Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νομοσχέδιο «εξωστρέφειας» της κάνναβης

Κατα­τέ­θη­κε για δημό­σια δια­βού­λευ­ση το σχέ­διο νόμου του υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων, στο οποίο περι­γρά­φο­νται οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις παρα­γω­γής, εξα­γω­γής και διά­θε­σης προ­ϊ­ό­ντων «φαρ­μα­κευ­τι­κής» κάν­να­βης με THC άνω του 0,2%. Το σχέ­διο νόμου συμπλη­ρώ­νουν η ΚΥΑ 68/14304 που δημο­σιεύ­τη­κε τον Γενά­ρη, με την οποία αλλά­ζει το νομι­κό καθε­στώς παρα­γω­γής και της βιο­μη­χα­νι­κής κάν­να­βης, καθώς και η από­φα­ση 1033/364487 του Δεκέμ­βρη σχε­τι­κά με τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις χορή­γη­σης επι­δό­τη­σης για τις καλ­λιέρ­γειες κάν­να­βης στη χώρα μας.

Τα παρα­πά­νω κεί­με­να απο­τε­λούν συνέ­χεια του νομο­θε­τι­κού έργου της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ, με προ­σαρ­μο­γές που επι­τάσ­σουν οι ανά­γκες αύξη­σης της καπι­τα­λι­στι­κής κερ­δο­φο­ρί­ας στον συγκε­κρι­μέ­νο κλά­δο, για τον οποίο οικο­νο­μι­κά επι­τε­λεία εντός και εκτός ΕΕ εκτι­μούν πως απο­τε­λεί έναν ραγδαία ανα­πτυσ­σό­με­νο, ακμά­ζο­ντα και επι­κερ­δή κλά­δο στην παγκό­σμια βιο­μη­χα­νία.

Μόνο στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι μέχρι το 2028 τα κέρδη από την κάνναβη θα φτάσουν τα 115 δισ., εκ των οποίων τα 55,2 δισ. θα αφορούν επενδύσεις στη «φαρμακευτική», τα 60,3 δισ. στην ευφορική της χρήση και τα 180 εκατ. στη βιομηχανική κάνναβη, καθιστώντας την ευρωπαϊκή αγορά την πιο κερδοφόρα στον κόσμο.

Εντάσ­σο­νται στις συνο­λι­κό­τε­ρες προ­σπά­θειες των αστι­κών κρα­τών για διευ­κό­λυν­ση της αγο­ράς κάν­να­βης, που με ιδιαί­τε­ρη έντα­ση παρα­τη­ρού­νται τον τελευ­ταίο χρό­νο, μετα­ξύ των οποί­ων: Η από­φα­ση του ΟΗΕ για αφαί­ρε­ση της κάν­να­βης από το παράρ­τη­μα 4 της Διε­θνούς Ενιαί­ας Σύμ­βα­σης για τα Ναρ­κω­τι­κά, η αφαί­ρε­ση του CBD από τη λίστα ναρ­κω­τι­κών και η αύξη­ση σε 0,3% του ορί­ου περιε­κτι­κό­τη­τας THC της βιο­μη­χα­νι­κής κάν­να­βης στην ΕΕ, η επερ­χό­με­νη απο­ποι­νι­κο­ποί­η­ση της χρή­σης κάν­να­βης σε ομο­σπον­δια­κό επί­πε­δο στις ΗΠΑ, η μη ανα­στο­λή λει­τουρ­γί­ας των κατα­στη­μά­των πώλη­σης κάν­να­βης κατά τη διάρ­κεια των lockdown κ.ά.

Τα παρα­πά­νω φανε­ρώ­νουν πως η κάν­να­βη απο­δει­κνύ­ε­ται τομέ­ας της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας που μπο­ρεί να παί­ξει σημα­ντι­κό ρόλο στη διο­χέ­τευ­ση λιμνά­ζο­ντος κεφα­λαί­ου και στη διεύ­ρυν­ση της ανα­πα­ρα­γω­γής του, ειδι­κά μπρο­στά στη νέα καπι­τα­λι­στι­κή κρίση.

