Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ν|σ για το νέο σχολείο – Αλ.Παπαρήγα: Οικοδομούνται νέοι ταξικοί φραγμοί

«Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το δήθεν νέο σχολείο, οικοδομούνται νέοι ταξικοί φραγμοί και στο περιεχόμενο της γνώσης», τόνισε η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ και βουλευτής του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη συζήτηση του ν|σ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα, κατηγόρησε τόσο την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και τις προηγούμενες, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «στηρίζουν και εφαρμόζουν την ίδια ταξική πολιτική και είναι υπέρ της ενίσχυσης της ιδιωτικής εκπαίδευσης και απαξίωσης του δημόσιου σχολείου».

«Η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, δεν ήταν επί της ουσίας του νομοσχεδίου και για το γεγονός ότι οικοδομούνται νέοι ταξικοί φραγμοί αλλά περιορίστηκε στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που είναι μεν ένα υπαρκτό πρόβλημα, ωστόσο από μόνο του δεν λύνει το ζήτημα της ισότητας στην ταξική κοινωνία, της ισότητας των παιδιών της εργατικής- λαϊκής οικογένειας και της εργατικής τάξης», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαρήγα και προσέθεσε:

«Η συζήτηση που έγινε χτες και σήμερα είχε τα μάτια στην επόμενη κάλπη, ψηφοθηρικά και στη ζύμωση των επόμενων κυβερνητικών συνεργασιών.
Από τη στιγμή που είστε υπέρ της ιδιωτικής παιδείας, ας μην κάνετε και ότι σας χωρίζει χάος από τη ΝΔ. Το ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο δεν καθιερώθηκε ποτέ στην Ελλάδα από καμία κυβέρνηση. Ούτε από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ούτε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πήρατε μέτρα περιορισμού της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ούτε αναβάθμισης της Δημόσιας Παιδείας».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την Προσχολική Αγωγή και τη σύνδεσή του με το σχολείο των δεξιοτήτων, σημειώνοντας ότι αυτό βασίζεται στο ότι το παιδί από 0 έως 4 χρονών είναι σφουγγάρι οπότε θα το οδηγήσουμε να αποκτήσει δεξιότητες από 0 έως 4 χρόνων.
«Οι δεξιότητες δεν είναι γνώση. Εντάσσονται μέσα στη γνωστική διαδικασία και αναπτύσσονται, αλλά δεν είναι γνώση. Δηλαδή θα μπείτε να χειραγωγήσετε το κεφάλι και τις επιλογές με ταξικά κριτήρια παιδιών από μηδέν έως τεσσάρων χρόνων», τόνισε, προσθέτοντας πως αυτό το σχέδιο πρέπει να ξεσηκώσει τους πάντες.