Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ: Γλοιώδης πολιτική σύμπλευση δημοτικής αρχής και μείζονος αντιπολίτευσης

Γράφει ο ΝΕΟ-Ιωνιώτης //

«Όταν οι δήμαρχοι της Πάτρας και της Πετρούπολης προχωρούν σε ανάλογο έργο είναι εξοικονόμηση πόρων και υπέρ των δημοτών τους, αλλά όταν αυτό το επιχειρεί ο δήμος της Νέας Ιωνίας είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων;» ειρωνεύτηκαν ο δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης και ο Παναγιώτης Μανούρης τον Παναγιώτη Τσουκαλά όταν εξήγησε γιατί η Λαϊκή Συσπείρωση δεν εγκρίνει τη δαπάνη για την αντικατάσταση του φωτισμού με λαμπτήρες τύπου LED. Αποσιώπησαν βέβαια ότι οι κομμουνιστές δήμαρχοι δεν δανείστηκαν απ’ τις τράπεζες για να πληρώνουν οι δημότες τους, αλλά διεκδίκησαν τα κονδύλια για παρόμοια έργα απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό και τις περιφέρειες.

Απ’ την πρώτη περίοδο της ανάληψης των καθηκόντων της το 2011 η Δημοτική Αρχή της Nέας Ιωνίας επιχείρησε να καλύψει τις υποταγμένες στην κεντρική εξουσία διαχειριστικές πομπές της με αναφορές στις αποφάσεις και τις πρακτικές του δήμου Πετρούπολης, του μοναδικού δήμου όπου στις δημοτικές εκλογές του 2010 είχε εκλεγεί ο υποστηριζόμενος απ’ το ΚΚΕ Θωμάς Κοτσαμπάς(1).

«Παρακολουθούν από κοντά τον “κόκκινο” Δήμο» και «Ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής Νέας Ιωνίας για τα τεκταινόμενα στην Πετρούπολη» έγραψαν τα τοπικά social media επισημαίνοντας: «Η σκληρή κριτική που δέχεται η Δημοτική Αρχή Νέας Ιωνίας από την παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” σε μια σειρά θεμάτων έχει οδηγήσει τα μέλη της διοίκησης να δείχνουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα όσα συμβαίνουν στο μοναδικό δήμο του Λεκανοπεδίου του οποίου η διοίκηση πρόσκειται στο ΚΚΕ: του Δήμου Πετρούπολης. Και αυτό συμβαίνει γιατί  η διοίκηση θέλει να δείξει πως κάποιες αποφάσεις της “κόκκινης” Δημοτικής Αρχής της Πετρούπολης πηγαίνουν αντίθετα με τα όσα υποστηρίζουν οι ομοϊδεάτες τους στη Νέα Ιωνία που είναι στην αντιπολίτευση».

Τώρα που η Λαϊκή Συσπείρωση εξέλεξε δημάρχους σε πέντε πόλεις (2) η Δημοτική Αρχή της Ιωνίας θεώρησε ότι διαθέτει διευρυμένο πεδίο άντλησης επιχειρημάτων, κρίνοντας, προφανώς, εξ ιδίων τα αλλότρια. Και επειδή σήμερα τα ανεμομαζώματα της «Ενότητας για τη Νέα Ιωνία» έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία(3) ανέλαβε πρωτοβουλία στρατηγικής σύμπλευσης η μείζων αντιπολίτευση υπό τον Παναγιώτη Μανούρη, επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», που στηρίζεται απ’ το ΠΑΣΟΚ.

Η συζήτηση

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27.3.2018 η δημοτική αρχή έφερε το θέμα της «έγκρισης διενέργειας ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την αντικατάσταση όλων των φωτιστικών/λαμπτήρων οδικού φωτισμού με φωτιστικά/λαμπτήρες τύπου LED με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του κόστους λειτουργίας», η οποία συνοδεύτηκε απ’ την «έγκριση σχετικής μελέτης της Τεχνικής Υπηρεσίας».

Όταν πήρε το λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Παναγιώτης Τσουκαλάς και άρχισε να εξηγεί τους λόγους που η παράταξή του δεν εγκρίνει τη συγκεκριμένη δαπάνη, τον διέκοψαν κατ’ αρχήν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτης Μανούρης και στη συνέχεια ο δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης λέγοντας: «Όταν δηλαδή οι δήμαρχοι της Πάτρας και της Πετρούπολης προχωρούν σε ανάλογο έργο είναι εξοικονόμηση πόρων και υπέρ των δημοτών τους, αλλά όταν αυτό το επιχειρεί ο δήμος της Νέας Ιωνίας είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων;».

laikh syspeirosh

Σε ανακοίνωσή της (28.3.2018) η Λαϊκή Συσπείρωση ανέφερε: «Καταρχάς κανείς από μας δεν είπε ότι η αντικατάσταση των λαμπτήρων δεν είναι μέτρο που θα μειώσει τα έξοδα του δήμου στον τομέα της ηλεκτροδότησης, αλλά το ζήτημα είναι τι προτεραιότητες βάζεις ως δήμος προς όφελος των δημοτών όταν σκοπεύεις να ξοδέψεις το ποσό των 3 εκ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο, και μάλιστα μέσα από τραπεζική δανειοδότηση που προσδοκάς να το εξοφλήσεις από την οικονομία που θα σου αποφέρει η χρησιμοποίηση των νέων οικονομικών λαμπτήρων, όταν θα μπορούσες να διαθέσεις τα ίδια χρήματα σε άλλους τομείς που έχουν ανάγκη όλες οι συνοικίες του δήμου».

Και η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει: «Τώρα όταν αναφέρονται στο έργο των κομμουνιστών δημάρχων καλό είναι να ρωτάνε πρώτα αν αυτοί οι δήμαρχοι δανείστηκαν από τράπεζες για να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο έργο ή απαίτησαν και εξασφάλισαν κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού από τις Περιφέρειές τους και αν οι ίδιοι με τις υπηρεσίες τους προβαίνουν σε αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού; Πάντως σε κάθε περίπτωση δεν είναι ανάγκη οι παραπάνω δημοτικοί άρχοντες να βγαίνουν από τα ρούχα τους κάθε φορά που ακούνε πως λειτουργεί η καπιταλιστική οικονομία και τι στόχους έχει η λεγόμενη ανάπτυξή της. Το ξέρουμε ότι είναι απολογητές της. Οι εκνευρισμοί, οι ειρωνείες και οι φραστικές επιθέσεις μόνο για το θεαθήναι είναι».

Επίσης στο σχόλιό της η Λαϊκή Συσπείρωση σημειώνει: «Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Ιωνίας της 27/3/2018 στο θέμα για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού από συμβατικό σε LED  το κύριο ζήτημα που απασχόλησε τις άλλες παρατάξεις ήταν η διαφύλαξη του ”υγιούς” ανταγωνισμού, δηλαδή η καλύτερη ρύθμιση των όρων συμμετοχής των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων εταιριών στο πόλεμο που έχει ξεσπάσει για το ποιος θα πάρει τα περισσότερα από την πίτα του ενός (1) δισεκατομμυρίου που πέφτει στην αγορά με κατεύθυνση της Ε.Ε.Το γεγονός ότι παρενέβη το ελεγκτικό συνέδριο και απαιτεί να προστεθούν και  νέοι όροι στις διακηρύξεις των  διαγωνισμών δεν συνιστά λόγο να πανηγυρίζουν κάποιοι, θεματοφύλακες του ”υγιούς” ανταγωνισμού γιατί. Το ελεγκτικό συνέδριο ήταν που εν μία νυκτί αποφάσισε την απόλυση δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων, εξυπηρετώντας τα αυτά τα συμφέροντα που για τα κέρδη τους τσακίζουν τους εργαζόμενους. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής του σκληρού ανταγωνισμού που υπηρετούν οι δήμαρχοι της αστικής διαχείρισης, αυτοί που ευνοούνται από τις κάθε είδους ρυθμίσεις είναι μόνο τα μονοπωλιακά συμφέροντα, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα».

«Έκρηξη» και της Εκτός Σχεδίου

Στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος του φωτισμού σημειώθηκαν οξύτατες αντιπαραθέσεις μεταξύ του δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Κουτσού της «Εκτός Σχεδίου – Αριστερής Ριζοσπαστικής Κίνησης στη Νέα Ιωνία» και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Ν. Ιωνίας Κυριάκου Χαμαλίδη.

Ο Π. Κουτσός, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Υπάρχει πρωτόκολλο στον Δήμο με αριθμό 5000, όπου ζητάω συγκεκριμένα στοιχεία από τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο και τον Γενικό Γραμματέα, από την άποψη της καταγραφής των πινάκων σε σχέση με τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. κ.ο.κ., στοιχεία τα οποία η δημοτική αρχή, ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος και ο Γενικός Γραμματέας, που δηλώνανε στο προ-προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, που συζητήθηκε το θέμα, ότι υπάρχουνε. Έναν μήνα τώρα δεν μου δίνονται. Το δεύτερο που ζητάω από τις αρχές Δεκέμβρη και δεν μου δίνεται. Οπότε, η ερώτηση είναι η εξής: Πότε θα μου τα δώσετε;».

Απαντώντας στο ερώτημα του Π. Κουτσού, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σάββας Χατζηκωνσταντίνου ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Θα σας απαντήσουμε άμεσα.», για να του ανταπαντήσει ο Π. Κουτσός, λέγοντας: «Το “άμεσα” είναι εδώ κι έναν μήνα. Δεν μπορείς να μου λες ότι θα απαντήσεις άμεσα, όταν σου στέλνω e-mail εδώ κι έναν μήνα.»

Ήδη η παράταξη «Εκτός Σχεδίου» με ανακοίνωσή της (27.2.2018) είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο συγκεκριμένο έργο.

EKTOS SXEDIOY

Στην ανακοίνωσή της ανέφερε μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Προφανώς ο Δημοτικός Φωτισμός χρήζει αναβάθμισης και προφανώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Χρήζει αναβάθμισης τόσο από την πλευρά της ενεργειακής εξοικονόμησης όσο και από πλευρά υποδομών. Τόσο για το συγκεκριμένο έργο, όσο και για τα υπόλοιπα, έργα που αφορούν το δήμο μας και έρχονται προς συζήτηση/έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, έχουμε συγκεκριμένα κριτήρια με τα οποία τοποθετούμαστε. Μεταξύ αυτών, για εμάς έχει σημασία από πού προέρχεται η χρηματοδότηση του έργου, αν η υλοποίησή του θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και αν είναι τεχνικά άρτιο. Σε επίπεδο υποδομών, με τον τρόπο που είναι σχεδιασμένο το έργο να υλοποιηθεί, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βελτίωση, καθώς ούτε αντικατάσταση των βραχιόνων στήριξης των φωτιστικών δεν προβλέπεται, ούτε αντικατάσταση και επιδιόρθωση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Σε πολλά σημεία της πόλης μας υπάρχει πρόβλημα και θα συνεχίσει να υπάρχει. Τι να το κάνεις να έχεις σύγχρονα φωτιστικά σε ένα δίκτυο που συνεχώς έχει προβλήματα και, αρκετές φορές, δεν λειτουργεί. Σε έναν Δήμο, όπως και στους υπόλοιπους, που οι Κυβερνήσεις, οι Δανειστές, η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν επιτρέπουν να γίνουν προσλήψεις ηλεκτρολόγων για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου. Και ας ακούγαμε κάθε φορά τον Δήμαρχο στην όποια ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε σχέση με τον Δημοτικό Φωτισμό, να απαντάει “όταν θα μπουν τα LED αυτά τα προβλήματα θα λυθούν”.

Δυστυχώς, λοιπόν, και σε αυτό το έργο “ενεργειακής εξοικονόμησης” επιβεβαιώνεται ότι στον κόσμο του κεφαλαίου, η “οικολογία” και η “καινοτομία” είναι ο φερετζές του κέρδους. Θα αποτελεί απλά ένα “έργο” που θα διαφημίζει η Δημοτική Αρχή στις επόμενες εκλογές, ενώ παράλληλα θα δεσμεύσει τον Δήμο με έναν δανεισμό της τάξης των 2,9εκ.€. Οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα ίδια Δημοτικά Τέλη, τα οποία αν μάλιστα δεν καλύπτουν την εξυπηρέτηση του δανείου (κάτι το οποίο δεν βρίσκουμε καθόλου απίθανο), θα πρέπει και να αυξηθούν.

