Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ν. Σοφιανός: Τραγική η κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως, με ευθύνη και της δημοτικής αρχής

Για τις ευθύνες του Δήμου Αθηναίων για το πρόβλημα των ναρκωτικών αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στο Πεδίον του Άρεως, μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας που διεξήχθη το απόγευμα της Τετάρτης 18 Ιούλη, στο κλειστό του Πανελληνίου.

«Δεν αποφεύγει ο δήμος τις ευθύνες του παραπέμποντας μόνο στις ευθύνες της Περιφέρειας. Έχει συνευθύνη για τις εικόνες εγκατάλειψης, για το γεγονός ότι σε επανειλημμένες προτάσεις που κάναμε για να δημιουργηθεί μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Αθήνας με τον Πανελλήνιο, για να αξιοποιηθούν οι δομές, για να διευκολυνθεί ο σύλλογος και οι γονείς, η θέση ήταν άρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, είπε πως «στο τέλος του ψηφίσματος που καταθέτετε, μπαίνουν μια σειρά κρίσιμα, αντιδραστικότατα ζητήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Και πρέπει να απαντηθούν, γιατί χρειάζεται να ξεκινήσουμε από μία θεώρηση που λέει ότι τα ναρκωτικά είναι παράνομα γιατί είναι επικίνδυνα. Δεν είναι επικίνδυνα επειδή είναι παράνομα. Δεν θα μας λύσει το πρόβλημα η ελεύθερη διακίνηση. Δεν θα μας λύσει το πρόβλημα τα δωμάτια για να τρυπιόμαστε. Όπως δεν έλυσε το πρόβλημα αυτό που χαρακτήρισε την προηγούμενη θητεία σας, το γεγονός ότι στηρίξατε το πρόγραμμα μεθαδόνης στα νοσοκομεία».

Έφερε ως παράδειγμα το Νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ» όπου υπάρχουν 210 εξαρτημένοι «και το μόνο που κάνει είναι να δίνει τη δόση, όταν γνωρίζουμε ότι μετά η δόση πουλιέται, όταν οι μισοί χρήστες κάνουν και μεθαδόνη. Άρα, η προσπάθεια να διαχειριστούμε το πρόβλημα, να το βάλουμε κάτω από το χαλί, έχει αποτύχει. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι δική σας, είναι πατέντα ΕΕ, γι’ αυτό και τα περιβόητα “shooting rooms” δεν είναι καινούργιο πράγμα. Έχει δοκιμαστεί στην Ολλανδία, που αναφερθήκατε και η εκτίμηση της ολλανδικής κυβέρνησης προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών είναι ότι όχι μόνο δεν μειώθηκε η χρήση, όχι μόνο δεν μειώθηκαν οι θάνατοι,  αλλά αντίθετα μειώθηκε η προσπάθεια ένταξης των χρηστών σε προγράμματα θεραπείας».

Ανέφερε επίσης πως «τα τρία θέματα που προτείνετε είναι “δωμάτια”, “μεθαδόνη στα νοσοκομεία”, “καταστολή”. Δεν είμαστε αντίθετοι στην καταστολή, όταν πρόκειται για τους διακινητές και τους εμπόρους».

Είπε πως σωστό είναι, αν θέλουμε να μιλήσουμε για ναρκωτικά, «να μιλήσουμε για όλη την γκάμα του προβλήματος. Πρόληψη, θεραπεία, απεξάρτηση, καταστολή και δίκαιη δίκη για τους χρήστες. Να ξεκινήσουμε από μία ανθρώπινη αξία που λέει ότι ο ναρκομανής μπορεί να σωθεί, όχι για να τρυπιέται σε χώρο υγιεινά ασφαλή, αλλά για να απεξαρτηθεί». Αναρωτήθηκε μάλιστα «ποια προγράμματα απεξάρτησης, πρόληψης, υλοποιεί ο δήμος; Πώς μπορεί να γίνει η πρόληψη, όταν την υπονομεύετε; Όταν διαφημίζετε τα ναρκωτικά, τη μαστούρα, την κάνναβη; Στη δημοτική αγορά Κυψέλης κάνατε μπαζάρ κάνναβης, στην “Τεχνόπολη” κάνατε φεστιβάλ κανναβοκαλλιεργητών. Με αυτή τη λογική θα ανοίξουμε μέτωπο στα ναρκωτικά;».

Και συμπλήρωσε, απευθυνόμενος προς το δήμαρχο Αθηναίων: «Το κόμμα σας, στο οποίο είσαστε ηγετικό στέλεχος, το ΚΙΝΑΛ, κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή και μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε πως θα έρθει κοινή τροπολογία για τους χώρους υγιεινής χρήσης».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως «είμαστε κάθετα αντίθετοι, θα συνεχίσουμε να λέμε ότι η προσπάθεια να αξιοποιηθούν τα ναρκωτικά είναι προσπάθεια να εγκλωβιστεί ένας κόσμος στη φυγή και φυσικά η φροντίδα, το μέλημα για τους εξαρτημένους πρέπει να εξαντληθεί με όρους ανθρώπινους, με όρους υγιούς αντιμετώπισης και στα πλαίσια αυτά φυσικά χρειάζεται εξατομικευμένη δουλειά».