Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΑΚΜΠΑ – Yawm an-Nakba: 72 Χρόνια έγκλημα διαρκείας

Μπροστά σε νέα σχέδια προσάρτησης παλαιστινιακής γης από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές βρίσκει τον Παλαιστινιακό λαό η φετινή 72η μαύρη επέτειος από τη Yawm an-Nakba, τη «Μέρα της Καταστροφής» ή Νάκμπα, όπως λέγεται στα Αραβικά, που ξεκίνησε με την ίδρυση του Ισραήλ τον Μάη του 1948, πάνω στις στάχτες και το αίμα του Παλαιστινιακού λαού.

«Η Νάκμπα δεν είναι μόνο μία οδυνηρή ανάμνηση ενός μακρινού εγκλήματος. Είναι μία πραγματικότητα που συνεχίζεται και εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες, ως αποτέλεσμα στο συνεχές του πόνου, του οικονομικού στραγγαλισμού και της αδικίας», τόνισε στο μήνυμά της την Παρασκευή με αφορμή τη θλιβερή επέτειο η Χάναν Ασράουι, που είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Η ίδια τόνισε πως η επικείμενη προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, ενδεχομένως μετά την 1η Ιούλη, από τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση των Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Μπένι Γκαντς, φέρνει στο προσκήνιο «τον κεντρικό στόχο και τον υπέρτατο σκοπό της εποικιστικής κατοχής: Την αρπαγή παλαιστινιακής γης και του πλούτου της, ενώ απωθούνται ή εγκλωβίζονται όσο το δυνατόν περισσότεροι Παλαιστίνιοι στο πλαίσιο της ατζέντας ενός “μεγαλύτερου Ισραήλ”».

Νωρίτερα, σε ανάλογο μήνυμά του για την επέτειο της Νάκμπα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς επανέλαβε ότι εάν το Ισραήλ κλιμακώσει την κατοχή προσαρτώντας σε μερικές βδομάδες την Κοιλάδα του Ιορδάνη, τότε η Παλαιστινιακή Αρχή θα ακυρώσει όλες τις συμφωνίες με το Ισραήλ. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως παρά τα βάσανα και τα εγκλήματα δεκαετιών σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, «θα υψωθεί η παλαιστινιακή σημαία στο ιερό τέμενος Αλ Ακσα» και θα ευοδωθεί ο στόχος «για ανεξάρτητη Παλαιστίνη με αιώνια πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ». Με μήνυμά του και ο Παλαιστίνιος πρέσβης στη χώρα μας, Μαρουάν Τουμπάσι, καταγγέλλει την ισραηλινή κατοχή και διατρανώνει τη θέληση του Παλαιστινιακού λαού να συνεχίσει την αντίσταση.

Αλληλεγγύη από το ΚΚΕ και φορείς του λαϊκού κινήματος

Την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού εξέφρασε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που στάλθηκε στην Παλαιστίνη ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

  • Για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της.
  • Για τη δημιουργία ενιαίου, ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
  • Για το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
  • Για την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

Επίσης ανακοινώσεις εξέδωσαν το ΠΑΜΕ και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους και τα Συνδικάτα να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους με θύματα τους λαούς της Παλαιστίνης, της Συρίας, της ευρύτερης περιοχής.
Φέτος συμπληρώνονται 72 χρόνια από τη μέρα της Νάκμπα, (της καταστροφής της Παλαιστίνης το 1948) όταν  μετά την επίθεση του Ισραήλ, καταστράφηκαν ολοσχερώς 415 Παλαιστινιακά χωριά, σκοτώθηκαν πάνω από 10.000 παλαιστίνιοι και δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν, ενώ 760.000 παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν δια της βίας από την πατρίδα τους για να καταλήξουν πρόσφυγες στις γύρω περιοχές.
Σήμερα 72 χρόνια μετά την καταστροφή, η επιθετικότητα του Ισραήλ συνεχίζεται και κλιμακώνεται ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξαγγελιών του για περαιτέρω προσάρτηση των κατεχόμενων Παλαιστινιακών εδαφών με την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ.

Nakba

Δυναμώνουμε την Αλληλεγγύη με τον Παλαιστινιακό Λαό

«Η φετινή επέτειος της Νάκμπα, της καταστροφής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, βρίσκει τον παλαιστινιακό λαό σε πιο δεινή θέση από ποτέ», σημειώνει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), για τη μέρα της Παλαιστινιακής Νάκμπα (15 Μάη).
Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει:
«Μετά τους πολύμηνους και πολύνεκρους βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας με πρόσχημα το χτύπημα της Χαμάς, ήρθε η πανδημία του κορονοϊού να πλήξει την Παλαιστίνη με ανυπολόγιστες μελλοντικές συνέπειες».
Σαν να μην ήταν, όμως, αρκετά αυτά όπως και τόσα άλλα που έχει υποστεί ο Παλαιστινιακός λαός από την εξηντάχρονη και πλέον ισραηλινή στρατοκρατική πολιτική απέναντί του, με την ανοχή και τις ευλογίες όλων των ιμπεριαλιστικών κρατών της Γης, ήρθε τώρα και η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προσαρτήσει στο κράτος του Ισραήλ την κοιλάδα του Ιορδάνη.
Η απόφαση αυτή θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ειρήνη και ασφάλεια όχι μόνο της Παλαιστίνης αλλά ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον, καταστρέφει και την τελευταία ελπίδα των Παλαιστινίων για τη λύση των δύο κρατών με στόχο την ίδρυση ανεξάρτητου, κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους, στα σύνορα του ’67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αντίθετα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου, το ήδη χωρισμένο Κράτος της Παλαιστίνης κατακερματίζεται παραπέρα και, το πιο επικίνδυνο από όλα, η ασφάλειά του εναποτίθεται στο ίδιο το Ισραήλ.
Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καλεί τον ελληνικό λαό να αγρυπνά μπροστά σε τέτοιες επικίνδυνες αποφάσεις. Να υψώσει τείχη αντίστασης στα σχέδια αυτά του ιμπεριαλισμού, που μετατρέπουν την περιοχή μας σε πυριτιδαποθήκη και τις ζωές μας βορά στις πολεμικές μηχανές του. Να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το δίκιο του παλαιστινιακού λαού και να βροντοφωνάξουμε:

🔺 Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη.
🔸 Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

  • Σε κάθε περίπτωση, τα νέα σχέδια επισημοποίησης της αρπαγής και άλλης παλαιστινιακής γης στη Δυτική Οχθη από τις κατοχικές αρχές ήταν που ένωσαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον αρχηγό του «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, Μπένι Γκαντς, σε συμφωνία συγκυβέρνησης.
    Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναβλήθηκε για αυτή την Κυριακή, 17 Μάη, καθώς συνεχίζονται τα παζάρια για κυβερνητικούς θώκους.