Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ν. Μαδούρο: «Λιποτάκτες μισθοφόροι» συνωμοτούν για να διχάσουν τον στρατό

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είπε σήμερα ότι λιποτάκτες στρατιωτικοί, που έχουν μετατραπεί σε “μισθοφόρους”, συνωμοτούν από τη γειτονική Κολομβία για να διχάσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του.

“Μια ομάδα λιποτακτών στρατιωτικών, οι οποίοι έγιναν μισθοφόροι στην υπηρεσία της κολομβιανής ολιγαρχίας, συνωμοτεί από την Κολομβία για να διχάσει τον στρατό μας”, είπε ο Μαδούρο, ενώπιον 2.500 στρατιωτικών.

Ο Ν. Μαδούρο δήλωσε έτοιμος να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όχι όμως και προεδρικές. Στόχος της αντιπολίτευσης είναι επίσης να πείσει τον στρατό να εγκαταλείψει τον Μαδούρο και να αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο τον ακροδεξιό ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους από λατινομαερικανικές και ευρωπαϊκές χώρες.

«Θα ήταν πολύ καλό να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, θα μας προσέφερε μια καλή μορφή πολιτικής συζήτησης, (θα έδινε) μια λύση μέσω της λαϊκής ψήφου. Θα συμφωνούσα και θα το υποστήριζα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην έκκληση, κυρίως εκ μέρους των Ευρωπαίων, για διεξαγωγή νέων εκλογών. Πρόσθεσε όμως ότι οι προεδρικές εκλογές έγιναν “πριν από δέκα μήνες” και ότι “αν οι ιμπεριαλιστές” θέλουν να διεξαχθούν νέες, “θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2025”, δηλαδή όταν λήξει η θητεία του.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, ο Νικολάς Μαδούρο είπε επίσης ότι είναι πρόθυμος για συνομιλίες με την αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η πολιτική κρίση. “Είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση ώστε να μιλήσουμε για το καλό της Βενεζουέλας, για την ειρήνη και για το μέλλον” της χώρας, σημείωσε.

Στη συνέντευξή του, επέρριψε επίσης την ευθύνη για την πολιτική αναταραχή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει στηρίξει ανοιχτά τον Γκουαϊδό. “Επιστρέφουμε στην εποχή της νεοαποικιοκρατίας όπου μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, εννοώ την Ουάσινγκτον, μπορούσε να δίνει εντολές σε οποιαδήποτε χώρα στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική ή την Καραϊβική, ουσιαστικά σε οποιαδήποτε χώρα”, είπε χαρακτηριστικά.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να με σκοτώσουν. Είπε στην κολομβιανή κυβέρνηση και την κολομβιανή μαφία να με σκοτώσουν”, συνέχισε.

Βασικός στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι “να πάρουν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας, αφού έχουμε τα μεγαλύτερα κοιτάσματα παγκοσμίως”, συνέχισε. Είπε όμως ταυτόχρονα ότι είναι “έτοιμος να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ προσωπικά, δημοσίως, στις ΗΠΑ, στη Βενεζουέλα, όπου θέλει”, παραδεχόμενος ωστόσο ότι ένας τέτοιος διάλογος θα ήταν “επί του παρόντος πολύπλοκο” να γίνει.

Εξάλλου, σε ένα τετράλεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε σήμερα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Νικολάς Μαδούρο είπε ότι θέλει να απευθυνθεί “στον αμερικανικό λαό” και να προειδοποιήσει ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα θα δημιουργούσε “ένα Βιετνάμ στη Λατινική Αμερική”.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε, μέσω του Twitter, στην προσφορά του Μαδούρο για διαπραγματεύσεις. “Ο Μαδούρο είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και τη διακοπή των πετρελαϊκών εσόδων. Ο Γκουαϊδό στοχοποιείται από το Ανώτατο Δικαστήριο”, έγραψε, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Βενεζουέλα “μέχρι νεωτέρας”.