ΚΝΕ Άσε τη ζωή που κάνεις. Πάλεψε για τη ζωή που χάνεις!

Βαφτίζουν «φάρμακο» ό,τι μπορεί να φέρει κέρδη!

Το νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης έρχε­ται για να ενδυ­να­μώ­σει την παρα­γω­γι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα και τις εξα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες της «φαρ­μα­κευ­τι­κής» κάν­να­βης, η οποία προ­σελ­κύ­ει έντο­να το επεν­δυ­τι­κό ενδιαφέρον.

Αλλω­στε, η Ελλά­δα έχει επι­λε­χθεί από τα μονο­πώ­λια ως χώρα που μπο­ρεί να γίνει βασι­κός παρα­γω­γός κάν­να­βης λόγω των κλι­μα­το­λο­γι­κών της συν­θη­κών, του φθη­νού εργα­τι­κού δυνα­μι­κού, αλλά και της γεω­γρα­φι­κής της θέσης, η οποία βοη­θά τόσο στη δια­με­τα­κό­μι­ση όσο και στον αντα­γω­νι­σμό με την παρά­νο­μη καλ­λιέρ­γεια, που για την Ευρώ­πη συγκε­ντρώ­νε­ται στα Βαλκάνια.

Τα και­νού­ρια στοι­χεία του νομο­σχε­δί­ου είναι ότι απε­λευ­θε­ρώ­νε­ται το όριο περιε­κτι­κό­τη­τας σε THC των προ­ϊ­ό­ντων που προ­ο­ρί­ζο­νται για εξα­γω­γή, καθώς και ότι πλέ­ον ο ΕΟΦ θα μπο­ρεί να εγκρί­νει προ­ϊ­ό­ντα κάν­να­βης με περιε­κτι­κό­τη­τα άνω του 0,2% σε THC για εγχώ­ρια ιατρι­κή χρήση.

Οπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά ανα­γρά­φε­ται στο νομο­σχέ­διο, τα προ­ϊ­ό­ντα που θα εγκρί­νει ο ΕΟΦ και προ­ο­ρί­ζο­νται για εξα­γω­γή «εξά­γο­νται… ανε­ξαρ­τή­τως των θερα­πευ­τι­κών ενδεί­ξε­ών τους». Δηλα­δή, ο ΕΟΦ θα βαφτί­ζει «φάρ­μα­κο» οτι­δή­πο­τε εξά­γε­ται για χάρη των κερ­δών των επενδυτών.

Δεν γίνε­ται δε κανέ­νας λόγος για την παρα­κο­λού­θη­ση των αντεν­δεί­ξε­ων, για φαρ­μα­κο-επα­γρύ­πνη­ση και τις υπό­λοι­πες ανα­γκαί­ες δια­δι­κα­σί­ες ελέγ­χου ποιό­τη­τας, όπως ορί­ζει η κυκλο­φο­ρία φαρ­μα­κευ­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων και, φυσι­κά, παρά το γεγο­νός ότι η κάν­να­βη με THC άνω του 0,2% έχει ψυχο­τρό­πο δρά­ση, δεν θα απαι­τεί­ται η γνώ­μη της Επι­τρο­πής Ναρ­κω­τι­κών, όπως ίσχυε και με τον νόμο της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ.

Η αδειο­δό­τη­ση προ­ϊ­ό­ντων εξα­γω­γής θα γίνε­ται με τις ελά­χι­στες δυνα­τές προ­ϋ­πο­θέ­σεις στα πρό­τυ­πα της δια­δι­κα­σί­ας που ισχύ­ει για τα γενό­ση­μα, ενώ το κόστος της άδειας παραγωγής/εγκατάστασης θα ανέρ­χε­ται στο …«αστρο­νο­μι­κό» ποσό των 2.500 ευρώ και κάτι ψιλά. Ακό­μα, το νομο­σχέ­διο απα­γο­ρεύ­ει την εισα­γω­γή πρώ­των υλών, ουσιών και πολ­λα­πλα­σια­στι­κού υλι­κού ποι­κι­λιών κάν­να­βης περιε­κτι­κό­τη­τας άνω του 0,2%, προ­στα­τεύ­ο­ντας έτσι την εγχώ­ρια παραγωγή.

Ναρκωτικά

Μύθοι που καταρρέουν

Παράλ­λη­λα, με τις δύο ακό­μα τελευ­ταί­ες απο­φά­σεις, υπο­βοη­θεί­ται άμε­σα η συγκέ­ντρω­ση και συγκε­ντρο­ποί­η­ση του κεφα­λαί­ου. Αυτό επι­τυγ­χά­νε­ται μέσω της υπο­χρέ­ω­σης σύνα­ψης συμ­βά­σε­ων με μεταποιητικές/εμπορικές επι­χει­ρή­σεις ή ιδί­ας κατο­χής τους από τους καλ­λιερ­γη­τές, ώστε η παρα­γω­γή να θεω­ρεί­ται αφε­νός νόμι­μη και αφε­τέ­ρου να δικαιού­ται τις παχυ­λές επι­δο­τή­σεις των προ­γραμ­μά­των ΕΣΠΑ (βιο­ποι­κι­λό­τη­τα ΚΑΠ, «πρά­σι­νη» ανά­πτυ­ξη) και του πρό­σφα­του ανα­πτυ­ξια­κού νόμου. Στην ουσία δηλα­δή, προ­ω­θού­νται οι πλή­ρως καθε­το­ποι­η­μέ­νες μονά­δες παραγωγής.

Ταυ­τό­χρο­να, η ΚΥΑ αφαι­ρεί τη δυνα­τό­τη­τα σε όσους έχουν λάβει έγκρι­ση παρα­γω­γής «φαρ­μα­κευ­τι­κής» κάν­να­βης να καλ­λιερ­γή­σουν και βιο­μη­χα­νι­κή, ανα­κα­λώ­ντας όσες άδειες έχουν ήδη δοθεί.

Με αυτόν τον τρό­πο «ξεκα­θα­ρί­ζει» τον κλά­δο για τα μονο­πώ­λια, προ­μο­τά­ρο­ντας την καλ­λιέρ­γεια κάν­να­βης για «φαρ­μα­κευ­τι­κή» χρή­ση, που σε αυτή τη φάση έχει τα μεγα­λύ­τε­ρα ποσο­στά εγγυ­η­μέ­νης κερ­δο­φο­ρί­ας στην Ευρώ­πη και αντα­γω­νί­ζε­ται σκλη­ρά κανα­δι­κά και αμε­ρι­κα­νι­κά μονο­πώ­λια, πολ­λά από τα οποία έχουν επεν­δύ­σει και στο έδα­φός της.

Οπως φαί­νε­ται, η κάν­να­βη, ως ανερ­χό­με­νη καλ­λιέρ­γεια στην Ελλά­δα, μπο­ρεί να συν­δρά­μει το μεγά­λο κεφά­λαιο ώστε η αγρο­τι­κή παρα­γω­γή να ενσω­μα­τώ­νε­ται στο εμπο­ρο­βιο­μη­χα­νι­κό και τρα­πε­ζι­κό κεφά­λαιο. Δεν είναι τυχαίο που σήμε­ρα τα 35 μεγα­λύ­τε­ρα μονο­πώ­λια κάν­να­βης έχουν συνο­λι­κή κεφα­λαιο­ποί­η­ση αγο­ράς αξί­ας 56,5 δισ. και πάνω από 20.000 εργα­ζό­με­νους, ούτε το γεγο­νός ότι στην παρα­γω­γή και βιο­μη­χα­νία κάν­να­βης έχουν μπει για τα καλά κολοσ­σοί του κλά­δου τρο­φί­μων — ποτών π.χ. «NESTLE», φαρ­μα­κευ­τι­κά μονο­πώ­λια κ.ά.

