Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ξαναγυρνάνε οι ΗΠΑ στην Συρία για να χτυπήσουν το Ιράν;

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Παρά τις εξαγγελίες του Δεκεμβρίου ότι αποσύρονται οι Αμερικάνικες δυνάμεις από την Συρία, επειδή έχει τελειώσει η αποστολή τους, την περασμένη Κυριακή πέρασε από το Ιράκ, τα βορειοανατολικά σύνορα της Συρίας μία φάλαγγα από 150 Αμερικάνικα φορτηγά και τεθωρακισμένα γράφει η τούρκικη εφημερίδα Anadolu News.

Η επίσημη αποστολή των Αμερικάνικων δυνάμεων ήταν να εξουδετερώσει τον IS που στην Συρία φέρει το όνομα Daesh. Η τοπική ιστοσελίδα Al Masdar ανέβασε πλάνα με γεννήτριες, εσκαπτικά μηχανήματα, Humvees και μεγάλα φορτηγά να περνούν από το σημείο ελέγχου Simelka που ελέγχεται από τις Αμερικάνικες δυνάμεις.

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι ΗΠΑ έχουν καταλάβει παράνομα το περίπου το 30% της Συρίας όπου διατηρούν τις παράνομες στρατιωτικές τους δυνάμεις μαζί με τις Συριακές δυνάμεις της Αντιπολίτευσης και τμήματα της Κούρδικης πολιτοφυλακής. Στο έδαφος που έχουν καταλάβει υπάρχουν τα σημαντικότερα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου της Συρίας και οι περισσότεροι πόροι πόσιμου νερού.

Ακόμη και το γνωστό για τις προκατειλημμένες ειδήσεις του «Παρατηρητήριου για τα ανθρώπινα δικαιώματα» αναφέρει ότι από την στιγμή της εξαγγελίας απόσυρσης τουλάχιστον 1130 Αμερικάνικα φορτηγά που μεταφέρουν πυρομαχικά, όπλα , εξοπλισμό, στρατιωτικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό στις βάσεις της διεθνούς Συμμαχίας ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, έχουν μπει στο έδαφος της Συρίας. Επικαλείται τα τοπικά ΜΜΕ και δικές του πληροφορίες.

Απόσυρση ή ενίσχυση;

Ακόμη και να δεχθεί κανείς ότι αυτά τα μηχανοκίνητα και τα φορτηγά μπαίνουν για να μεταφέρουν εκτός της Συρίας τους 2000 Αμερικάνους στρατιώτες, παρατηρητές αναφέρουν, ότι δεν θα χρειαζόταν για αυτό άλλοι 1000 στρατιώτες που υπολογίζεται ότι έχουν σταλεί το τελευταίο διάστημα, όπως επιβεβαιώνουν και οι New York Times. Ιδιαίτερα όταν η μεταφορά έχει προγραμματιστεί σε φιλικό περιβάλλον που ελέγχουν οι Κούρδοι.

Το “Παρατηρητήριο” αναφέρει σε νέα του έκθεση πως οι 700 στρατιώτες ήρθαν για να πολιορκήσουν μια μικρή περιοχή 4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που κρύβονται τα υπολείμματα της ηγετικής ομάδας του Daesh που η ΗΠΑ θέλει να συλλάβει για λόγους γοήτρου, όπως ισχυρίζεται.

Τα όπλα όμως που μεταφέρει κατά την ίδια έκθεση είναι αντιαρματικές ρουκέτες και βαρέα όπλα, οπλισμός που δεν δικαιολογεί απόσυρση ή εξουδετέρωση εχθρών σε τόσο μικρή έκταση. Τα όπλα έχουν όμως την  εμβέλεια να χτυπήσουν τις Ιρανικές δυνάμεις που είναι σταθμευμένες στα δυτικά του Ευφράτη.

Τα συμφέροντα των Αμερικάνικων μονοπωλίων ενδεχόμενα να έχουν επηρεάσει την δήλωση απόσυρσης κρίνοντας πως δεν είναι έτοιμοι και σίγουροι να φύγουν από την Συρία. Ίσως γιατί προετοιμάζοντας την ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν η περιοχή θα χρησιμοποιηθεί σαν ορμητήριο.

Αυτός είναι ο Ιμπεριαλισμός. Δεν έχει μπέσα και δεν θα αφήσει εύκολα τον λαό της Συρίας και τους άλλους λαούς της περιοχής να ανασάνουν σε περίοδο ειρήνης. Καινούργια αιματοκυλίσματα σχεδιάζονται για να αρπάξουν τον φυσικό τους πλούτο και να τους υποδουλώσουν. Σχέδια που πρέπει να ματαιώσουν οι λαοί με την πάλη τους ενάντια σε όλους τους κατακτητές και τους υποτακτικούς τους.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία