Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Νορβηγία: Η πλούσια χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει εσώρουχα, κάλτσες και άρβυλα να μοιράσει στους στρατιώτες της

 

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

-Χρησιμοποιημένα εσώρουχα στον στρατό της Νορβηγίας και μόνο ένα ζευγάρι μάλλινες κάλτσες.

Περισσότερα από 100 αντικείμενα περιλαμβάνονται στον κατάλογο εξοπλισμού των στρατιωτών όταν κατατάσσονται. Τώρα θα πρέπει να πάρουν εσώρουχα και μάλλινα ρούχα που έχουν φορεθεί από στρατιώτες πριν από αυτούς.

– Ο ρουχισμός πλένεται, καθαρίζεται και ελέγχεται. Θα είναι εντελώς καθαρά αυτά που θα μοιράζουμε λέει ο Hans Meisingset, διευθυντής επικοινωνίας στον Οργανισμό Εφοδιασμού των Νορβηγικών Ενόπλων Δυνάμεων (FLO).

Πέρυσι, ανακοινώθηκε ότι στους νέους και νέες στρατιώτες θα παραδοθούν χρησιμοποιημένα εσώρουχα ανδρικά και γυναικεία, κάλτσες και σουτιέν κατά την κατάταξη.

Στο παρελθόν, οι στρατιώτες έπαιρναν τον ρουχισμό τους μετά την κατάταξη χωρίς να χρειάζεται να τον επιστρέψουν.

Αλλά εν μέρει επειδή η πανδημία έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην παράδοση ορισμένων ρούχων στις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με την δικαιολογία που επικαλέστηκαν, ζητήθηκε πέρυσι από τους στρατιώτες να παραδώσουν τα ρούχα τους μετά την ολοκλήρωση της θητείας.

Από εθελοντικό σε υποχρεωτικό

Η ιδέα ήταν ότι αυτή θα ήταν μια προσωρινή λύση μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Τότε ήταν επίσης εθελοντικό αν ήθελε κανείς να αφήσει τα ρούχα ή όχι. Υποτίθεται ότι θα ήταν μια προσωρινή λύση να παραδώσει κανείς χρησιμοποιημένα εσώρουχα, σουτιέν και κάλτσες. Τώρα έχει γίνει υποχρεωτικό.

“Αυτή η διευθέτηση του ρουχισμού αποφασίστηκε επειδή ήταν πιο αποτελεσματική από την άποψη του εφοδιασμού και των οικονομικών. Τώρα που επιλέξαμε να επαναχρησιμοποιήσουμε αυτό το μέρος των ενδυμάτων, μας βοηθά να έχουμε περισσότερα ρούχα για παράδοση. Έχουμε πολύ λίγα αποθέματα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης».

Ο Meisingset προσθέτει ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν αυτή θα είναι μια μόνιμη ρύθμιση.

Ο εκπρόσωπος της Συνδικαλιστικής Ένωσης στις Ένοπλες Δυνάμεις (TVO), Eirik Sjøhelle Eiksund, αντιδρά στο γεγονός ότι πρέπει να επαναχρησιμοποιηθεί προσωπικός ρουχισμός, προκειμένου να υπάρχουν αρκετά ρούχα για τους νέους στρατιώτες.

“Η επαναχρησιμοποίηση ρούχων είναι προβληματική. Η έλλειψη επαρκούς καθαριότητας θα έχει επιπτώσεις στους στρατιώτες”, δηλώνει.

Μεταξύ άλλων, μειώνεται ο αριθμός των μάλλινων καλτσών για τους νεοσύλλεκτους που ξεκινούν αυτό το μήνα. Μια επαναλαμβανόμενη πρόκληση είναι ότι υπάρχουν πολύ λίγα παπούτσια σε μικρά και μεγάλα μεγέθη.

Κάλτσες με τρύπες

“Σου δίνουν  ένα μόνο ζευγάρι που θα κρατήσει όλη την θητεία. Αν υπάρχει τρύπα, δεν μπορείς να την αντικαταστήσεις με άλλο ζευγάρι. Ειδικά στο βορρά, έχουμε αυτό το πρόβλημα» λέει ο Eiksund.

