Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ξεκίνησε η μεγαλύτερη διεκπεραίωση δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ στην Αλεξανδούπολη

Το “Ατέχνως” έχει από σύστασής της προβάλει την πρωτόγνωρη -ακόμη και για τα δεδομένα των αμερικάνων σφαγέων των λαών, «πρόβα πολέμου» των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, με το όνομα «Defender Europe 2021», που θα απλώνεται από τα Βαλκάνια μέχρι τη Βαλτική, συμμετέχοντας σε μια αλυσίδα ασκήσεων, που μεγαλώνει την μπαρουταποθήκη της χώρας μας καθώς και τα Γεωπολιτικά Παιχνίδια της λεγόμενης interoperability

ΚΚΕ ΝΑΤΟ ΟΤΑΝ Defender Εurope 2021

 🏴‍☠️ 🏴  Ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, προκλητικοί οι Αμερικανοί, μαζί και η ελληνική κυβέρνηση, ξεκίνησαν τη νέα, γιγαντιαία διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από την Αλεξανδρούπολη 🌀

Συγκεκριμένα, άρχισε χτες να μπαίνει στην περιοχή η μεγαλύτερη αμερικανική δύναμη που έχει διεκπεραιωθεί μέσω της πόλης και του Εβρου συνολικά, με πάνω από 120 ελικόπτερα και 1.000 στρατιωτικά οχήματα.

Defender Europe 2021 alexandroupoli

Η μετακίνηση αφορά εναλλαγή δυνάμεων, καθώς μέσα και προσωπικό που είχαν αναπτυχθεί στην Ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2021» (επιχείρηση που από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει κάθε χρόνο πρόσθετες αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη) θα αναδιπλωθούν στην Ελλάδα για να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, ενώ σε ό,τι οι Αμερικανοί ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων» θα αναπτυχθούν φρέσκες δυνάμεις τους (π.χ. ελικόπτερα της 1st Air Cavalry Brigade) στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2022», η οποία ξεκινά σε ένα ακόμα πιο οξυμένο περιβάλλον, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και γενικότερα στην Ανατολική Ευρώπη, και από τις ταυτόχρονες μετακινήσεις μεγάλων ρωσικών μονάδων, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τους λαούς.
Ετσι, οι πρώτες αφίξεις ελικοπτέρων από την Ανατ. Ευρώπη ξεκίνησαν ήδη από χτες στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», ώστε να αποσυναρμολογηθούν κατόπιν και να φορτωθούν σε πλοίο που υπολογίζεται να ρίξει άγκυρα στον ακριτικό λιμένα μεταξύ 28/11 και 1/12. Το πλοίο θα ξεφορτώσει νέα ελικόπτερα που θα αναπτυχθούν σε διάφορα σημεία στην ανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας (και στην Ελλάδα) και άρματα που μέσω σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου θα φύγουν για Βουλγαρία και Ρουμανία.

⏯️  Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο που φέρνει στην Αλεξανδρούπολη τις νέες δυνάμεις είναι το γιγαντιαίο οχηματαγωγό «Endurance», που αναμένεται πρώτα να ξεφορτώσει κομμάτια στο λιμάνι του Vlissingen στην Ολλανδία, περί τις 25 Νοέμβρη, πριν συνεχίσει τον πλου του για Ελλάδα.

Ενόψει αυτής της διεκπεραίωσης, από αύριο αναμένονται στην Αλεξανδρούπολη για να επιβλέψουν τις τελευταίες ετοιμασίες ο στρατηγός Τζέιμς Σμιθ, διοικητής της 21 Theater Sustainment Command, και η στρατηγός Χάιντι Χόιλ, διοικήτρια της Military Surface Deployment and Distribution Command. Στις 2 ή 3 Δεκέμβρη αναμένεται να μεταβεί στο λιμάνι για φιέστα («ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών»), με ομιλίες κ.λπ., και ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, μαζί με την πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι.

Defender Εurope 2021 ΚΚΕ

«Ζωτικός» κόμβος για τα βρώμικα σχέδια

Την αξία του λιμένα για την υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών τους, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, δίνουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί.
Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρονται σε ενημερωτικό της 598 Transportation Brigade (Ταξιαρχία Μεταφορών) των Αμερικανών:
«Το στρατηγικά τοποθετημένο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει αναδειχθεί σε ζωτικό και ιδιαίτερα ικανό συγκοινωνιακό κόμβο για τις δυνάμεις του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη. Μια εξαιρετική διεθνής και διυπηρεσιακή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ, των Ελλήνων συμμάχων μας και των εμπορικών μας εταίρων έχει οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις υποδομών στο λιμάνι, που μπορούν τώρα να υποστηρίξουν την κίνηση μονάδων υποστήριξης, ιπτάμενων και θωρακισμένων για τον στρατό».

Τονίζουν ότι από το 2019 το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε μεγάλες ασκήσεις και επιχειρήσεις του στρατού των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της «Defender Europe» και της «Atlantic Resοlve».

Δίνουν επίσης το στοιχείο ότι με τις εργασίες που έγιναν στο λιμάνι (απομάκρυνση ναυαγίου κ.λπ.) μπόρεσαν από το 2019 μέχρι και την τωρινή διεκπεραίωση να περάσουν από εκεί 117.000 μετρικούς τόνους, 70 ελικόπτερα και 176 θωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων (τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα) και το λιμάνι να δέχεται πλέον μερικά από τα μεγαλύτερα εμπορικά φορτηγά πλοία που μισθώνει για τις μετακινήσεις του ο στρατός των ΗΠΑ: «Endurance», «Liberty Promise», «Ocean Freedom», «Green Cove», «Green Ridge» και άλλα που έχουν δέσει εκεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Άλλωστε, προσθέτουν, πρόκειται πλέον για μια «Can Do It All» (μπορεί να παρέχει τα πάντα) υποδομή για στρατούς που επιχειρούν στην περιοχή.

ΝΑΤΟ NATO-OTAN WAR

Υπάρχει και σχετική δήλωση του ίδιου του διοικητή της 598 Ταξιαρχίας, συνταγματάρχη Τζόσουα Χερς, σκιαγραφώντας το μέγεθος της στρατιωτικής προπαρασκευής στις σύγχρονες συνθήκες ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης: «Έχουμε εργαστεί σκληρά για να διαφοροποιήσουμε το εύρος των θαλάσσιων λιμένων που μπορούν να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του στρατού σε όλο το θέατρο επιχειρήσεων».

«Αυτό που έχει πετύχει η ομάδα εδώ στην Αλεξανδρούπολη παρέχει πρόσθετες επιλογές στρατηγικού ελιγμού για τους διοικητές χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης. Συνεργαζόμενοι με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, αυτό το λιμάνι θα μας επιτρέψει να μετακινήσουμε δυνάμεις μάχης, γρήγορα και αποτελεσματικά, σε ένα όλο και πιο κρίσιμο μέρος της περιοχής επιχειρήσεών μας», προσθέτει ο Αμερικανός, χωρίς να κρύβει λόγια για τον χαρακτήρα αμερικανοΝΑΤΟικού προμαχώνα που λαμβάνει πλέον ανοιχτά η Αλεξανδρούπολη και ο Εβρος γενικότερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στοχοποίηση της περιοχής από άλλα κέντρα.

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι σε συνέχεια της υπογραφής της νέας Συμφωνίας για τις βάσεις στις 14/10 από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, ανάμεσα στις τοποθεσίες ανά την Ελλάδα όπου θα απλώσουν πρόσθετες δυνάμεις τους οι Αμερικανοί είναι και το στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη. Επελέγη λόγω της εγγύτητας στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της πόλης, ακριβώς ώστε προσωπικό που θα διαμένει εκεί να βάζει πλάτη στη διεκπεραίωση αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων. Με βάση στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, θα μπορούν να στεγάσουν εκεί μέχρι και 600 στελέχη τους.

⏫  Με πληροφορίες από το σημερινό Ριζοσπάστη