Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Να κλείσει άμεσα το «Μουσείο» μισαλλοδοξίας – «Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Η υπόθεση του «Βλαχογιάννειου Μουσείου» στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Με θέμα την έκφραση γνώμη, τέθηκε ως θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, την Δευτέρα 21/1 από τον δημοτικό σύμβουλο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Γιώργο Μελιόπουλο (ολόκληρη η πρόταση επισυνάπτεται). Κατέληξε σε μία απόφαση που επί της ουσίας επιτρέπει τη συνέχιση λειτουργίας ενός μουσείο μισαλλοδοξίας και αλυτρωτισμού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας κατέληξε στην πρόταση (προς τον μητροπολίτη) τη να δημιουργηθεί 3μελης επιστημονική επιτροπή με τη συμμετοχή της εκκλησίας, της εκπαίδευσης και του δήμου. Μια απόφαση από την οποία ακόμη κι γίνει αποδεχτή (που θα γίνει) προκύπτουν πολλά ερωτηματικά (με δεδομένο ότι ο ιδιώτης συλλέκτης θα το αποδεχτεί):

  1. Το επιστημονική είναι ασαφές. Θα είναι επιστήμονες εγνωσμένης επιστημονικής επάρκειας (ιστορικοί κλπ) που μπορούν να εγγυηθούν τη λειτουργία του εν λόγω μουσείου ή θα είναι απλώς εκπρόσωποι του Δήμου, της Εκπαίδευσης και της Εκκλησίας;
  2. Ποιος θα αποφασίζει για τα εκθέματα, με δεδομένο ότι το σύνολο των εκθεμάτων «αφηγείται» την ιστορία . Πώς θα εγγυηθούν ότι διαχειριζόμενοι τεκμήρια ενός συλλέκτη ιδιώτη θα μπορέσουν να διαμορφώσουν μια έκθεση που θα αφηγείται την πραγματική ιστορία του Μακεδονικού αγώνα και όχι μια αλυτρωτική εκδοχή;
  3. Ποιος θα είναι ο ρόλος του ιδιώτη; Τι σχέση θα έχει με το μουσείο και τα εκθέματα;
  4. Τι θα γίνει με τη διαδικτυακή παρουσία του ιδιώτη συλλέκτη; Θα συνεχίσει με δημοσιεύσεις μισαλλοδοξίας, αλυτρωτισμού, αντικομμουνισμού και συκοφάντησης του αγώνα του λαού μας την περίοδο της Κατοχής; Θα συνεχίσει έχοντας αυτή η δραστηριότητα την κάλυψη της όποιας επιστημονικής επιτροπής;
  5. Πώς ακριβώς εξηγείται ο ρόλος της Εκκλησίας, του Δήμου και της Εκπαίδευσης σε ένα μουσείο με εκθέματα ιδιώτη; Υπάρχει αντίστοιχο μοντέλο; Ποιος και υπό ποία ιδιότητα θα εκπροσωπήσει το χώρο της Εκπαίδευσης;
  6. Και αν δεν δεχτεί η μητρόπολη ή ο ιδιώτης συλλέκτης που έχει την ευθύνη λειτουργίας του την πρόταση αυτή τι θα πράξει ο Δήμος και πότε (και μέχρι τότε, θα λειτουργεί το «Μουσείο»); 
  7. Και τέλος, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά, το ιστορικό της υπόθεσης και το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης «βάπτισε» πατριώτη τον ιδιώτη συλλέκτη και λίγες ημέρες αργότερα στοχοποίησε επαγγελματία δημοσιογράφο και την (αμέτοχη) εκπαιδευτικό σύζυγό του. Με τέτοιες λογικές και πρακτικές μπορεί να εγγυηθεί την «επιστημονική» στήριξη μουσείου που επισκέπτονται εκατοντάδες μαθητές;

Και όλα αυτά όταν, όπως αποκαλύφθηκε, ακόμη και κατά την επίσκεψη βουλευτών και τοπικών αρχών στο «Μουσείο», μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη, βρέθηκαν εκθέματα που κακοποιούν την ιστορία και προσβάλλουν το δημοκρατικό φρόνημα του λαού.

Και όλα αυτά ενώ όλοι έμμεσα ή άμεσα παραδέχτηκαν ότι υπήρχε πρόβλημα με τη μέχρι τώρα πολύχρονη λειτουργία του (κάποιοι δεν το γνώριζαν το θέμα, άλλοι δεν το είχαν διαπιστώσει…) και όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γιώργος Γουλτίδης «η ζημιά έγινε» προτείνοντας μάλιστα και άμεσο κλείσιμο και αλλαγή της έκθεσης…

Και όλα αυτά μετά τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε από φορείς, παρατάξεις και πολιτικά κόμματα (ΚΚΕ) και που θα συζητηθεί σε λίγο στη Βουλή μετά από ερώτηση του ΚΚΕ!

