Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ντοκιμαντέρ «Γυάρος, ρωγμές αντίστασης στο θανατονήσι»

Με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 13 – 14 Ιούνη
κυκλοφορεί το νέο ντοκιμαντέρ, σε παραγωγή της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ,
με τίτλο «Γυάρος, ρωγμές αντίστασης στο θανατονήσι».

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε με αφορμή την αποκάλυψη, στις 12 Οκτώβρη 2019, από την ΚΕ του Κόμματος, του μεγάλου μνημείου στη Γυάρο προς τιμήν των αλύγιστων της ταξικής πάλης, όλων όσοι στα 21 χρόνια λειτουργίας αυτής της φυλακής άνοιξαν με τη στάση τους ρωγμές στη βαρβαρότητα.

Σ’ αυτόν τον κολασμένο τόπο που διάλεξε η αστική εξουσία για να μετατρέψει τους πέντε όρμους του σε φυλακή, για να εξοντώσει όσους ένιωθε ότι την απειλούν, το ΚΚΕ επέστρεψε 72 χρόνια μετά την ίδρυση της φυλακής για να στήσει ένα μνημείο αντάξιο της θυσίας των περίπου 28.000 αγωνιστών, προπαντός κομμουνιστών, που, παρότι υπέφεραν, βασανίστηκαν άγρια κι έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτό το νησί του αίματος και του μαρτυρίου, δεν λύγισαν ούτε μπροστά στον θάνατο.

Το ντοκιμαντέρ θα διανεμηθεί σε DVD με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 13 – 14 Ιούνη 2020.
Σε αυτό περιέχονται σπάνια ντοκουμέντα από τα χρόνια της φυλακής, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις της ταξικής πάλης εκείνα τα χρόνια κι αυτό σε συνδυασμό με σύγχρονες εικόνες (αεροφωτογραφίες κ.ά.) του νησιού, ώστε τα γεγονότα να τοποθετούνται στον τόπο και τον χρόνο που έγιναν.

Η κάμερα παρακολουθεί -παράλληλα με την ιστορική αφήγηση- τους συντρόφους και φίλους του ΚΚΕ που ανέλαβαν να στήσουν το μνημείο στον ξερόβραχο, από την ώρα της προκήρυξης του σχετικού καλλιτεχνικού διαγωνισμού, την επιλογή του έργου «Ρωγμή» του γλύπτη Αντώνη Μυρωδιά, την κατασκευή του στο μηχανουργείο, τη μεταφορά των υλικών στο νησί, την παραμονή σ’ αυτό και το στήσιμο εντέλει του μνημείου, η αποκάλυψη του οποίου έγινε με μια μεγάλη εκδήλωση που οργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ πάνω στο νησί και με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

ΣΧΕΤΙΚΑ
🔻  ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ

Συγκλονιστική, βαθιά συγκινητική η αποκάλυψη του μνημείου – Ένας πραγματικός άθλος η υλοποίηση του έργου

  • Μια μοναδική, συγκλονιστική εκδήλωση που γέμισε συγκίνηση, μνήμες, και με την πεποίθηση ότι στο τέλος θα νικήσουμε, ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ το Σάββατο 12 Οκτώβρη 2019 για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του ΚΚΕ, «Ρωγμή», στη Γυάρο.
  • Η κατασκευή και τοποθέτηση του μνημείου του ΚΚΕ στη Γυάρο ήταν ένας πραγματικός άθλος, μικρή αποπληρωμή του χρέους στους χιλιάδες αλύγιστους της Γυάρου.
    Από την ολοκλήρωση του μνημείου στο μηχανουργείο των αδερφών Παπαδάκη, μέχρι την αποκάλυψή του το Σάββατο στο θανατονήσι, η αποστολή αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει εφικτή, αν δεν υπήρχε από πίσω η δουλειά δεκάδων συντρόφων, στο σχεδιασμό μέχρι και της τελευταίας λεπτομέρειας για τη μεταφορά και εγκατάσταση του μνημείου στη Γυάρο.
    Αν δεν υπήρχε από πίσω η αυταπάρνηση, η καρτερικότητα, το πείσμα, ο ενθουσιασμός, αλλά και η τέχνη όλων των μελών της ομάδας των συντρόφων που ανέλαβε να σηκώσει το εμβληματικό Μνημείο στον κακοτράχαλο και άνυδρο τόπο της Γυάρου.