Καταρ­ρί­πτε­ται λοι­πόν πανη­γυ­ρι­κά ο μύθος που προ­βαλ­λό­ταν τα προη­γού­με­να χρό­νια, ότι δήθεν η κάν­να­βη απο­τε­λεί μία και­νο­τό­μο, προ­σο­δο­φό­ρο καλ­λιέρ­γεια, διέ­ξο­δο για τους μικρο­με­σαί­ους αγρό­τες. Για αυτούς απο­μέ­νει το «τυρά­κι» των ΚΟΙΝΣΕΠ, που πολύ εύκο­λα μπο­ρούν να εξα­γο­ρα­στούν από μεγα­θή­ρια, όπως συνέ­βη με τον ολλαν­δι­κή «Bedrocan», η οποία εξα­γό­ρα­σε τις διά­σπαρ­τες μικρές μονά­δες παρα­γω­γής σε όλη την ευρω­παϊ­κή ήπει­ρο και αυτήν τη στιγ­μή καθο­ρί­ζει τις τιμές στη «φαρ­μα­κευ­τι­κή» κάνναβη.

Σε άλλη περί­πτω­ση, μπο­ρούν να προ­μη­θεύ­ουν με πρώ­τες ύλες μεγά­λες βιο­μη­χα­νί­ες, μην ξεφεύ­γο­ντας δηλα­δή από το βασι­κό πρό­βλη­μα, το αβά­στα­κτο κόστος παρα­γω­γής που καθι­στά αβέ­βαιο και το αν θα επι­λε­χθούν τελι­κά ως προ­μη­θευ­τές. Ηδη στη χώρα μας, τον Απρί­λη του 2020 η «ΒΙΟΜΕΚΑΝ» που εδρεύ­ει στη Λάρι­σα έρι­ξε «κανό­νι» 1 εκατ. ευρώ στους καλ­λιερ­γη­τές — προ­μη­θευ­τές της, έχο­ντας λάβει άδεια για να ανοί­ξει δικό της τμή­μα καλλιέργειας.Cannabis sativa

Προετοιμάζουν το επόμενο βήμα

Το αμέ­σως επό­με­νο διά­στη­μα ανα­μέ­νε­ται στα­δια­κά να ολο­κλη­ρω­θεί η νομι­μο­ποί­η­ση της «φαρ­μα­κευ­τι­κής» κάν­να­βης σε όλη την ΕΕ. Το βλέμ­μα των μονο­πω­λί­ων όμως είναι ήδη στραμ­μέ­νο στη νομι­μο­ποί­η­ση και της ευφο­ρι­κής χρή­σης, όπου έχει ήδη ψηφι­στεί η ιατρι­κή, συνε­πώς θα υπάρ­ξουν γρή­γο­ρα αλλα­γές στην αξιο­ποί­η­ση των υπαρ­χου­σών καλ­λιερ­γειών κάν­να­βης, αφού δεν μιλά­με για κάποια ξεχω­ρι­στή ποι­κι­λία του φυτού με «φαρ­μα­κευ­τι­κές» ιδιό­τη­τες. Αυτό το επι­τάσ­σει ο ίδιος ο καπι­τα­λι­στι­κός ανταγωνισμός.

Ηδη, στις πολι­τεί­ες των ΗΠΑ, όπου η ευφο­ρι­κή χρή­ση κάν­να­βης είναι νόμι­μη, οι επεν­δύ­σεις στη χρή­ση κάν­να­βης ως ναρ­κω­τι­κό παρου­σιά­ζουν μεγα­λύ­τε­ρο ρυθ­μό ανά­πτυ­ξης από την επέν­δυ­ση στην ιατρι­κή χρή­ση της, ενώ υπο­λο­γί­ζε­ται πως η ομο­σπον­δια­κή νομι­μο­ποί­η­ση στις ΗΠΑ θα απο­φέ­ρει φορο­λο­γι­κά έσο­δα 13,7 δισεκατομμυρίων.

