Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Ντάσιελ Χάμετ, πατριάρχης της αμερικάνικης αστυνομικής λογοτεχνίας

Ντάσιελ Χάμετ, πατριάρχης της αμερικάνικης αστυνομικής λογοτεχνίας, γεννήθηκε στο Μέριλαντ των ΗΠΑ το 1894. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο στα δεκατέσσερά του, προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Θα κάνει διάφορες δουλειές και θα καταλήξει να εργάζεται ως ιδιωτικός ντετέκτιβ στο Πρακτορείο Πίνκερτον. Κατατάχτηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως μέλος του μηχανοκίνητου σώματος πρώτων βοηθειών, αλλά προσβλήθηκε από φυματίωση. Κατά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο Cushman Hospital, στην Τακόμα της Ουάσινγκτον, γνώρισε την πρώτη του γυναίκα, νοσοκόμα Josephine Dolan, με την οποία απέκτησε δύο κόρες. Στα 21 του, προσ­λαμβάνεται ως ντετέκτιβ στο μεγαλύτερο γραφείο της χώρας.

Μέλος του ΚΚ ΗΠΑ από το 1937 με πλούσια πολιτική δράση, πάλεψε για την παραχώρηση πολιτικών δικαιωμάτων στους μαύρους και πολέμησε τον ναζισμό και τον φρανκισμό. Το 1946 εκλέγεται πρόεδρος της Επιτρο­πής Πολιτικών Δικαιωμάτων Νέας Υόρκης. Ανάμεσα στις υποθέσεις που αναλαμβάνει η Επιτροπή, είναι η αποφυλάκιση μ’ εγγύηση των διωκόμενων αγωνιστών (μια απ’ τις υποθέσεις ήταν η αποφυλάκιση μ’ εγγύηση δε­καέξι στελεχών της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, της περίφημης ΟΕΝΟ, με γραμματέα τον Αντώνη Αμπατιέλο, που κρατούνταν το Νοέμβρη του 1949 στο νησί Ελις έξω απ’ τη Ν. Υόρκη).

Το 1951 φυλακίστηκε. Ο βασικός λόγος ωστόσο εκείνης της εξάμηνης φυλάκισής του ήταν η οικονομική βοήθεια που παρείχε σε τέσσερα ηγετικά στελέχη του κομμουνιστικού κινήματος στις ΗΠΑ που είχαν καταδικαστεί με τον Νόμο Σμιθ, ο οποίος προέβλεπε ακόμη και απέλαση για όποιους προπαγάνδιζαν την ανατροπή του πολιτεύματος με τη βία. Κλήθηκε να αποκαλύψει τους χρηματοδότες και τους συμπαθούντες, πράγμα που αρνήθηκε να κάνει, επικαλούμενος την Πέμπτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, και φυλακίστηκε. Την ίδια στάση κράτησε ο Χάμετ κατά την παρουσίασή του στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή Μακάρθι, το 1953, με αποτέλεσμα να μπει οριστικά στη “μαύρη λίστα” των κομμένων συγγραφέων και σεναριογράφων.

edolioΟυάσιγκτον, 26 Μαρτίου του 1953. Ο αμερικανός εισηγητής του νουάρ μυθιστορήματος καταθέτει στη Μόνιμη Υποεπιτροπή Ερευνών της Επιτροπής Κυβερνητικού Ελέγχου της αμερικανικής Γερουσίας. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς οι Ρόζενμπεργκ, το αντρόγυνο που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία προς όφελος της Σοβιετικής Ενωσης, πρόκειται να καταδικασθούν σε θάνατο και να εκτελεσθούν στην ηλεκτρική καρέκλα. Προεδρεύων σε αυτή τη δημόσια ακρόαση, για να επανέλθουμε, είναι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Γουισκόνσιν Τζόζεφ Μακ Κάρθι.

Αποσπάσματα από την ανάκριση 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΚΑΡΘΙ: Πιστεύετε ότι το κομμουνιστικό σύστημα είναι καλύτερο από το σύστημα που υπάρχει σ’ αυτή τη χώρα;

ΧΑΜΕΤ: Αδυνατώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, επειδή ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει: είναι το κομμουνιστικό σύστημα καλύτερο από το σύστημα που υπάρχει σε αυτή τη χώρα;

Μ.: Πιστεύετε ότι ο κομμουνισμός, έτσι όπως εφαρμόζεται στη Ρωσία σήμερα, είναι ανώτερος από το δικό μας σύστημα διακυβέρνησης;

Χ.: Κοιτάξτε, ανεξάρτητα από τη γνώμη που είχα για τον κομμουνισμό στη Ρωσία σήμερα, είναι πολύ αμφίβολο, ξέρετε, αν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο πράγμα -το ένα είναι καλύτερο για τη μια χώρα και το άλλο καλύτερο για την άλλη χώρα. Δεν πιστεύω ότι ο ρωσικός κομμουνισμός είναι καλύτερος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο βαθμό που δεν πιστεύω επίσης ότι οποιασδήποτε μορφής ιμπεριαλισμός θα ήταν καλύτερος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μ.: Δείχνετε να ξεχωρίζετε το ρωσικό κομμουνισμό από τον αμερικανικό κομμουνισμό. Αν και προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω μια τέτοια διάκριση, ας υποθέσουμε αν υπάρχει, για τους σκοπούς της ανάκρισης. Πιστεύετε ότι ο αμερικανικός κομμουνισμός θα ήταν ένα καλό σύστημα για να υιοθετηθεί σ’ αυτή τη χώρα;

Χ.: Θα αναγκαστώ να αρνηθώ να απαντήσω σ’ αυτό, δεδομένου ότι η όποια απάντησή μου θα μπορούσε ενδεχομένως να με καταστήσει ένοχο. Διότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα «ναι» ή ένα «όχι».

Μ.: Θα μπορούσατε να μην απαντήσετε με ένα «ναι» ή ένα «όχι», εάν πιστεύετε ότι ο κομμουνισμός είναι ανώτερος από το δικό μας σύστημα διακυβέρνησης;

Χ.: Κοιτάξτε, δεν καταλαβαίνω. Η κομμουνιστική θεωρία δεν είναι σύστημα διακυβέρνησης. Ξέρετε, δεν υπάρχει κυβέρνηση. Και πραγματικά δεν ξέρω και δεν θα μπορούσα, χωρίς… στο τέλος τέλος, αμφιβάλλω αν θα μπορούσα να δώσω μια σαφή απάντηση.

Μ.: Θα υποστηρίζατε την υιοθέτηση του κομμουνισμού σ’ αυτή τη χώρα;

Χ.: Τώρα, εννοείτε;

Μ.: Μάλιστα.

Χ.: Οχι.

Μ.: Δεν θα την υποστηρίζατε;

Χ.: Ενας από τους λόγους είναι ότι θα μου φαινόταν ανεφάρμοστο κάτι τέτοιο, εφ’ όσον δεν θα το ήθελαν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Μ.: Υποστηρίζατε το κομμουνιστικό σύστημα όταν γράφατε αυτά τα βιβλία;

Χ.: Αρνούμαι να απαντήσω, δεδομένου ότι η όποια απ

Από το 1956 ζει αποτραβηγμένος ως το 1961 που άφησε την τελευταία του πνοή.

Έργα του είναι ο «Κόκκινος θερισμός», η «Μαύρη Μάσκα», το «Γεράκι της Μάλτας», η «Κόκκινη σφαγή», η «Κατάρα των Νταίην», «Το Γυάλινο κλειδί», ο «Αδύνατος άνθρωπος»

Μετάβαση στο περιεχόμενο