Τι έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο

Μιλώντας ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης τόνισε: «Δικαίως έγινε η φασαρία καθώς υπήρχαν πράγματα γραμμένα που διχάζουν και δεν ενώνουν. Απομακρύνθηκαν με παρέμβαση του προϊσταμένου της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Διονύση Διαμαντόπουλου. Έπειτα από πρόσκληση του Μητροπολίτη, επισκεφθήκαμε το μουσείο και η μόνη παρατήρηση που κάναμε ήταν κάποιες εφημερίδες για το τέλος του εμφυλίου πολέμου που έβλεπαν τα πράγματα από τη μια μόνο άποψη. Προτείναμε, είτε να προβάλλεται και η αντίθετη άποψη είτε να μην προβάλλεται καθόλου. Να μην υπάρχει μονόπλευρη ενημέρωση, κάτι που έγινε αποδεκτό». Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής ήταν η η σύσταση μιας τριμελούς επιστημονικής επιτροπής, με εκπροσώπους από την εκκλησία, την εκπαίδευση και το δήμο, που θα εποπτεύει την έκθεση και τα εκθέματα που κατά καιρούς ανανεώνονται.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ Πέτρος Τσαπαρόπουλος τόνισε: «Είναι μια ιδιωτική συλλογή -υπό τη σκέπη της εκκλησίας- ενός ανθρώπου που δεν κρύβει τις ακροδεξιές του απόψεις», προτείνοντας παράλληλα, η ξενάγηση των σχολείων στο μουσείο να γίνεται από ειδικούς ιστορικούς και όχι από τον ίδιο τον εκθέτη. Αποκάλυψε μάλιστα ότι στο τελευταίο δωμάτιο, όπου υπήρξε το θέμα με την «μονόπατη ενημέρωση» κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, υπήρξε και ένα έκθεμα στον τοίχο που το απομάκρυνε επί τόπου ο Μητροπολίτης.

Από άλλες ομιλίες σημειώνουμε:

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Καγγελίδης τόνισε: « Η αληθινή ιστορία της Ελλάδας ποτέ δε γράφτηκε και αμφισβητείται από τον καθένα», ενώ σχετικά με τη σύσταση επιτροπής και τη συμμετοχή εκπροσώπου του δήμου, ανέφερε «μακρυά από εμάς, να έχει την ευθύνη ο εκθέτης. Να παίξουμε χαμηλά τη μπάλα γιατί όσο τα προβάλλουμε θα τα βρίσκουμε μπροστά μας».

Από τον Νίκο Μπέκη επικεφαλής παράταξης σημειώθηκε: «Να αποβληθεί ο υπεύθυνος της έκθεσης. Δεν ταιριάζει στην πόλη το ύφος ενός τέτοιου μουσείου. Ας εγκατασταθεί εκεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.»

«Θετική είναι πάντα η λειτουργία ενός μουσείου, μα στο συγκεκριμένο υπήρξε ατόπημα», είπε ο Αντώνης Μαρκούλης (υποψήφιος δήμαρχος – επικεφαλής παράταξης) , αναφερόμενος στη στάση του Μητροπολίτη Βέροιας, που θα έπρεπε να καλλιεργεί όπως είπε κλίμα ομόνοιας και όχι μισαλλοδοξίας. «Η άμεση η αναστολή λειτουργίας του μουσείου μετά την καταγγελία προσμετράται στα θετικά. Όμως ακολούθησε η δημόσια έκφραση απόδοσης ευθύνης και στοχοποίηση πολιτών», είπε αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Μητροπολίτη, που κατονόμαζε τον δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα και την σύζυγό του ως ενορχηστρωτές των ανακοινώσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας κατά του μουσείου. «Η αναστολή λειτουργίας δικαιώνει την άποψη κάποιων κομμάτων», είπε στη συνέχεια, προτείνοντας να γίνεται η ξενάγηση από εξειδικευμένο ιστορικό και να παρουσιάζεται η πραγματική πλευρά των γεγονότων.

Το λόγο ζήτησε και πήρε, επί του προσωπικού, η Ευγενία Καβαλάρη (πρόεδρος του Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων) , σύζυγος του Αλέκου Χατζηκώστα. «Έπεσα θύμα στοχοποίησης από τον Μητροπολίτη. Ένα επικίνδυνο φαινόμενο που χρόνια είχε να συμβεί. Στοχοποίησε το ΚΚΕ, παρατάξεις, τον Αλέκο Χατζηκώστα και εμένα, που με ανέφερε ως εκπαιδευτικός σύζυγος. Ανώνυμη απλή σύζυγο, σε αντίθεση με το οικογενειακό δίκαιο που επικρατεί. Τεχνηέντως η ανακοίνωση δεν συμπεριέλαβε τις ανακοινώσεις όσων τοποθετήθηκαν, παρά μόνο το όνομα του Αλέκου Χατζηκώστα και της συζύγου του. Η στοχοποίηση είναι ολισθηρό φαινόμενο και θα έπρεπε να σας απασχολήσει. Στέλνεται ένα μήνυμα τρομοκράτησης προς την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι να δουν το θέμα του περιεχομένου της ιδιωτικής συλλογής και του φαινομένου της στοχοποίησης», ανέφερε.

Τελικά η πρόταση της δημοτικής αρχής Βέροιας ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο ( 8 λευκά η αντιπολίτευση,1 κατά ο Ν. Μωϋσιάδης της πλειοψηφία) σχετικά με το “Βλαχογιάννειο Μουσείο”. Προφανώς η δημοτική πλειοψηφία έκανε πράξη τη γνωστή παροιμία «Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» (ένεκα και της προεκλογικής περιόδου).