Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΑΤΟ: Με την άσκηση Defender 2020 θα δοκιμαστεί η πολιτικο-στρατιωτική αντοχή της Ευρώπης

✔️  Defender 2020 στην Ευρώπη, μια από τις μεγαλύτερες πολεμικές ασκήσεις που έχει δει η ήπειρος εδώ και 10ετίες

Defender Europe

Πριν από λίγες μέρες ο Στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης αμερικανικής στρατιωτικής άσκησης στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια. 

✔️  37.000 στρα­τιώ­τες των ΗΠΑ στην Ευρώ­πη, των συμ­μά­χων και των εθνι­κών εταί­ρων ανα­μέ­νε­ται να συμ­με­τά­σχουν, ενώ θα ενι­σχυ­θούν και από 20.000 που θα μετα­βούν κατευ­θεί­αν από την Αμερική.

◾ Τα νούμερα σοκάρουν…

✔️  57.000 στρα­τιώ­τες, μαζί με πάνω από 20.000 είδη στρα­τιω­τι­κού εξο­πλι­σμού θα χρεια­στούν για την διε­ξα­γω­γή της «Defender-Europe 20».

✔️  Καθο­δη­γού­με­νη από τις ΗΠΑ, η πολυ­ε­θνι­κή άσκη­ση κατάρ­τι­σης προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται για την άνοι­ξη του 2020 και «θα εκπλη­ρώ­σει τους στό­χους του ΝΑΤΟ για την πλή­ρη στρα­τιω­τι­κή ετοι­μό­τη­τα».

«Το Defender-Europe 20 απο­τε­λεί την καλύ­τε­ρη ευκαι­ρία να απο­δεί­ξου­με την ισχύ του Αμε­ρι­κα­νι­κού Στρα­τού και τη δυνα­τό­τη­τα γρή­γο­ρης επέμ­βα­σης σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο. Θα δεί­ξου­με σε όλους πως με τον στρα­τό μας πλάι τους δεν είναι ποτέ σε κίν­δυ­νο», δήλω­σε ο Υπο­στρά­τη­γος των ΗΠΑ Charles Flynn, ένας από τους υπεύ­θυ­νους της άσκησης.

Defender Europe 2020

◾  Οι πέντε φάσεις

Η «Defender Europe» θα απο­τε­λεί­ται από πέντε φάσεις με πολ­λούς βασι­κούς στό­χους σε ολό­κλη­ρη την Ευρώπη.

💣  Η πρώ­τη φάση περι­λαμ­βά­νει την υπο­δο­χή, στά­ση, μετα­κί­νη­ση και εξό­πλι­ση των στρα­τευ­μά­των στην κεντρι­κή Ευρώπη.
💣  Στη δεύ­τε­ρη φάση, μια άμε­ση δύνα­μη αντί­δρα­σης από την 82η Αερο­πο­ρι­κή Δύνα­μη των ΗΠΑ θα διε­ξά­γει κοι­νές, με άλλες αερο­πο­ρι­κές δυνά­μεις, «επι­δρο­μές» στη χώρα της Γεωρ­γί­ας.
💣  Η τρί­τη φάση χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από μία στρα­τιω­τι­κή «διαί­ρε­ση» των στρα­τευ­μά­των εδά­φους σε ολό­κλη­ρη την ήπειρο.
💣  Στη συνέ­χεια, οι στρα­τιώ­τες θα διε­νερ­γή­σουν δια­σταύ­ρω­ση ποτα­μών στην τέταρ­τη φάση, καθώς και πέρα­σμα των γραμ­μών προς σε σημεία «κλει­διά».
💣  Για την πέμ­πτη και τελευ­ταία φάση τα στρα­τεύ­μα­τα θα δοκι­μα­στούν σε μία απο­στο­λή από τη θαλάσ­σια (απο­μά­κρυν­σης φορτίου).
4.000 χιλιό­με­τρα δια­δρο­μών, ανά­με­σα σε δέκα συνερ­γα­ζό­με­νες χώρες
με το απο­τέ­λε­σμα να χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από τα πριν «αξιο­θαύ­μα­στο».

