Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξέρετε ποιά είναι η διαφορά του εμβολίου Pfizer και του Κουβανέζικου Soberana;

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

Με αυτή την ερώτηση  καλωσόρισε την Ιταλική αντιπροσωπεία ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εμβολιασμών Frilay, Dr Vicente Vérez Bencomo για να απαντήσει ο ίδιος:

“Η Pfizer δημιούργησε ένα εμπόρευμα για να το πουλήσει σε κυβερνήσεις με μεγάλα κέρδη, με αποτέλεσμα μια κάποια προστασία από τον ιό. Στην Κούβα εξελίξαμε ένα εμβόλιο για να προστατεύσουμε τον λαό μας και θα το πετύχουμε. Αν πρόκειται να κερδίσουμε κάποια χρήματα από την εργασία μας θα τα διαθέσουμε για νέα δημόσια έρευνα”.

Ο Maurizio Coppola που γράφει το άρθρο συμμετέχει μαζί με άλλους 34 Ιταλούς που έχουν εμβολιαστεί στην Ιταλία και επέλεξαν για αναμνηστική δόση να εμβολιαστούν με το Κουβανέζικο εμβόλιο Soberana Plus.

Συμμετέχει στην έρευνα με τίτλο Soberana Plus Turin i la Pradera που καταγράφει το αποτέλεσμα για επίτευξη ανοσίας σε ανθρώπους που έχουν ήδη εμβολιαστεί με άλλα εμβόλια όταν θα λάβουν αναμνηστική δόση με το Κουβανέζικο εμβόλιο.

Φυσικά οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν το κέρδος σαν στόχο. Γιαυτό και δεν απελευθερώνουν τις πατέντες και μάλιστα με την στήριξη της ΕΕ.

Χωρίς κανέναν εξαναγκασμό τον Νοέμβριο είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση 10,2 εκατομμύρια Κουβανοί δηλαδή το 100% του πληθυσμού. Από αυτούς τα 9,2 εκατομμύρια είχαν κάνει 2 δόσεις και τα 8,7 εκατομμύρια, 78%, είχαν κάνει και την τρίτη δόση. Σήμερα το 82,1% έχει κάνει όλο το εμβολιαστικό πρόγραμμα με 2 δόσεις Soberana 02, 1 δόση Soberana Plus ή 2 δόσεις Abdala.

Ήδη στο τέλος του Νοέμβρη 311 000 άνθρωποι είχαν κάνει και τέταρτη δόση. Η προστασία ανέρχεται σε 92,4%.

Εκτός από τον εμβολιασμό παίρνονται και μέτρα με τήρηση των αποστάσεων, μάσκες κλπ. Αυστηρά μέτρα είχαν παρθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου για τον έλεγχο της μετάδοσης με αποτέλεσμα την δραστική μείωση των νεκρών την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη και ελαχιστοποίηση της μετάδοσης

Εκτός από την μεγάλη προστασία που προσφέρει ιδιαίτερα σε ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει ή είχαν εμβολιαστεί με άλλα εμβόλια το εμβόλιο Soberana Plus δεν προκαλεί καμία παρενέργεια όπως τοπικό πόνο ή δυσφορία. Τα εμβόλια της Κούβας είναι εξαιρετικά φθηνά, βασίζονται στην παραδοσιακή ιατρική, μπορούν να κατασκευαστούν και να διατηρηθούν σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες, ήδη παράγεται στο Ιράν με Κουβανέζικη τεχνολογία, ώστε να μην επιβαρύνονται με έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης.

Η Κούβα είναι η χώρα που προηγείται στον εμβολιασμό των παιδιών. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 2-18 χρονών έχοντας δημιουργήσει ειδικό εμβόλιο για παιδιά για να μην μολύνουν τους μεγαλύτερους και να μην κινδυνεύουν τα ίδια δηλώνει ο Ricardo Perez Valerino υπεύθυνος του Ινστιτούτου Frilay για τις διεθνείς σχέσεις.

Ο Ιταλός επιστήμονας Fabrizio Chiodo που συμμετέχει στην έρευνα δηλώνει: «Το Κουβανέζικο εμβόλιο δεν οφείλεται σε κάποιο θαύμα αλλά είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων. Στην μάχη κατά του κορωνοϊού η Κούβα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα, που πρωτοπόρα έχει εξελίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας και την δημόσια βιοτεχνολογική έρευνα».

Μετά από 60 χρόνια εμπάργκο καταφέρνει η Κούβα με δικά της μέσα, βασισμένη στην δημόσια εκπαίδευση και έρευνα και στις σοσιαλιστικές υποδομές και αρχές να αναπτύξει τρία εμβόλια και άλλα δύο επικουρικά στην μάχη για την ζωή και την Υγεία του λαού της την ώρα που οι καπιταλιστικές χώρες δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού που η όποια αντιμετώπισή του έχει καταδείξει την γύμνια του συστήματος που βασίζεται στην κερδοφορία των μεγάλων Ομίλων.

Περίληψη του άρθρου του Maurizio Coppola που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα «Peoples Dispatch».

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

Μετάβαση στο περιεχόμενο