Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Να φοβάστε το Νοέμβρη

Γράφει ο Βασίλης Λιόγκαρης //

Αγανακτισμένε πολίτη. Διαστρεβλωτή, παραπληροφορητή, ασυγκράτητε προστάτη της εννόμου τάξεως. Διαμορφωτή κοινής γνώμης και πλύσης εγκεφάλου. Να φοβάσαι το Νοέμβρη.
Περιπλανώμενοι χαφιέδες, υπονομευτές και τραμπούκοι.

Κατευθυνόμενοι αλήτες, πάνοπλοι ασφαλίτες και προβοκάτορες, εργολάβοι της ενημέρωσης και του ντοπαρίσματος. Προαγωγοί αναβολικών και ναρκωτικών ουσιών. Να φοβάστε το Νοέμβρη. Τρόφιμε χαμαιτυπείων, οίκων ανοχής και καταγωγίων. Σαλτιμπάγκε ποιητή μιας χρήσης. Διανοητή της αγκύλωσης.

Κοινωνικά αποβράσματα και παραμορφωτικά εξανθήματα του συστήματος που σας δημιουργεί. Να φοβάστε το Νοέμβρη. Παντοφλοφόρε κριτή, αποδέκτη ρύπων και σκουπιδιών ορατών τε πάντων και αοράτων, τεκταινομένων και μη, ο τα πάνθ’ ορών και τα πάντα γνωρίζων. Αδυσώπητε κυνηγέ κεφαλών, πρωτοκολλητή εντυπώσεων και θυροκολλητή δικαστικών κλήσεων.

Εισαγγελέα» της τρύπιας δεκάρας. Άκαπνε φανφαρόνε και νεροκουβαλητή. Ανούσιε χειροκροτητή φαύλων. Υποκριτή και Φαρισαίε. Να φοβάσαι το Νοέμβρη.

Ό,τι και να πείτε, ό,τι και να κάνετε, ό,τι επιλέξατε, ό,τι προσχεδιάσατε και ό,τι εφαρμόσατε, τον Νοέμβρη δεν θα τον αμαυρώσετε ποτέ.

Πυροφόροι και κατασκευαστές της έντασης, με το πρόσχημα της καταστολής, πυροδοτώντας την περόνη της σύγκρουσης, το Νοέμβρη δε θα τον αμαυρώσετε ποτέ.

Όσο και αν σας πονά και αν σας δηλητηριάζει, δημοσιογραφία της λασπουριάς και της πορνοφωτογραφίας, η γιορτή για την εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν πρόκειται να καταργηθεί ποτέ.

Ό,τι κι αν οργανώσετε, ό,τι κι αν μελετήσετε, ό,τι κι αν σχεδιάσετε, το Νοέμβρη δε θα τον αμαυρώσετε ποτέ. Ο δρόμος του Νοέμβρη χαράχτηκε με θυσία και αίμα. Τα παιδιά που φώναζαν Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία έπεσαν στεφανωμένα και φλεγόμενα με την ελληνική σημαία. Δεν την τσαλαπάτησαν, δεν την ποδοπάτησαν, δεν την ξέσκισαν, δεν την έκαψαν, δεν την πρόδωσαν και τα μηνύματά τους είναι πάντα ζωντανά, πάντα επίκαιρα, πάντα εκφράζουν σημερινά άλυτα προβλήματα και σηματοδοτούν το δρόμου του αγώνα και της διεκδίκησης.

Όσε για σένα σύντροφε, συναγωνιστή, φίλε της ειρήνης, της δημοκρατίας και της προόδου, πρωτοπόρε αγωνιστή της δημιουργίας και της προκοπής.

Να θυμάσαι το Νοέμβρη της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Επανάστασης, Να θυμάσαι το Νοέμβρη της ίδρυσης του ΚΚΕ. Να θυμάσαι το Νοέμβρη του Πολυτεχνείου, Να θυμάσαι το Νοέμβρη του Γοργοπόταμου.

_________________________________________________________________________________________________________

Ο Βασίλης Λιόγκαρης γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες, εργάτες, πολυφαμελίτες. Έζησε στα πρώτα παιδικά του χρόνια τη λαίλαπα της κατοχής και μεταφέρει τις τραυματικές αυτές εμπειρίες στα γραφτά του. Σπούδασε θέατρο και για ένα διάστημα δούλεψε σ’ αυτό. Αργότερα απορροφήθηκε από την παραγωγική διαδικασία όπου εργάστηκε σε διάφορες βιομηχανίες. Ο Βασίλης Λιόγκαρης είναι συγγραφέας της γενιάς και της τάξης του. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.