Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ν. Σοφιανός: «Έχουμε τη δυνατότητα, τη γνώση, την αξιοπιστία να αλλάξουμε τα πράγματα μαζί» (ΦΩΤΟ)

Σε δύο γειτονιές της Αθήνας, τον Άγιο Παύλο και τα Τουρκοβούνια μίλησε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας με την «Λαϊκή Συσπείρωση» 

Το πρωί της Κυριακής ο Νίκος Σοφιανός μιλώντας στον Άγιο Παύλο, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που είχαν γίνει σε αυτή την γειτονιά και στην εγκατάλειψή της και σχολίασε την απουσία του απερχόμενου δημάρχου που πλέον δεν εμφανίζεται καν. «Το AirBNb έχει κάνει την εμφάνιση του και εδώ, γιατί αυτή η γειτονιά είναι φιλέτο για τους επιχειρηματίες στον κλάδο του Τουρισμού. Σ’ αυτή την πλατεία σας έλεγαν ότι οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης ήταν η λύση. Εσείς το ζείτε, όμως, ότι δεν στηρίζεται η ποιότητα ζωής του κατοίκου, γιατί είναι επιλογή τους να σκορπίζουν εκατομμύρια για αναπλάσεις στον Βοτανικό για να στηρίξουν real estate και τράπεζες», τόνισε ο Νίκος Σοφιανός.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στο «μεγάλο έγκλημα που ετοιμάζεται», όπως το χαρακτήρισε, που αφορά το θέμα της μη υπογειοποίησης των γραμμών του σιδηροδρόμου. «Από τον Σταθμό Λαρίσης έως τον Ταύρο θα είναι επίγειες οι γραμμές, με τετραπλή γραμμή ανόδου – καθόδου, δηλαδή ένα τεράστιο χαντάκι που θα κόβει στη μέση το 3ο και το 4ο διαμέρισμα, ενώ για αντιπλημμυρικά έργα και άλλες απαραίτητες παρεμβάσεις ούτε λόγος!», ενώ υπενθύμισε ότι η υπογειοποίηση αφορά δίκαιο αίτημα πολλών χρόνων και αιτία κινητοποιήσεων των φορέων και των κατοίκων αυτών των περιοχών και υπενθύμισε τις παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και την στήριξη των αιτημάτων των κατοίκων και των φορέων των περιοχών που επηρεάζονται».

Μιλώντας για το πολιτικό μήνυμα των εκλογών ανέφερε: «Το τι θα βγάλει η κάλπη στην Αθήνα έχει και πολιτικό μήνυμα: Μπορεί να εκφραστεί το “Ως εδώ”. Έγιναν όλα αυτά στη Ρόδο, στη Μαγνησία, στον Έβρο, στην Πάρνηθα. Βλέπετε τι γίνεται στην Θεσσαλία. Ακόμη δεν έχουν μαζέψει τις λάσπες, δεν έχουν θάψει τα νεκρά ζώα.

Η απάντηση στη ΝΔ δεν είναι η ψήφος στους συνδυασμούς που στήριξαν τον Κ. Μπακογιάννη, στους συνδυασμούς αυτών που έχουν κυβερνήσει την χώρα, ή στους δήθεν ανεξάρτητους και ακομμάτιστους. Έχουν δώσει δείγματα γραφής. Είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

Τίθεται το ερώτημα στην Αθήνα: “Πάλι Μπακογιάννης;”. Εμείς λέμε ότι γίνεται και αλλιώς, με αλλαγή στις προτεραιότητες. Εμείς είμαστε η πολιτική απάντηση απέναντι στον Δήμαρχο της Νέας Δημοκρατίας. Το πρόγραμμα μας, οι θέσεις μας, είναι δουλεμένες, δεν είναι ένα εργαστηριακό πείραμα. Νέο τεχνικό πρόγραμμα με έμφαση στα σχολεία, στην προσχολική αγωγή, στα ειδικά σχολεία, τις παιδικές χαρές, τους αθλητικούς χώρους. Στον καιρό που η ακρίβεια μαστίζει, δραστική μείωση των δημοτικών τελών. Να στηριχθεί το εισόδημα μην πληρώνοντας για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Αυτά που λέμε γίνονται στην Πάτρα ήδη. Δυνατότητες υπάρχουν αρκεί να πάψει η ασυλία κάποιων», τόνισε ο Νίκος Σοφιανός.

Στην συγκέντρωση μίλησε επίσης η Ήρα Ρόκκου, υποψήφια σύμβουλος 6ης Δημοτικής Κοινότητας που ανέφερε ότι «Κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι και η καθημερινότητά μας, όλων εμάς που ζούμε σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά, χωρίς πράσινο, μόνο με πιάτσες ναρκωτικών», ενώ στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Χρήστος Σπυριδάκης, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος.

Στη συνέχεια ο Νίκος Σοφιανός συνοδευόμενος από τον Χρήστο Σπυριδάκη και την Ήρα Ρόκου επισκέφτηκαν τα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται στην πλατεία του Αγίου Παύλου και συνομίλησε με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Νίκος Σοφιανός μίλησε σε συγκέντρωση στα Τουρκοβούνια, στην οποία παρεμβάσεις έκαναν ο Κώστας Αντωνόπουλος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αττικής και η Βίκυ Μανιάτη, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Αθήνας.

Ο Νίκος Σοφιανός ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στον προβληματισμό που εκφράζει πολύς κόσμος για την «συνειδητή επιλογή των κυβερνητικών και άλλων επιτελείων, με στόχο οι εκλογές να πραγματοποιηθούν “στα βουβά”. Επιλογή που ταυτόχρονα εξυπηρετεί και τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην αποκαλυφθούν οι συγκλίσεις τους με τη ΝΔ στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική». Και συνέχισε λέγοντας: «Είκοσι μέρες τώρα αυτό το κράτος που δίνει εκατομμύρια από δω και από κει δεν μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να βγάλουν τη λάσπη από τα σπίτια τους, δεν μπορεί να μαζέψει ακόμα τα νεκρά ζώα που σαπίζουν. Αυτό το κράτος δουλεύει για τους λίγους, δεν δουλεύει για τους πολλούς. Και είναι μέρος αυτού του κράτους οι Περιφέρειες και οι Δήμοι».

Αναφερόμενος στην κριτική της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη Διπλή Ανάπλαση, ανέφερε: «Βεβαίως η Αθήνα έχει μία ομάδα, τον Παναθηναϊκό. Πού ακούστηκε όμως το δημόσιο και ο Δήμος να πληρώνουν 113 εκατ. ευρώ για να φτιαχτεί ένα γήπεδο και αφού φτιαχτεί το γήπεδο να παραχωρείται για έναν αιώνα σε μία Ανώνυμη Εταιρεία; Γιατί αυτό κάνουν! Άντε και το φτιάξατε. Κρατήστε το δημόσιο. Γιατί θα το χαρίσετε στον Πρόεδρο μιας Ανώνυμης Εταιρείας και μάλιστα για έναν αιώνα; Και δεν είναι μόνο το γήπεδο. Είναι ο εκθεσιακός χώρος, το επιχειρηματικό πάρκο των τραπεζών έκτασης 53.000 τ.μ., είναι τα funds τα οποία έχουν αγοράσει όλο το Βοτανικό και τον Ελαιώνα για να χτίσουν. Γι αυτό δεν υπάρχουν λεφτά για τις προτεραιότητες αυτής της πόλης, για τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, την προσχολική αγωγή που για τρίτη χρονιά είναι σε κοντέινερ, τα σχολεία Ειδικής Αγωγής που υποδομή της Αθήνας είναι η χειρότερη από όλους τους δήμους της Αττικής».

Συνεχίζοντας σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Όλα αυτά τα χρόνια είναι δεκάδες οι φορές που μαζί με Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων έχουμε απαιτήσει τα αυτονόητα που για κάποιους μπορεί να φαντάζουν μικρά, αλλά δεν είναι. Οι μπασκέτες που λείπουν σε ένα σχολείο δεν είναι μικρό, η δυνατότητα να αξιοποιηθούν ορισμένα σχολεία το απόγευμα με φύλαξη από το δήμο ώστε να δίνεται η δυνατότητα οι γονείς αντί να πληρώνουν από την τσέπη τους μία επιπλέον δραστηριότητα για να παιδιά τους αυτή να γίνεται στο σχολείο με ευθύνη του Δήμου δεν είναι μικρό, ο καθημερινός Γολγοθάς της μετακίνησης των Αθηναίων με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν στους δρόμους και τα προβλήματα που αφορούν τις συγκοινωνίες δεν είναι μικρό.

Είναι λοιπόν πολλά αυτά που μπορούν να προβληματίσουν ένα κόσμο στην Αθήνα και να πειστεί ότι απέναντι στον κυβερνητικό Δήμαρχο η λύση είμαστε εμείς. Δεν είναι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο γιατί έχουν κυβερνήσει αυτή τη χώρα, όχι μόνο γιατί έχουν διοικήσει την Περιφέρεια, έχουν διοικήσει το Δήμο, αλλά και γιατί σε όλα τα μεγάλα, σε όλα τα κομβικά, σε όλες τις αποφάσεις που τραυμάτισαν αυτή την πόλη ήταν μαζί, ψήφιζαν μαζί και διαφωνούν σε επιμέρους θέματα. Προβάλλοντας ένα πρόγραμμα συνεκτικό που δεν είναι προεκλογικό, είναι οι συγκεκριμένες θέσεις με τις οποίες αντιπολιτευόμαστε όλα αυτά τα χρόνια, που δεν είναι μόνο αντίθεση είναι και θέση. Και ταυτόχρονα λέμε ότι αυτά που σας προτείνουμε τα κάνουμε ήδη πράξη εκεί που διοικούμε, στην Πάτρα, στον τρίτο Δήμο της χώρας.

Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα κίνητρο “να το πάρει αλλιώς ο κόσμος”, να αλλάξουμε τα πράγματα μαζί, έχουμε τη δυνατότητα, έχουμε τη γνώση, έχουμε την αξιοπιστία και αυτό μπορεί να γίνει κίνητρο για έναν κόσμο που λέει “δεν πάει άλλο”».

Πηγή: 902.gr