Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Να μην συνηθίσουμε το θάνατο – Να ανατρέψουμε τις πολιτικές που τον τροφοδοτούν

Πέντε νεκρούς, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος και 3 παιδιά αφήνουν πίσω τους τα δύο νέα πολύνεκρα ναυάγια σε Μυτιλήνη και Σάμο. Στα πολύπαθα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου αυξάνονται οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές. Σχεδόν καθημερινά καταγράφονται ανθρώπινες τραγωδίες και σκηνές που μόνο σοκ και ντροπή προκαλούν σε κάθε άνθρωπο.

Και δυστυχώς όσο θα συνεχίζονται οι πολιτικές των ιμπεριαλιστών, να υλοποιούνται οι αποφάσεις των ΝΑΤΟ και ΕΕ, που και οι ελληνικές κυβερνήσεις προσυπογράφουν, τόσο θα τροφοδοτούνται οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές και οι τραγωδίες θα επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά.Όσο θα ανατινάζονται ολόκληρες περιοχές,όσο θα είναι σε ισχύ η επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τόσο θα πληθαίνουν τα ναυάγια και θα μεγαλώνει η λίστα των ανθρώπων που στην προσπάθειά τους να βρουν μια καλύτερη ζωή θα «συναντούν» το θάνατο στα νερά του Αιγαίου.

Ευθύνες έχει και η περιφερειακή αρχή καθώς και οι δημοτικές αρχές  που αποδέχονται την κυβερνητική πολιτική, την προωθούν κόντρα στην κατακραυγή των κατοίκων των νησιών, βάζοντας πλάτη, ανάμεσα σε άλλα, στη δημιουργία κέντρων φυλακών για πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας.

Οι ευθύνες είναι δεδομένες και η πραγματικότητα δεν επιτρέπει μισόλογα και «ναι μεν αλλά…». Δεν χωρά, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτός ο αλά καρτ ανθρωπισμός μπροστά στους συνεχείς θανάτους και την ίδια ώρα να διατρανώνεται η αποδοχή και η πιστή εφαρμογή των πολιτικών που τον σπέρνουν.

Η θλίψη για τους θανάτους που εκφράζεται από τον περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη και την ίδια στιγμή χαϊδεύει ακροδεξιά αυτιά με ανιστόρητες προσεγγίσεις περί αλλοίωσης των πληθυσμών του Β. Αιγαίου, η ένοχη σιωπή για την ταμπακιέρα του εκλεκτού της ΝΔ κ. Στεφανή, όπως και η αφωνία για την ουσία της κ. Χοχλάκα ως υποψήφιας των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων Πράσινων, αποδεικνύει ότι τα κόμματα που τους στηρίζουν και οι ίδιοι,υπηρετούν τη γενεσιουργό αιτία και άρα τα όποια κροκοδείλεια δάκρυα είναι υποκριτικά και αναδεικνύουν έναν επικίνδυνο κυνισμό.

Δεν μπορεί όσοι συμφωνούν στις πολιτικές της ΕΕ, όσοι συμφωνούν στα επικίνδυνα σχέδια ΝΑΤΟποίησης των νησιών μας, όσοι εφαρμόζουν κατά γράμμα τις κατευθύνσεις που γιγαντώνουν την προσφυγιά και τους θανάτους στο Αιγαίο να εμφανίζονται τάχα συντετριμμένοι.

Νεκρά τέσσερα παιδιά στο ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου

Επιτέλους απαιτούνται καθαρές θέσεις και απαντήσεις.
Τι λένε και τι θα κάνουν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες γι’ αυτό το μείζον θέμα;

  • Θα συνεχίσουν να υπηρετούν στο προσφυγικό-μεταναστευτικό τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ και τις αποφάσεις της ΕΕ;
  • Θα συνεχίσουν να αποδέχονται τα τετελεσμένα της ΕΕ και τα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών;
  • Θα συνεχίσουν να χύνουν κροκοδείλια δάκρια για τους νεκρούς και την ίδια ώρα θα ασπάζονται τις πολιτικές που τους προκαλούν;
  • Θα συνεχίσουν να αποδέχονται το Αιγαίο να γίνεται υγρός τάφος για χιλιάδες ανθρώπους και τα νησιά μας ο φράχτης που θα κρατήσει τα… «μιάσματα» μακριά από την «πολιτισμένη» Ευρώπη;

Σχεδόν ένα μήνα πριν τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές οφείλονται ξεκάθαρες απαντήσεις από όλους τους υποψήφιους και τις παρατάξεις τους.

Οι νησιώτες μας δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποδεχτούν το σκηνικό θανάτου που έχει στηθεί. Μόνο ο λαός με την κινητοποίησή του και τις επιλογές του μπορεί να αλλάξει την τραγική πραγματικότητα και να πει ένα μεγάλο «όχι» στις πολιτικές και τους πολιτικούς που τρέφουν τις καθημερινές τραγωδίες.

Αγλαΐα Κυρίτση
περιφερειακή σύμβουλος
επικεφαλής
Λαϊκής Συσπείρωσης