Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Νεοναζιστικό δίκτυο με δεκάδες sites φιλοξενούσε επί χρόνια το Facebook

Ένα ακροδεξιό δίκτυο με περισσότερους από 80.000 οπαδούς και συνδέσμους της ακροδεξιάς στη Μεγάλη Βρετανία, μεταξύ των οποίων έναν φοιτητή που αντιμετωπίζει κατηγορίες για τρομοκρατία, φιλοξενείται από το Facebook και το Instagram, θέτοντας το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου υπό νέα πίεση για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού.

Το συγκεκριμένο δίκτυο περιλαμβάνει περισσότερα από 40 νεοναζιστικά site, προσφέρει προϊόντα με σύμβολα των SS και αυτοκόλλητα που επαινούν τον Κάιλ Ριτενχάους.

Πρόκειται για τον 17χρονο θαυμαστή του Ντόναλντ Τραμπ και των σωμάτων ασφαλείας, που τον Αύγουστο είχε σκοτώσει με καραμπίνα δύο διαδηλωτές του Black Lives Matter στην Κενόσα του Ουισκόνσιν με αποτέλεσμα να απαγγελθούν σε βάρος του κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Σύμφωνα με το Κέντρο για την Αντιμετώπιση του Ψηφιακού Μίσους (CCDH), οι πωλήσεις των προϊόντων χρηματοδοτούν δύο νεοναζιστικά κινήματα από την Ουκρανία: Το τάγμα «Azov» και το «Misanthropic Division». Ακροδεξιοί από το Ηνωμένο Βασίλειο φέρονται να είχαν στρατολογηθεί από το πρώτο για να πολεμήσουν στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας Βρετανός φοιτητής θα καθίσει στο εδώλιο για 12 αδικήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία, αφού η αστυνομία βρήκε στην κατοχή του εξτρεμιστικό υλικό, όπως ρούχα και σημαίες που συνδέονται με το «Misanthropic Division». Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Η αποκάλυψη έρχεται την ώρα που το Facebook, προσπαθεί να δείξει ότι αντιμετωπίζει τη ρητορική μίσους και τον εξτρεμισμό στην πλατφόρμα του. Ωστόσο, η έκθεση της οργάνωσης CCDH με έδρα το Λονδίνο σε συνεργασία με το «Coalition for a Safer Web», αναφέρει ότι ο αμερικανικός κολοσσός προειδοποιήθηκε πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια για το νεοναζιστικό δίκτυο, το οποίο όμως έχει μεγαλώσει σημαντικά από τότε.

«Η ηγεσία του Facebook έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια αφήνοντας τους νεοναζί να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους μέσω Facebook και Instagram» σχολίασε ο Imran Ahmed, διευθύνων σύμβουλος της CCDH, σημειώνοντας ότι απέτυχε να δράσει εδώ και δύο χρόνια.

«Αυτή η απουσία δράσης δεν θα πέρασε απαρατήρητη από τους εξτρεμιστές, οι οποίοι τώρα γνωρίζουν ότι το Facebook τους επιτρέπει να στρατολογούν, να οργανώνουν και να συγκεντρώνουν κεφάλαια χωρίς καμία παρέμβαση».

Την Πέμπτη, η Facebook γνωστοποίησε για πρώτη φορά στοιχεία σχετικά με την εξάπλωση της ρητορικής μίσους στο κοινωνικό μέσο, αποκαλύπτοντας ότι τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο περίπου ένα στα 1.000 κομμάτια περιεχομένου περιελάμβαναν ρητορική μίσους. Και υποστήριξε ότι είχε πάρει μέτρα για 22,1 εκατομμύρια κομμάτια περιεχομένου ρητορικής μίσους αυτούς τους τρεις μήνες.

Οι δύο νεοναζιστικές οργανώσεις φαίνεται να προσπαθούν να εξάγουν την ιδεολογία τους στη Δύση, με αναφορές για συνδέσμους μεταξύ των ίδιων και των «ομοϊδεάτων» ομάδων, όπως η απαγορευμένη βρετανική τρομοκρατική οργάνωση National Action.

Το Soufan Center, ένα αντιτρομοκρατικό thinktank εκτιμά ότι δέκα «ξένοι μαχητές» από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υπηρετήσει με την ουκρανική πολιτοφυλακή, όπως το τάγμα Azov, το οποίο κάνει προπαγάνδα με βίντεο και είναι γνωστό ότι φιλοξένησε το Rise Above Movement, μια ακροδεξιά ομάδα των ΗΠΑ, μέλη της οποίας φυλακίστηκαν εξαιτίας της βίας σε διαδήλωση του 2017 στο Σάρλοτσβιλ.

Το CCDH διαπίστωσε επίσης οι εξτρεμιστές χρησιμοποίησαν την εφαρμογή μηνυμάτων Telegram για να οργανωθούν σε άλλες πλατφόρμες, να κάνουν τις πληρωμές και να προπαγανδίσουν.

Μετά από επικοινωνία με τον Observer, το Facebook άρχισε να καταργεί το νεοναζιστικό υλικό. Ύστερα, εκπρόσωπος της εταιρείας είπε: «Καταργήσαμε το περιεχόμενο, το οποίο παραβιάζει τις πολιτικές μας που απαγορεύουν επικίνδυνες οργανώσεις. Εργαζόμαστε συστηματικά για να βελτιώσουμε την τεχνολογία μας, να βρίσκουμε και να καταργούμε αυτό το περιεχόμενο ταχύτερα». «Έχουμε απαγορεύσει πάνω από 250 ρατσιστικές οργανώσεις από το Facebook και το Instagram» πρόσθεσε.

Πηγή: efsyn.gr / The Guardian