Οι σύμμαχοι και οι εταίροι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να εκπαιδεύσουν τα στρατεύματα τους μαζί με τους Αμερικανούς Στρατιώτες, αυξάνοντας τη διαλειτουργικότητα εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Defender Europe 2020

Και ενώ θα δοκι­μά­σει την ικα­νό­τη­τα του Στρα­τού των Η.Π.Α. να προ­βάλ­λει τις δυνα­τό­τη­τες παρέμ­βα­σης από την αμε­ρι­κά­νι­κη ήπει­ρο σε έθνη και κρά­τη σε ολό­κλη­ρη την Ευρώ­πη, με την ευκαι­ρία θα τεθεί επί­σης σε δοκι­μα­σία στο ίδιο το ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ και οι εταί­ροι ‑σύμ­μα­χοί τους στο ΝΑΤΟ ανα­γνω­ρί­ζουν ότι κανέ­νας τους δεν θα πολε­μή­σει μόνος ενα­ντί­ον ενός επι­τι­θέ­με­νου στην Ευρώ­πη ‑βέβαια αυτή η από κοι­νού λει­τουρ­γία είναι κρί­σι­μη αλλά και δύσκολη.

Ο στρα­τός των Η.Π.Α. έχει πολυ­ε­τή πεί­ρα στην εκτέ­λε­ση τακτι­κών ασκή­σε­ων ετοι­μό­τη­τας σε επί­πε­δο ταξιαρ­χιών στην Ευρώ­πη μέσω ελιγ­μών των ειδι­κών ομά­δων καθώς και κατα­πο­λέ­μη­σης αερο­πο­ρι­κών επιθέσεων.

Όμως, με το «Defender», θα επι­δεί­ξου­με στρα­τη­γι­κή ετοι­μό­τη­τα, δοκι­μά­ζο­ντας την ικα­νό­τη­τά μας να αντα­πο­κρι­θού­με δυνα­μι­κά και σχε­δια­σμέ­να σε ολό­κλη­ρη την Ευρώ­πη σε συντο­νι­σμό με τους συνα­δέλ­φους μέλη και συνερ­γά­τες του ΝΑΤΟ, όπως ο αρχι­στρά­τη­γος (Lt. Gen. J.T.) Τόμ­σον, επι­κε­φα­λής της Συμ­μα­χι­κής Ομο­σπον­δια­κής Διοί­κη­σης του ΝΑΤΟ, δήλω­σε στην «Defense News» σε συνέ­ντευ­ξή του πριν από την ετή­σια διάσκεψη

Η άσκη­ση θα δοκι­μά­σει «όλα τα συστή­μα­τα που έχουν να κάνουν με αυτό το είδος στρα­τη­γι­κής ενί­σχυ­σης», είπε.

Το «Defender 2020» ανα­μέ­νε­ται να είναι η τρί­τη μεγα­λύ­τε­ρη στρα­τιω­τι­κή άσκη­ση στην Ευρώ­πη από τον Ψυχρό Πόλε­μο, δήλω­σε ο Chris Cavoli, διοι­κη­τής των στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων των Η.Π.Α., σε μια απο­κλει­στι­κή συνέ­ντευ­ξη στις αρχές του μήνα.

Defender Europe
Η άσκη­ση θα ελέγ­ξει την ικα­νό­τη­τα του Στρα­τού να μετα­φέ­ρει τη στρα­τιω­τι­κή ισχύ από τα «φρού­ρια ΗΠΑ στα λιμά­νια ΗΠΑ» και στη συνέ­χεια στα ευρω­παϊ­κά λιμά­νια και από εκεί σε επι­χει­ρη­σια­κές περιο­χές σε ολό­κλη­ρη την ήπει­ρο, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Γερ­μα­νί­ας, της Πολω­νί­ας , των χωρών της Βαλ­τι­κής, τις σκαν­δι­να­βι­κές χώρες, της Γεωρ­γί­ας και πολ­λών άλλων — δήλω­σε ο Cavoli.

ΣΣ |>
Αφο­ρά την τακτι­κή «fort-to-port phase»
Στον στρα­τό που εδρεύ­ει κυρί­ως στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα των ΗΠΑ (CONUS), τα καθή­κο­ντα ανά­πτυ­ξης αρχί­ζουν με την ικα­νό­τη­τα να προ­βάλ­λουν ισχύ μάχης από τα «φρού­ρια» — forts  σε καθο­ρι­σμέ­να στρα­τη­γι­κά θαλάσ­σια λιμά­νια.
Ο στρα­τός ορί­ζει διά­φο­ρες θέσεις-κλει­διά (οχυ­ρά και απο­θή­κες) που δια­τη­ρούν επαρ­κή υπο­δο­μή ανά­πτυ­ξης και συν­δε­σι­μό­τη­τα με τα εθνι­κά οδι­κά και σιδη­ρο­δρο­μι­κά δίκτυα και αυτές οι τοπο­θε­σί­ες λει­τουρ­γούν ως πλατ­φόρ­μες προ­βο­λής thw ισχύ­ος του.

Defender Europe 2020 Lieutenant General J.T. Thomson

Lt. Gen. J.T. Thomson
Allied Land Command Izmir | Turkey

«Η άσκη­ση θα περι­λαμ­βά­νει του­λά­χι­στον 15 χώρες του ΝΑΤΟ και δύο χώρες-εταί­ρους και το ΝΑΤΟ θα συμ­με­τέ­χει μέχρι το τελι­κό τακτι­κό επί­πε­δο» σημεί­ω­σε ο Thompson.

«Κάνου­με πραγ­μα­τι­κά συλ­λο­γι­κή άμυ­να και το τονί­ζω συλ­λο­γι­κή, όχι απλά ένα ή δύο έθνη», είπε. Αυτό είναι το δικό μας “fort-to-port». Αυτό δεν είναι μόνο ένας διά­πλους ποτα­μών ή μια συγκε­κρι­μέ­νη μάχη αγώ­νας, είναι πολύ παραπάνω»

Ενώ οι Η.Π.Α. θέτουν την έμπρα­κτη αντί­λη­ψη της εθνι­κής αμυ­ντι­κής στρα­τη­γι­κής για τις λει­τουρ­γί­ες πολ­λα­πλών τομέ­ων, το ΝΑΤΟ ‑σύμ­φω­να με τον Thomson «θα αξιο­λο­γή­σει τη δική του στρα­τη­γι­κή προσέγγιση».

Για το ΝΑΤΟ, η ικα­νό­τη­τά του να εισ­ρέ­ουν δυνά­μεις και εξο­πλι­σμός από τις Η.Π.Α., να κατα­τάσ­σει, να μετα­κι­νεί στο πεδίο της μάχης και να ενσω­μα­τώ­νει θα είναι το κεντρι­κό του καθή­κον καθ ‘όλη τη διάρ­κεια της άσκη­σης. Αν και αυτό έχει εξο­μοιω­θεί από τα πριν καλώς, «αν όχι το προ­σο­μοιώ­νου­με στη στιγ­μή και το εφαρμόζουμε»

Βασι­κό στοι­χείο για το ΝΑΤΟ θα είναι η αξιο­λό­γη­ση της τρέ­χου­σας κατά­στα­σης της στρα­τιω­τι­κής κινη­τι­κό­τη­τας και η δια­σφά­λι­ση της ομα­λής λει­τουρ­γί­ας των επί μέρους χωρών και αυτές θα είναι και οι μεγα­λύ­τε­ρες προκλήσεις.

Κατά τη διάρ­κεια της άσκη­σης του «Defender», η κινη­τι­κό­τη­τα του θεά­τρου επι­χει­ρή­σε­ων θα τεθεί σε δοκι­μα­σία σε τερά­στια κλί­μα­κα, μεγέ­θους ηπεί­ρου — κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο.

Κατά τη διάρ­κεια της αμε­ρι­κα­νι­κής στρα­τιω­τι­κής άσκη­σης Saber Guardian, το 2017 με τον τότε διοι­κη­τή αντι­στρά­τη­γο Ben Hodges οι ειδή­σεις «πετού­σαν» με ένα Black Hawk από τη Βουλ­γα­ρία στη Ρου­μα­νία, όταν ειδο­ποι­ή­θη­καν τα μέλη του πλη­ρώ­μα­τος ότι θα έπρε­πε να προ­σγειω­θούν για έναν απρό­βλε­πτο τελω­νεια­κό έλεγ­χο. Η καθυ­στέ­ρη­ση είχε ανα­γκά­σει τον επι­κε­φα­λής ολό­κλη­ρης της άσκη­σης στρα­τη­γό, να μην προ­χω­ρή­σει σε μια επί­δει­ξη ζωντα­νής πυρο­δό­τη­σης στη Μαύ­ρη Θάλασσα.

Λίγα μηνύ­μα­τα ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μεί­ου και τηλε­φω­νι­κές κλή­σεις αργό­τε­ρα, και τα πράγ­μα­τα πήραν το δρό­μο τους, ωστό­σο, η εμπει­ρία υπο­γράμ­μι­σε την «κόκ­κι­νη γραμ­μή» σε τακτι­κή βάση.

Ο Hodges ζήτη­σε τη δημιουρ­γία μιας «στρα­τιω­τι­κής ζώνης Schengen» που θα διευ­κό­λυ­νε τη διέ­λευ­ση των συνό­ρων, αλλά που εξε­λί­χθη­κε σε μια εστί­α­ση στην «στρα­τιω­τι­κή κινη­τι­κό­τη­τα» σε ολό­κλη­ρη την Ευρώπη.

Έκτο­τε, η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση προ­σπά­θη­σε να βελ­τιώ­σει την ελεύ­θε­ρη — απρό­σκο­πτη δια­συ­νο­ρια­κή διά­βα­ση των στρα­τιω­τι­κών και του εξο­πλι­σμού τους τα τελευ­ταία χρό­νια για να εξα­σφα­λί­σει την ταχεία μετακίνηση.

Defender Europe 2020
Αλλά δυστυ­χώς εξα­κο­λου­θούν να υπάρ­χουν «κολ­λή­μα­τα» κάποιων (ΣΣ |> hiccups), είπε ο Thomson.

Κατά τη διάρ­κεια του «Defender», οι συμ­με­τέ­χο­ντες πρέ­πει να μετα­φέ­ρουν τερά­στιες ποσό­τη­τες εξο­πλι­σμού και στρα­τευ­μά­των σε διά­φο­ρες χώρες στα βορειο­α­να­το­λι­κά της ηπείρου.

Η προ­σπά­θεια θα δοκι­μά­σει τις υπο­δο­μές και τις πολι­τι­κές των συνό­ρων. Οι δυνά­μεις θα πρέ­πει να δια­σχί­ζουν κρά­τη μέλη της ΕΕ και έθνη που δεν ανή­κουν στον οργα­νι­σμό, όπως η Νορ­βη­γία, και κάθε έθνος έχει δικό του σύνο­λο κανό­νων, πολι­τι­κών και διαδικασιών.

Η δια­σφά­λι­ση ότι τα κρά­τη μπο­ρούν να είναι δια­λει­τουρ­γι­κά απο­τε­λεί πρό­κλη­ση για το ΝΑΤΟ.

«Είμαι πολύ ευχα­ρι­στη­μέ­νος που το λέω ‑δεν υπάρ­χει 100% δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τα, ούτε καν στο εσω­τε­ρι­κό των εθνών», δήλω­σε ο Thomson, αλλά «κατευ­θυ­νό­μα­στε προς τη σωστή ρότα στο θέμα interoperability»

«Τη δοκι­μά­ζου­με και εκπαι­δευό­μα­στε καθη­με­ρι­νά σε ολό­κλη­ρο το ΝΑΤΟ », μέσα από σκλη­ρή δου­λειά με τις μονά­δες μας ενι­σχυ­μέ­νης παρου­σί­ας σε Πολω­νία, Λετο­νία, Λιθουα­νία, Εσθο­νία κά.

Αυτή είναι μια εξαι­ρε­τι­κή ευκαι­ρία να το εφαρ­μό­σου­με σε κάθε επί­πε­δο μεραρ­χί­ας, σώμα­τος στρα­τού και joint task force (ΣΣ |> ad hoc στρα­τιω­τι­κός σχη­μα­τι­σμός κοι­νών / πολ­λα­πλών υπη­ρε­σιών), κάτι που δεν μπο­ρού­με να το κάνου­με συνέχεια.

Κατά την άσκη­ση, η δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τα θα δοκι­μα­στεί παρα­πέ­ρα καθώς οι ευρω­παϊ­κές στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις των ΗΠΑ (ΣΣ |> US Army Europe) θα λει­τουρ­γή­σουν ως συν­δυα­σμέ­νη αιχ­μή δόρα­τος μαζί με ένα σώμα του ΝΑΤΟ υπό αμε­ρι­κα­νι­κή διοί­κη­ση.

Όλα αυτά θα απο­τε­λέ­σουν πολύ­τι­μη εμπει­ρία και τη σωστή οπτι­κή (ΣΣ |> good azimuth) για τη μελ­λο­ντι­κή μας προοπτική

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από το επί­ση­μο site του
ΝΑΤΟ + NATO Topics & τα defence-blog & defensenews.com <| 1 |> & <| 2 |>


Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο