Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Να κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής, ζητεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ

«Για μια ακόμη φορά τόνοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί σε γειτονιές της Αττικής, μέσα στο καλοκαίρι, εξαιτίας ρήγματος που δημιουργήθηκε πρόσφατα στο χώρο εναπόθεσης σκουπιδιών και επεκτάθηκε με τη νεροποντή, με αποτέλεσμα τη μη λειτουργία της χωματερής στη Φυλή» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Αττικής (ΚΟΑ) του ΚΚΕ. Τονίζει πως «το ρήγμα δεν είναι ένα απλό “τεχνικό πρόβλημα”, όπως προσπαθεί από την πρώτη στιγμή να καθησυχάσει η Διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), η οποία μάλιστα διαβεβαίωνε ότι η χωματερή θα άνοιγε την προηγούμενη Πέμπτη (14/6/2018). Καταδεικνύει τον υπερκορεσμό της χωματερής και την επιτακτική ανάγκη οριστικού κλεισίματός της. Αποτελεί απόδειξη αστάθειας του απορριμματικού ανάγλυφου και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια των εργαζομένων στο ΧΥΤΑ και των εργαζόμενων καθαριότητας των δήμων αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα. Παράλληλα, καθιστά αναγκαία την άμεση υλοποίηση υποδομών από κεντρικούς δημόσιους πόρους, για την ασφαλή διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική με σεβασμό στην ασφάλεια των εργαζομένων, στην υγεία του λαού και στο περιβάλλον».

Η ΚΟΑ αναφέρει επίσης ότι «η χωματερή στη Φυλή επί έξι δεκαετίες βλάπτει σοβαρά την υγεία και υποβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο όσων ζουν και δουλεύουν στην Δυτική Αθήνα και στο Θριάσιο, ενώ οι κατά καιρούς εξαγγελίες κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών για την απομάκρυνση της χωματερής, αποδείχτηκαν προπέτασμα καπνού για την εξασφάλιση της παραπέρα λειτουργίας και επέκτασης της».

Επισημαίνοντας ότι για την κατάσταση αυτή υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες με ονοματεπώνυμο, η ΚΟΑ κατονομάζει ως ενόχους, τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η οποία «με την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, συνεχίζοντας από κει που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μέσω του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) προωθεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των αποβλήτων, την πιο μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου, την παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την ανοχή απέναντι στην ασυδοσία του βιομηχανικού κεφαλαίου που σπέρνει κατά βούληση τα τοξικά και άλλα επικίνδυνα απόβλητά του».

Επίσης η ΚΟΑ θεωρεί «συνενόχους» για την κατάσταση αυτή τη διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και τη διοίκηση του ΕΣΔΝΑ, «που πρόσφατα ψήφισε την αύξηση της εισφοράς των δήμων της Αττικής κατά 5 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων, με άμεσο αντίκτυπο στα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες όλης της Αττικής».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για διαχρονικές ευθύνες των Αρχών του δήμου Φυλής, συμπεριλαμβανομένης «και της σημερινής που στηρίζεται από τη ΝΔ, της Περιφέρειας Αττικής και της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτικών Αρχών του λεκανοπεδίου Αττικής που βολεύονται με την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Όλοι τους συμπορεύονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιμετωπίζει τη διαχείριση των απορριμμάτων ως πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα του εργατικού-λαϊκού κινήματος που παλεύει και διεκδικεί:

  • Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  • Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλαιά λατομεία Μουσαμά και Μελατάνι. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού. Δεν πρέπει να αποκλείεται η αναζήτηση χώρου και σε εκτός Αττικής περιοχές στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Να σταματήσουν τώρα τα έργα για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού. Να αξιοποιηθεί ο χώρος των εγκαταστάσεων προς όφελος των κατοίκων της περιοχής και να καλυφθούν ανάγκες άθλησης και ψυχαγωγίας

Όχι στην καύση των απορριμμάτων.

Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία».