Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ν. Καραθανασόπουλος: «Να μην εξελιχθεί ως προσπάθεια να πέσει στάχτη στα μάτια του κόσμου» η υπόθεση Παπαντωνίου

«Αυτή η προσπάθεια δεν θέλουμε να εξελιχθεί ως προσπάθεια για να πέσει στάχτη στα μάτια του κόσμου, αλλά αντίθετα για να βγουν σοβαρά συμπεράσματα, τόσο από τα ζητήματα που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα και την τεράστια σπατάλη, η οποία έγινε στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, της ελληνικής λαϊκής οικογένειας, και από την άλλη πλευρά να αναδειχθούν οι αιτίες που οδήγησαν σ’ αυτή τη διαμόρφωση της αναπαραγωγής των σκανδάλων, της διαπλοκής και της διαφθοράς», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM για την υπόθεση Παπαντωνίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλα ζητήματα που υπάρχουν και «είναι αποτέλεσμα και εμπορικών πολέμων και σύγκρουσης ανάμεσα σε μεγάλες πολυεθνικές», φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση του φαρμάκου.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συντάξεων, ο κ. Καραθανασόπουλος είπε πως «όλη αυτή η συζήτηση, που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα σχετικά με την περικοπή ή όχι των συντάξεων, δηλαδή την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, προσπαθεί να αποκρύψει τις συνολικότερες επιπτώσεις της αντιλαϊκής επιδρομής, που δέχονται τα λαϊκά στρώματα».

«Το λέμε αυτό», εξήγησε, «γιατί ακριβώς η μη περικοπή θα συνοδευτεί με μη εφαρμογή μιας σειράς άλλων, αντισταθμιστικών όπως τα ονόμαζε η κυβέρνηση, μέτρων, που αφορούσαν τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα. Επί της ουσίας όλη αυτή η συζήτηση αφορά να καταστήσει συνένοχους τα λαϊκά στρώματα να αποδεχθούν από ποια τσέπη θα χάσουν τα χρήματα. Είτε μέσα από την αύξηση της φορολογίας, είτε από τη μείωση των παροχών, είτε από τη μείωση των συντάξεων. Πρόκειται για μια επιλογή του τρόπου με τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, τα επόμενα χρόνια, τα δημοσιονομικά πρωτογενή πλεονάσματα».

Αναφορικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος είπε: «εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι αποσπασμένη και δεν μπορεί να αποσπαστεί από τις συνολικότερες πολιτικές εξελίξεις η υπόθεση της αναθεώρησης του Συντάγματος. Όταν έχουμε μια κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, μια επίθεση σε ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, τα δικαιώματα στην εργασία π.χ. που έχουν φαλκιδευτεί στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της θωράκισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας θα έχουν αντανάκλαση και όσον αφορά το Σύνταγμα σε μια αντιδραστική κατεύθυνση. Απ’ αυτή την άποψη δεν θεωρούμε ότι μπορούν να υπάρξουν τέτοιου είδους αλλαγές, οι οποίες να κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων συνολικά των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από τη μεριά του κεφαλαίου και μάλιστα ένα σύστημα που γερνάει και γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστικό. Η συνταγματική αναθεώρηση θα αποτυπώσει αυτή την αντιδραστική στροφή».

Για το δε πανεπιστημιακό άσυλο, με αφορμή και τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, περί κατάργησής του με τη σημερινή του μορφή, ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο πρέπει να υπάρχει» καθώς «αποτελεί κατάκτηση του ίδιου του φοιτητικού κινήματος, επομένως οι όποιες προσπάθειες να συρρικνωθεί σηματοδοτούν την αντιδραστικοποίηση στα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, ένα σημαντικό μέρος της οποίας είναι και τα θέματα της Παιδείας, ο δημόσιος χαρακτήρας της οποίας όλο και περισσότερο υπονομεύεται και υποβαθμίζεται».

Υπογράμμισε δε ότι «παρόλες τις προσπάθειες να υπονομευτεί το πανεπιστημιακό άσυλο, θεωρούμε ότι είναι πρώτα απ’ όλα υπόθεση του ίδιου του φοιτητικού κινήματος να αποτρέψει τέτοιου είδους εξελίξεις».