Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Νίκος Σοφιανός -Υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας: «Το κόκκινο ψηφοδέλτιο στην Αθήνα είναι η απάντηση στο μαύρο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής»

«Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού για να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση, για τις ανάγκες μας, το δίκιο μας»: Αυτό ήταν το στίγμα της εκδήλωσης που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο πνευματικό κέντρο του δήμου της Αθήνας για την παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων στο δήμο Αθηναίων και υποψήφιων συμβούλων στον Κεντρικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ηταν ένα σάλπισμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ από ανθρώπους που τα προηγούμενα χρόνια είχαν στηρίξει άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως τον ΣΥΡΙΖΑ, και απάντησή τους στο ρεύμα της απογοήτευσης που έσπειρε στο λαό η κυβέρνηση ήταν η συσπείρωση γύρω από το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η μόνη πραγματικά μαχητική εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιάννης Πρωτούλης, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ , ενώ το λόγο πήραν και υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι. Στο Πνευματικό Κέντρο παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ και Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Παραθέτουμε την ομιλία του υποψήφιου δημάρχου Αθήνας Νίκου Σοφιανού:

«Φίλοι και σύντροφοι,

Με τη σημερινή μας συγκέντρωση για την παρουσίαση ενός μέρους των ψηφοδελτίων στο δήμο Αθήνας και τον κεντρικό τομέα της Περιφέρειας, θέλουμε να απευθύνουμε ένα ευρύτατο κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, μπροστά στην εκλογική μάχη του Μάη. Η σύνθεση του ψηφοδελτίου μας αποτυπώνει αυτή τη δυνατότητα, αλλά και τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει η κοινή δράση, ο κοινός αγώνας με τους κομμουνιστές στο δήμο Αθήνας, στην Περιφέρεια, στις ευρωεκλογές.

Διανύουμε μια ευνοϊκή πολιτική συγκυρία για την πολιτική πάλη που κάνει το ΚΚΕ, απέναντι στο αστικό πολιτικό σύστημα. Απέναντι στο νέο σκηνικό διπολισμού, που καλεί τον λαό μας να διαλέξει ανάμεσα στο μικρότερο κακό. Ένα διπολισμό φτιαγμένο από τα παλιά σκάρτα υλικά, ταυτισμένο στις στρατηγικές επιλογές που καθορίζουν τη δύσκολη καθημερινότητα του λαού μας, που σκιαμαχεί όμως στήνοντας πλαστές διαχωριστικές γραμμές.

Τώρα, λοιπόν, που οι αυταπάτες για τον ΣΥΡΙΖΑ βούλιαξαν στο βούρκο της διαχείρισης μιας εχθρικής πολιτικής που εδώ και τέσσερα χρόνια αποφασίζουν – ψηφίζουν – υλοποιούν, φορτώνοντας ασήκωτα πλέον βάρη στις λαϊκές πλάτες.

Τώρα που το “”μια από τα ίδια” της ΝΔ ετοιμάζεται να διαδεχτεί τους κωλοτούμπες που πάλιωσαν.

Τώρα που γεμίσαμε από σουλατσαδόρους βουλευτές, κόμματα-αναχώματα, πρόθυμους συγκυβερνήτες.

ΤΩΡΑ το κάλεσμα του ΚΚΕ είναι η επιλογή μάχης για τους ανθρώπους του λαού, που στέκονται με οργή και αγανάκτηση, που δεν τους ταιριάζει η βούλα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ πάνω στην κυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου, με τους “καμένους” σήμερα χωρίς τον “Καμένο, που προβληματίζονται για τις θυσίες που συνεχίζονται στο βωμό της ανάπτυξης, που είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Ας το σκεφτούμε δουλεύοντας την πείρα αυτών των χρόνων. Οι αλλαγές, η ανατροπή, που έχουν ανάγκη οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, η φτωχολογιά της Αθήνας, θα έρθει από τα κάτω, με οργάνωση και αγώνα παντού. Χορτάσαμε στο δήμο και την Περιφέρεια από σωτήρες, ικανά πρόσωπα, δυνατά ονόματα, υποψήφιους επισκέπτες, που ήρθαν οι περισσότεροι για να φύγουν.

Το λέμε καθαρά – δυνατά – τίμια: Ισχυρό ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες. Ισχυρό στο δήμο και την Περιφέρεια. Η “Λαϊκή Συσπείρωση”, το ψηφοδέλτιό μας, μπορεί να εκφράσει ένα ρεύμα συμπόρευσης – αγώνα – αλλαγής στην Αθήνα και την Αττική.

Τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, που ήρθαν για να μείνουν, εμείς δώσαμε τη μάχη στηρίζοντας λαϊκά αιτήματα, διεκδικώντας μέτρα, πιέζοντας για λύσεις – ανάσες στη δύσκολη καθημερινότητα του λαού μας που επηρεάζεται από την πολιτική του δήμου. Φέραμε για συζήτηση δεκάδες αιτήματα κατοίκων, αποσπώντας συχνά επιμέρους λύσεις.

Όλα αυτά τα χρόνια στις γειτονιές της πόλης, στους χώρους δουλειάς, στον πολιτισμό, στα σχολεία, σε όλες τις δομές του δήμου και τις υπηρεσίες. Στηρίζοντας τους χιλιάδες εργαζόμενους του δήμου, ανεξάρτητα από τις εργασιακές τους σχέσεις, τους εργαζόμενους που με τη δουλειά τους κρατούν όσο μπορούν τις υποβαθμισμένες λειτουργίες στην πόλη.

Απέναντί μας δεν έχουμε “κάποια πρόσωπα υποψηφίων δημάρχων”, ικανά και αυτοδημιούργητα ή ονόματα – λύσεις ανάγκης. Έχουμε τους υποψήφιους κομμάτων. Των κομμάτων που κυβέρνησαν, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ή αυτών που κυβερνούν, του ΣΥΡΙΖΑ και των ακροδεξιών Καμένων.

Οι υποψήφιοι αυτών των κομμάτων έχουν “προίκα” την πολιτική τους, την κυβερνητική τους θητεία, τα “έργα και τις ημέρες” των τριών μνημονίων που ψήφισαν και μιας οκταετίας Καμίνη που πιστά υπηρέτησε. Γι’ αυτό άλλωστε ο συνδυασμός του μοιράζεται στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ του κ. Μπακογιάννη και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ας απαντήσει ο λαϊκός – εργατικός κόσμος που ζει στην Αθήνα: Θέλει δήμαρχο-διοίκηση-δήμο που θα υπηρετεί την κυβέρνηση, τους εταίρους της ΕΕ, τα πολλά επιχειρηματικά συμφέροντα ή δήμο που θα δουλεύει μαζί με το λαό της πόλης, τον κινητοποιεί, διεκδικεί μαζί του, παλεύει από θέσεις αντιπολίτευσης στους ισχυρούς.

ATHINA LAIKI SISPEIROSI

Ποιοι θα στηρίξουν το λεηλατημένο εισόδημα των Αθηναίων από τη φοροληστεία του δήμου που προϋπολογίζει να εισπράξει πάνω από μισό δισ. ευρώ το 2019 από τους δημότες: Μειώνοντας δραστικά τα τέλη καθαριότητας στην κατοικία και ιδιαίτερα στην επαγγελματική στέγη, καταργώντας το δημόσιο χαράτσι της ελεγχόμενης στάθμευσης, παγώνοντας πλειστηριασμούς και κατασχέσεις λογαριασμών για μικροχρέη στο δήμο, μετατρέποντας σε συμβολική τη συμμετοχή των δημοτών στις ανταποδοτικές υπηρεσίες (γήπεδα – πολιτισμό – ακαδημίες – γυμναστήρια – κολυμβητήρια – Τεχνόπολη).

Ποιοι θα στηρίξουν τους χιλιάδες επαγγελματίες της Αθήνας από την προπληρωμή εφάπαξ των τελών, από το κυνήγι των κλήσεων, ποιοι θα επιβάλουν να πληρώσουν στο δήμο οι επιχειρηματίες που χρωστούν εκατομμύρια, ενώ δεν αποδίδουν ούτε αυτά που από τον νόμο είναι υποχρεωμένοι, με πρώτους τους ξενοδόχους της Αθήνας;

Ποιοι δεν δεσμεύονται από τα ματωμένα πλεονάσματα και θα αξιοποιήσουν τα 57 εκατομμύρια πλεονάσματα του δήμου για να στηριχτούν τα σχολεία, τα κέντρα πρόληψης, τα δημοτικά ιατρεία, οι παιδικοί σταθμοί, καταργώντας τα τροφεία για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα;

