Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Νεκρή εργάτρια καθαριότητας – Σε συνθήκες καύσωνα την έστειλε σε διπλή βάρδια ο Δήμος Ζωγράφου – Η ανακοίνωση του Συνδικάτου

Την ώρα που είχε πάει στο αμαξοστάσιο να αναλάβει την δεύτερη βάρδια της, σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών, 60χρονη εργαζόμενη στην καθαριότητα του Δήμου Ζωγράφου άφησε την τελευταία πνοή της.

Η άτυχη καθαρίστρια, την ώρα που προετοιμαζόταν να ανέβει στο απορριμματοφόρο ενώ είχε εκτελέσει τη βάρδια της το πρωί, αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε. Οι συνάδελφοι της, της προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες και κάλεσαν αμέσως ασθενοφόρο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος της. Τα ακριβή αίτια του θανάτου της δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί, πιθανά να πρόκειται για καρδιακό επεισόδιο.

Η διοίκηση του Δήμου, που όλο το προηγούμενο διάστημα επικαλούταν την ασφάλεια και τη υγεία των πολιτών, έστειλε την 60χρονη καθαρίστρια να ξαναδουλέψει σε διάστημα μικρότερο των 24ώρων γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια την ασφάλεια των εργαζομένων. Κι αυτό σε συνθήκες καύσωνα όπου πρέπει να τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας, να χρησιμοποιούνται τα μέσα ατομικής προστασίας και πρωτίστως να αποτρέπεται η εντατικοποίηση που οδηγεί πολλές φορές σε οδυνηρά αποτελέσματα.

Το τραγικό περιστατικό υπενθυμίζει το έγκλημα της αύξησης των ορίων ηλικίας ακόμη και των ανθυγιεινών και επικινδύνων επαγγελμάτων. Υπενθυμίζει τις ευθύνες όλων όσων ψήφισαν τα αντεργατικά μετρα των τελευταίων χρόνων.

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΝΕΚΡΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια της συνάδελφου που κόπηκε το νήμα της ζωής της την ώρα που προετοιμαζόταν να ανέβει στο απορριμματοροφόρο ενώ είχε εκτελέσει τη βάρδια της το πρωί. Άλλο ένα θύμα έρχεται να προστεθεί στο μαύρο κατάλογο. Η συναδέλφισσα έπεσε  θύμα της εντατικοποίησης, της δουλείας σε ακατάλληλες συνθήκες εργασίας.

Η συγκεκριμένη ήταν μητέρα τεσσάρων παιδιών (το ένα ΑΜΕΑ) , αγωνίστρια της ζωής, αντιπάλευε τις πολιτικές που της στερούσαν το δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς εργασιακή ανασφάλεια.

Η Διοίκηση του Δήμου φέρει βαρύτατες ευθύνες καταρχήν γιατί έβαλε τη συνάδελφο να ξαναδουλέψει σε διάστημα μικρότερο των 24ώρων. Όλο το προηγούμενο διάστημα επικαλούταν την ασφάλεια και τη υγεία των πολιτών και την ίδια στιγμή έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια την ασφάλεια των εργαζομένων.

Συνάδελφοι η επίθεση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών το επόμενο διάστημα θα ενταθεί ακόμα περισσότερο. Σκοπός και στόχος τους είναι η υλοποίηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η ικανοποίηση των απαιτήσεων των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου. Θέλουν να καταργήσουν ότι δικαιώματα και κατακτήσεις μας έχουν απομείνει προκειμένου να εξασφαλίσουν τη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ήδη έχουν αποφασίσει και μέχρι το τέλος του χρόνου θα πάνε στη κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι εμείς θα πεθάνουμε στα σκαλοπάτια του απορριμματοφόρου.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην επιτρέψουν σε κανέναν να παίζει με την υγεία και την ασφάλεια μας. Η υγεία και η ασφάλεια μας αφορά όλους.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ εκφράζει για ακόμα μια φορά τα συλλυπητήρια στην οικογένεια της συναδέλφου.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