Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Να τι σημαίνει πατριωτισμός, κύριοι!

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Πατριωτισμός δεν είναι οι εθνικιστικές κορώνες σε σκοπιανοφάγα συλλαλητήρια για το όνομα της «Μακεδονίας». Ούτε οι ανεύθυνες πολεμοχαρείς κραυγές για εκδίκηση απέναντι στους «κακούς τούρκους» που «εποφθαλμιούν» τα νησιά και εδάφη μας.

Πατριωτισμός δεν είναι να προσπαθείς να κεφαλαιοποιήσεις πολιτικά τον άδικο χαμό ενός πιλότου της πολεμικής αεροπορίας με υπερπατριωτικές φλυαρίες στο τουϊτερ.

Δεν έχει ουδεμία σχέση με τον πατριωτισμό- τον αγνό και ανόθευτο πατριωτισμό του λαού- το να παριστάνεις τον πόντιο πιλάτο όταν γύρω σου δολοφονούνται εν ψυχρώ οι λαοί για τ’ αφέντη το ψωμί.

Ούτε, ασφαλώς, να παριστάνεις, όπως η συγκυβέρνηση του κ.Τσίπρα, το «περιστέρι της ειρήνης» την στιγμή που είσαι συνένοχος στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα. Όταν, ακολουθώντας την «πεπατημένη» των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, έχεις ήδη παραχωρήσει γη και ύδωρ στους φονιάδες, μετατρέποντας τη χώρα σου σε απέραντο στρατόπεδο ευρωνατοϊκών μακελάρηδων.

Είναι ντροπή να θεωρείς τον εαυτό σου πατριώτη όταν, σαν θλιβερό πολιτικό τσιράκι της αμερικανικής πρεσβείας, βγάζεις ανακοινώσεις χαρακτηρίζοντας «αναγκαία» την εγκληματική στρατιωτική επέμβαση ενάντια στο λαό της Συρίας. Αμετανόητη ΝΑΤΟφροσύνη λέγεται αυτό – όχι πατριωτισμός.

Ο πατριωτισμός, κύριοι, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πάλη ενάντια στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού. Μια βαρβαρότητα που δε γνωρίζει όρια και σύνορα, που κατασπαράζει λαούς στο όνομα του ανταγωνισμού για περισσότερα κέρδη, μεγαλύτερο μερίδιο στη μοιρασιά της λείας και των αγορών.

Στο διάβα της ιστορίας έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι κανένας δε μπορεί να είναι αληθινός πατριώτης, αν δεν είναι ταυτόχρονα διεθνιστής. Αν δε νιώθει βαθιά μέσα του την αδικία που συμβαίνει απέναντι σε άλλους λαούς, αν δεν εξοργίζεται απέναντι στα δεινά που βιώνουν άνθρωποι, σε οποιοδήποτε μέρος της γης, εξαιτίας του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και της ανείπωτης βαρβαρότητας που αυτό παράγει.

Ο πόλεμος, ο θάνατος, η ίδια η βαρβαρότητα βρίσκεται στην πόρτα μας. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Στους δρόμους του ξεσηκωμού, του αγώνα, εκεί που ορθώνεται λαϊκό τείχος στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους – εκεί βρίσκονται οι αληθινοί πατριώτες.

Να τι σημαίνει πατριωτισμός, κύριοι! Να αγωνίζεσαι ενάντια στο σάπιο σύστημα που γεννά τους πολέμους και τη δυστυχία, που χρησιμοποιεί τους λαούς, τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους ως «κρέας για τα κανόνια» των φονιάδων που αιματοκυλλούν την ανθρωπότητα.

__________________________________________________________________________________________________

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.τ