Ποιοι θα σταματήσουν το όργιο δράσης δεκάδων ΜΚΟ στο δήμο, που λυμαίνονται υπηρεσίες – κτίρια – λειτουργίες, εισπράττοντας εκατομμύρια από κάθε λογής προγράμματα;

Ποιοι θα στηρίξουν τους χιλιάδες εργαζόμενους του δήμου, όπως έκαναν με τους εκατοντάδες συμβασιούχους, τις καθαρίστριες των σχολείων, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τη Δημοτική Αστυνομία, το “Βοήθεια στο Σπίτι”, διεκδικώντας αταλάντευτα ενάντια σε κάθε ιδιωτικοποίηση που επιχείρησαν κυβέρνηση και διοίκηση του δήμου;

Ποιοι μπορούν να κινητοποιήσουν λαϊκές δυνάμεις, διεκδικώντας κάθε ελεύθερο χώρο που έχει απομείνει, σε μια πόλη με ελάχιστα ποσοστά πρασίνου και χώρου αναψυχής; Ποιοι πάλεψαν κόντρα στις υπογραφές ΣΥΡΙΖΑ – Καμίνη στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο Προμπονά, κόντρα στη Δούρου για τον Ποδονίφτη, κόντρα στις μακέτες Τσίπρα για γήπεδο στο Γουδή ή την υπογειοποίηση των γραμμών στα Σεπόλια;

Η απάντηση στο ποιοι, είναι οι κομμουνιστές, μαζί με άλλους συναγωνιστές που βρεθήκαμε μαζί και θα βρεθούμε με ακόμα περισσότερους.

Αυτή την απάντηση μπορούν να τη δώσουν στην κάλπη ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, που μπορούν να συγκρίνουν και να κρίνουν.

Είναι μεγάλος ακόμα ο κατάλογος των θέσεων και δράσεων που πήραμε, των αγώνων και των διεκδικήσεων που έγιναν και αποτελούν εγγύηση των δικών μας λόγων και έργων.

Είναι ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, απέναντι στην πολιτική όλων των άλλων για διαχείριση του προβλήματος και νομιμοποίηση των ουσιών.

Είναι η απαίτηση για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, απαιτώντας να σταματήσει το καθεστώς καταλήψεων των δήθεν αλληλέγγυων – κερδοσκόπων στο κέντρο, ενάντια στο μόνιμο γκέτο που έφτιαξαν στον Ελαιώνα.

Είναι η πάλη ενάντια στην υποβάθμιση συνοικιών – πάρκων – παιδικών χαρών. Είναι η στήριξη του σωματειακού αθλητισμού, με τη δυνατότητα προγραμματικών συμφωνιών με τον δήμο για να διευρυνθεί η συμμετοχή νέων και μεγαλύτερων ηλικιών στη φυσική άσκηση και τα αθλήματα.

Είναι ο αγώνας μαζί με τους μετανάστες, που αποτελούν σημαντικό τμήμα του λαού της πόλης μας, που εκπροσωπούνται στα ψηφοδέλτιά μας, δημοτικά και κοινοτικά, σηματοδοτώντας τον κοινό αγώνα στα σχολεία στους παιδικούς σταθμούς, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς.

Το κόκκινο ψηφοδέλτιο στην Αθήνα είναι η απάντηση στο μαύρο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Την απάντηση στους φασίστες δεν τη δίνουν αυτοί που κυβερνούν με τους ακροδεξιούς τέσσερα χρόνια. Αυτοί που δικάζουν ακόμα τα εγκλήματα της ΧΑ και φωτογραφίζονται με τον υπόδικο Κασιδιάρη.

Ολοκληρώνουμε τις πρώτες μαζικές συγκεντρώσεις που κάναμε στις περιοχές της Αθήνας.

Το κάλεσμα συσπείρωσης με το ΚΚΕ, έχουμε τη δύναμη και το ανθρώπινο δυναμικό για να το φτάσουμε κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά της πόλης.

Είναι κάλεσμα συνέπειας, αγωνιστικότητας, αισιοδοξίας. Για ισχυρό ΚΚΕ στις κάλπες.

Είναι το ρεύμα που μπορεί να εκφραστεί, ρεύμα αγώνα και αλλαγής»