Στη φρουρά στο Sør-Varanger στο Finnmark υπήρξαν παραδείγματα όπου οι στρατιώτες φορούν μάλλινα ρούχα γεμάτα τρύπες. Στην αποθήκη δεν υπάρχουν άλλα μάλλινα ρούχα για να αντικατασταθούν. Και όμως οι στρατιώτες στο βορρά έχουν θεωρητικά προτεραιότητα όσον αφορά τα χειμερινά ρούχα λόγω του κλίματος.

Ο Hans Meisingset της FLO λέει ότι αυτό ακριβώς θέλουν να αποφύγουν θεσπίζοντας το υποχρεωτικό σύστημα επιστροφής ενδυμάτων που έρχονται σε επαφή με το σώμα.

“Βλέπουμε ότι έχουμε πολύ μικρό απόθεμα ορισμένων στοιχείων εξοπλισμού, για τα οποία λαμβάνουμε τώρα μέτρα για να παραδώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα”, αναφέρει.

Τα μέτρα μπορεί να είναι η εύρεση άλλων ενδυμάτων που μπορούν να αντικαταστήσουν αυτό που λείπει ή μπορεί κανείς να πάρει ένα μεγαλύτερο ή μικρότερο μέγεθος. Μπορεί επίσης να μοιραστεί μικρότερος αριθμός ενδυμάτων από ό, τι είχε προγραμματιστεί.

Στη συνέχεια, θα υπάρξουν συμπληρώματα σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι.

Μόνιμες ελλείψεις

Ο Οργανισμός Εφοδιασμού των Νορβηγικών Ενόπλων Δυνάμεων (FLO) αντιμετωπίζει προκλήσεις στην παροχή επαρκούς εξοπλισμού εδώ και αρκετά χρόνια.

Ωστόσο, η TVO δεν είναι ικανοποιημένη με τη λύση. Αν και η πανδημία έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις παραδόσεις, ο εκπρόσωπος της χώρας Eiksund επισημαίνει ότι αυτή ήταν μια πρόκληση πολύ πριν από τον COVID-19.

Επισημαίνει ότι οι στρατιώτες έχουν επιλεγεί δύο χρόνια πριν από την ανάληψη των υπηρεσιών τους και ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και η (FLO) είχε αρκετό χρόνο για να βρουν λύση.

“Συμφωνούμε όλοι ότι αποτελεί πρόβλημα, ωστόσο δεν φαίνεται αρκετά επείγον για τους υπεύθυνους να γίνει κάτι γι’ αυτό. Τώρα αναμένουμε από την FLO και τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρουν από κοινού μια λύση στο πρόβλημα. Δεν μπορούν να κάνουν οι στρατιώτες περισσότερο από ό, τι έχουν ήδη κάνει”, λέει ο Eiksund.

Η FLO επιβεβαιώνει ότι είχαν προκλήσεις στην παράδοση επαρκούς εξοπλισμού για αρκετά χρόνια. “Υπάρχει μια σύνθετη εξήγηση που περιλαμβάνει το εύρος των ειδών, το κόστος της αποθήκευσης και την κάλυψη της συμφωνίας-πλαισίου. Εργαζόμαστε για να το βελτιώσουμε αυτό εδώ και αρκετά χρόνια» λέει ο Meisingset.

Αν το θέμα δεν ήταν σοβαρό θα ήταν για γέλια όπως παρουσιάζεται σε διάφορα ΜΜΕ.

Η Νορβηγία όμως κατατάσσεται στις 3-4 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου με μεγάλο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Δίνει στο ΝΑΤΟ περί τα 7 δις δολάρια τον χρόνο, έχει εξοπλιστεί με απαίτηση του ΝΑΤΟ με φρεγάτες, υποβρύχια, ελικόπτερα για να προστατεύσει τα βόρια σύνορα από την Ρωσία και δεν έχει βρακιά, σουτιέν, κάλτσες και παπούτσια να δώσει στα νέα παιδιά που θα γίνουν στην βορά των κανονιών για λογαριασμό του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Επικαλείται την πανδημία για να κάνει οικονομίες.

Από αυτήν την σαπίλα πρέπει να απαλλαγούμε και εμείς και οι Νορβηγοί εργαζόμενοι όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Πηγή: Ραδιοφωνία και τηλεόραση Νορβηγίας (ΝRΚ)

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;