εποχής του έκανε τα πάντα για να πνίξει αυτή τη διαφορετική “φωνή”, καταδικάζοντας τον μεγάλο δημιουργό στο περιθώριο και την απομόνωση

Πέθανε παραγνωρισμένος χωρίς να έχει ακούσει τα πιο πολλά από τα έργα του να παίζονται. Η αναγνώριση ήρθε μετά το θάνατό του και σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς πρωτοπόρους συνθέτες του αιώνα μας.