Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ντέιβιντ Χέρμπερτ Λόρενς

Στις 2 Μαρτίου 1885 γεννιέται ο Ντέιβιντ Χέρμπερτ Λόρενς. Από τους σημαντικότερους Βρετανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα.

Γιος μεταλλωρύχου, ο Λόρενς σπούδασε δάσκαλος. Δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα το 1911. Πολυταξιδεμένος, έζησε στην Ιταλία (Φλωρεντία), την Αυστραλία και την Κεντρική Αμερική, για να εγκατασταθεί τελικά στη Γαλλία.

Στις ρεαλιστικές του νουβέλες Το άσπρο παγόνι (1911), Γιοι και εραστές (1913) και το Ουράνιο τόξο (1915), αποδίδει τα κοινωνικά δεινά στο βιομηχανοποιημένο πολιτισμό, που καταστρέφει το δεσμό ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. Το έργο του χαρακτηρίζεται από το ενδιαφέρον για την «ιδιωτική ύπαρξη» του ατόμου, όμως η ψυχολογική ανάλυση ορισμένων αφηγημάτων του επισκίασε τον κοινωνικό προβληματισμό. Ο Λόρενς ξαναγύρισε στην κριτικά ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής με το μυθιστόρημα Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι (1928). Εγραψε ακόμα κριτικά δοκίμια, διηγήματα, ποιήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις.

Η καταγγελία του βιομηχανικού πολιτισμού και των πουριτανικών ηθών της εποχής του, προκάλεσε στον Ντ. Χ. Λόρενς προβλήματα και αντιδικίες με τη λογοκρισία και το λογοτεχνικό κατεστημένο αλλά δεν εμπόδισε το έργο του να πάρει μια θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία.