Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ξεκίνησαν σήμερα οι πλειστηριασμού – Σε άμεσο κίνδυνο οι λαϊκές κατοικίες

Εκκίνηση, με κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, σήμερα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη λαϊκή στέγη, με σκοπό να ελαφρυνθούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια. Η όλη διαδικασία εποπτεύεται από τον SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η προώθηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι εκ των βασικών προαπαιτούμενων της 3ης αξιολόγησης. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του SSM βρίσκονται στην Αθήνα για επαφές με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, τόσο για τα κόκκινα δάνεια όσο και για τη διενέργεια «stress tests» το 2018.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις στα Ειρηνοδικεία κατά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων σπιτιών σε φτωχές, εργατικές – λαϊκές οικογένειες από Εργατικά Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές.

Πιέσεις για να σταματήσουν την αποχή ασκήθηκαν από την κυβέρνηση προς τους συμβολαιογράφους με παράλληλες δεσμεύσεις για «προστασία» τους από τις λαϊκές αντιδράσεις. Σε γενική συνέλευση οι συμβολαιογράφοι κατά πλειοψηφία αποφάσισαν να σταματήσουν την αποχή και να διευκολύνουν τους πλειστηριασμούς.

Πρόταση για αποχή από τους πλειστηριασμούς των λαϊκών σπιτιών κατατέθηκε στη Γενική Συνέλευση από κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές αυτοαπασχολούμενους συμβολαιογράφους, που συγκέντρωσε ένα ικανοποιητικό ποσοστό, αφού τελικά ο πρόεδρος δέχτηκε να τεθεί σε ψηφοφορία μαζί με τις άλλες.

Στην πρόταση, αφού σημειώνεται ότι οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής είναι κοινές για όλους, καλούνται οι συμβολαιογράφοι να μην υποταχθούν στους εκβιασμούς της κυβέρνησης, των «θεσμών» και των τραπεζών και να μη γίνουν συνένοχοι στη βάρβαρη πολιτική.

Θέτουν, απ’ την πλευρά τους, άλλο δίλημμα: «Θα δεχτούμε ως επιστήμονες να συμμετέχουμε σε μία διαδικασία που έχει ως στόχο να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και λαϊκά νοικοκυριά ή θα συμπαραταχθούμε μαζί τους ζητώντας την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας;».

Και διεκδικούν: Να νομοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση, χωρίς περιορισμούς, την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι το ποσό των 300.000 ευρώ.

Πρότειναν αποχή από πλειστηριασμούς που αφορούν πρώτη κατοικία και έχουν τιμή πρώτης προσφοράς μέχρι 300.000 ευρώ, μέχρι την πλήρη νομοθετική ρύθμιση και προστασία της πρώτης κατοικίας από την κυβέρνηση. Μέχρι τότε να χορηγούνται από το ΔΣ άδειες για τη διενέργεια πλειστηριασμών, που αφορούν ακίνητα μεγάλης αξίας και πλειστηριασμών που επισπεύδονται για ικανοποίηση εργατικών απαιτήσεων.

Πηγή: 902.gr