Η μελέτη που έχει συνταχθεί και υπερψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 12.2.2018 στην πράξη δεν εξασφαλίζει την αποπληρωμή του δανείου 2,9εκ. € που θα πάρει ο Δήμος για την υλοποίηση του έργου ενώ το επίπεδο του Δημοτικού Φωτισμού θα είναι στην ίδια, ίσως και σε χειρότερη κατάσταση από την τωρινή, (εξηγούμε παρακάτω γιατί). Πρόκειται για άλλο ένα έργο το οποίο δεν έχει να προσφέρει τίποτα στους κατοίκους της Νέας Ιωνίας. Ο Δήμος θα συνεχίσει να λειτουργεί ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, μέσα στο πλαίσιο του Καλλικράτη και των πολιτικών των Κυβερνήσεων, των Δανειστών, της ΕΕ, του ΔΝΤ, ενώ παράλληλα θα έχει αγοράσει και θα πληρώνει για τα επόμενα 10 χρόνια τα προϊόντα που το κεφάλαιο (μέσω των μηχανισμών του) προσπαθεί να πείσει ότι χρειαζόμαστε».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η μελέτη που έχει συνταχθεί και υπερψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 12.2.2018 στην πράξη δεν εξασφαλίζει την αποπληρωμή του δανείου 2,9εκ. € που θα πάρει ο Δήμος για την υλοποίηση του έργου ενώ το επίπεδο του Δημοτικού Φωτισμού θα είναι στην ίδια, ίσως και σε χειρότερη κατάσταση από την τωρινή, (εξηγούμε παρακάτω γιατί). Πρόκειται για άλλο ένα έργο το οποίο δεν έχει να προσφέρει τίποτα στους κατοίκους της Νέας Ιωνίας. Ο Δήμος θα συνεχίσει να λειτουργεί ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, μέσα στο πλαίσιο του Καλλικράτη και των πολιτικών των Κυβερνήσεων, των Δανειστών, της ΕΕ, του ΔΝΤ, ενώ παράλληλα θα έχει αγοράσει και θα πληρώνει για τα επόμενα 10 χρόνια τα προϊόντα που το κεφάλαιο (μέσω των μηχανισμών του) προσπαθεί να πείσει ότι χρειαζόμαστε».

_____________________________________

1. Ο Θωμάς Κοτσαμπάς επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στον πρώτο γύρο (7.11.2010) των δημοτικών εκλογών στην Πετρούπολη συγκέντρωσε ποσοστό 21,64% έναντι 30,17% του κοινού υποψήφιου ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ Στέφανου Βλάχου, ο οποίος είχε εκλεγεί Δήμαρχος το 2000 και το 2006. Στο δεύτερο γύρο (14.11.2010) ο Θ. Κοτσαμπάς συγκέντρωση ποσοστό 55,06% έναντι 44,94% του Στ. Βλάχου.

Στις δημοτικές εκλογές (18 και 25 Μάη) του 2014 η Λαϊκή Συσπείρωση στην Πετρούπολη είχε επικεφαλής το Βαγγέλη Σίμο. Στον πρώτο γύρο πήρε 26,28% έναντι 32,34% της Δημοτικής Ανανεωτικής Κίνησης (ΔΑΚ) με επικεφαλής το Δημήτρη Ταλιούρα και στο δεύτερο γύρο 53,09% έναντι 46,91% του αντιπάλου του. Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε το Νίκο Σακούτη, επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αγωνιστικής Κίνησης Πολιτών Πετρούπολης, που πήρε την τρίτη θέση με 20,99%.

2. Στις εκλογές του 2014 εξελέγησαν οι παρακάτω δήμαρχοι της Λαϊκής Συσπείρωσης: Κώστας Πελετίδης (Δήμος Πατρέων), Ηλίας Σταμέλος (Δήμος Καισαριανής), Μιχάλης Σελέκος (Δήμος Χαϊδαρίου), Στέλιος Σταμούλος (δήμος Ικαρίας) και Βαγγέλης Σίμος (δήμος Πετρούπολης).

Στο δήμο Καισαριανής ο Ηλίας Σταμέλος επικράτησε με 51,52% έναντι 48,48% του Γεώργιου Κοντόσταυλου, που στηρίχτηκε απ’ το ΣΥΡΙΖΑ, σε επαναληπτικές εκλογές που έγιναν στις 30.11.2014. Στον πρώτο γύρο (18.5.2014) ο Ηλίας Σταμέλος πήρε 2.766 (22,36%) ψήφους έναντι 2.767 ψήφων (22,36%) του Αντωνίου Καμπαυκά και 3.249 (26,26%) του Γ. Κοντόσταυλου, ο οποίος στο δεύτερο γύρο επικράτησε με 61,55%. Ο Ηλίας Σταμέλος έκανε ένσταση και έγιναν επαναληπτικές εκλογές.

3. Για τη συγκρότηση της «Ενότητας για τη Νέα Ιωνία» καθώς και τα τεκταινόμενα αυτή την περίοδο στο Δήμο Νέας Ιωνίας βλέπε την ακόλουθη δημοσίευση:

Αριστεροσκορπίσματα, τα ανεμομαζώματα της δημοτικής αρχής στη ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