Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Νορβηγοί στρατιώτες μπήκαν κατά λάθος (;) σε Φινλανδικό έδαφος

 

 Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

Νορβηγική συνοριακή περίπολος με χιονοδρομικά σκούτερ μπήκε κατά λάθος στην Φινλανδία πριν από λίγες μέρες, γράφει η έντυπη έκδοση του κρατικού Νορβηγικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού NRK. Και δεδομένου ότι δεν υπήρξε προηγούμενα κάποια συμφωνία το λάθος έγινε διπλωματικό ζήτημα.

Ήταν στις αρχές του Απριλίου όταν μια ομάδα Νορβηγών στρατιωτών με snowmobile ήταν έξω σε περιπολία. Μπήκαν αρκετές εκατοντάδες μέτρα μέσα σε Φινλανδικό έδαφος στη Βόρεια Νορβηγία, μέχρι να καταλάβουν το λάθος τους. Η νομοθεσία της Φινλανδίας  δεν επιτρέπει μια ξένη δύναμη να μπει στην χώρα χωρίς ειδοποίηση και άδεια. Γιαυτό το λόγο δημιούργησε διπλωματικό ζήτημα ακόμη και αν αφορά φιλική γειτονική χώρα. Αλλά δεν αναμένεται το περιστατικό να οδηγήσει σε μεγάλες συνέπειες, λένε οι Νορβηγοί.

«Καλή σχέση»

-Οι Φινλανδικές αρχές χειρίζονται την υπόθεση μέσω της διπλωματικής οδού και αυτός ήταν ο λόγος που το περιστατικό πήρε διαστάσεις και  αναφέρθηκε αμέσως στο Νορβηγικό Κέντρο Στρατιωτικών Επιχειρήσεων, FOH. Έχουμε μια καλή σχέση με τους γείτονές μας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Νορβηγίας Brynjar Stordal.

Η Νορβηγία όμως είναι μέλος του ΝΑΤΟ και το FOH είναι Κέντρο Επιχειρήσεων και του ΝΑΤΟ.

finland-jpg

Όσο και να θέλουν οι Νορβηγοί να επικαλούνται τις φιλικές σχέσεις με την Φινλανδία, η επίσημη Φινλανδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αντιμετωπίζει σοβαρά το θέμα. Δεν είναι τυχαίο πως κανένας επίσημος Φινλανδός δεν θέλει να κάνει καμία δήλωση ακόμη.

Δεν είναι μυστικό ότι η Σουηδία και κατά δεύτερον η Φινλανδία δέχονται πιέσεις από το ΝΑΤΟ και από τις αστικές τάξεις των χωρών τους να γίνουν μέλη του. Η Σουηδία βρίσκεται πολύ πιο κοντά σε αυτή την εξέλιξη, συμμετέχει σε γυμνάσια όπως και σε αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν πρόσφατα, στην Λιβύη παλαιότερα. Αγόρασε Patriots πρόσφατα και εξάγει πολεμικό υλικό σε χώρες που συμμετέχουν στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού όπως στην Σ. Αραβία. Σουηδική εταιρία ανέλαβε την προμήθεια των ΝΑΤΟικών δυνάμεων με ραδιοτηλεοπτικό υλικό υψηλής ευκρίνειας και ασφάλειας.

Η Φινλανδία λόγω της άμεσης γειτνίασης με την Ρωσία δεν μπορεί εύκολα να πάρει τόσο σημαντικές αποφάσεις. Το ΝΑΤΟ  πιέζει την Φινλανδία να συνεργαστεί με σκοπό να περικυκλώσει απόλυτα την Ρωσία, δημιουργώντας καινούργιες εντάσεις στις έτσι κι αλλιώς διαταραγμένες, ενδοιμπεριαλιστικές σχέσεις.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.