Η Ευρώ­πη έχει να αντα­γω­νι­στεί ΗΠΑ, Κανα­δά, Ισρα­ήλ και όλοι αυτοί μαζί τα μονο­πώ­λια του παρά­νο­μου εμπο­ρί­ου ναρ­κω­τι­κών, που κρα­τούν πολύ χαμη­λά τις τιμές και κόβουν πελα­τεία. Γι’ αυτό σε αρκε­τές χώρες π.χ. Γαλ­λία, Γερ­μα­νία, Ην. Βασί­λειο, το τελευ­ταίο διά­στη­μα γίνο­νται προ­τά­σεις πλή­ρους νομι­μο­ποί­η­σης της κάν­να­βης μπρο­στά στη νέα καπι­τα­λι­στι­κή κρίση.

Γίνε­ται λοι­πόν καθα­ρό ότι η απε­λευ­θέ­ρω­ση της καλ­λιέρ­γειας κάν­να­βης, με όποιο πρό­σχη­μα, δεν υπη­ρε­τεί καμία κοι­νω­νι­κή ανά­γκη εκτός από τις ανά­γκες των μονο­πω­λί­ων να επεν­δύ­σουν τα συσ­σω­ρευ­μέ­να τους κεφάλαια.

Στε­ρεί σημα­ντι­κές παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες, την ώρα μάλι­στα που η Ελλά­δα δεν έχει επάρ­κεια σε βασι­κά αγρο­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα. Παράλ­λη­λα, αξιο­ποιεί τους αγρό­τες — που η ίδια η αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων και της ΕΕ έσπρω­ξε στην ανέ­χεια — ως κρί­κο μιας αλυ­σί­δας που τελι­κά οδη­γεί στην αύξη­ση της χρή­σης ναρκωτικών.

Τα απο­τε­λέ­σμα­τα τέτοιου είδους νομο­θε­τι­κών παρεμ­βά­σε­ων, της υπερ­προ­βο­λής και υπερ­προ­σφο­ράς της κάν­να­βης ως «φάρ­μα­κου» ή πρώ­της ύλης, η ανα­γω­γή δευ­τε­ρευου­σών ιδιο­τή­των σε κύριες, αλλά και η δια­μόρ­φω­ση «θετι­κού πρό­ση­μου» γύρω από τη χρή­ση της ως ναρ­κω­τι­κού έχουν ήδη ανυ­πο­λό­γι­στο κοι­νω­νι­κό κόστος. Στην ΕΕ σχε­δόν οι μισοί από τους 16χρονους μαθη­τές κάνουν χρή­ση κάν­να­βης στις χώρες που είναι νόμι­μη ή συντα­γο­γρα­φεί­ται ως «φαρ­μα­κευ­τι­κό» προ­ϊ­όν, ενώ στη χώρα μας οι μισοί 16χρονοι θεω­ρούν ακίν­δυ­νη τη δοκι­μή της.

Το επό­με­νο διά­στη­μα είναι βέβαιο ότι και στη χώρα μας θα εντα­θούν οι προ­σπά­θειες πλή­ρους αξιο­ποί­η­σης της κάν­να­βης από το κεφά­λαιο σε βάρος των νεα­νι­κών συνει­δή­σε­ων. Αυτήν τη βαρ­βα­ρό­τη­τα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα την αντι­πα­λέ­ψουν με όλες τους τις δυνάμεις.

Της Σοφί­ας ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ
μέλους του Τμή­μα­τος Κατά των Ναρ­κω­τι­κών της ΚΕ του ΚΚΕ
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο