Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΟΓΕ: Αμέριστη στήριξή της στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας επισημαίνει την ανάγκη του ξεσηκωμού για τη διεκδίκηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας του λαού, σημειώνοντας πως «στηρίζει τον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών, όλων των υγειονομικών που με υπεράνθρωπη δύναμη παλεύουν 11 μήνες όχι μόνο ενάντια στην πανδημία, αλλά και κόντρα στις τεράστιες ελλείψεις, τα κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Η ΟΓΕ καλεί τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις συνταξιούχους, τις νέες μητέρες, τις φοιτήτριες «να ενώσουμε τις φωνές μας για να διεκδικήσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των οικογενειών μας στις αγωνιστικές δράσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στα νοσοκομεία την Πέμπτη 28 Γενάρη, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στις 3 Φλεβάρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις στις 16 Φλεβάρη, μέρα πανελλαδικής απεργίας των υγειονομικών».

Επίσης, τονίζει τα εξής:
«Φτάνουν πια οι μεγαλοστομίες και τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης.
Ο πολυδιαφημισμένος μαζικός εμβολιασμός -που απέχει πολύ ακόμα από το να είναι πραγματικά μαζικός- και τα “άνοιξε – κλείσε” δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους.
Η αιτία για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία και τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δεν είναι η έκτακτη κατάσταση της πανδημίας, ούτε η ανικανότητα των κυβερνητικών στελεχών.
Πρόκειται για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων που θεωρεί την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας “κόστος” για το κράτος και “όφελος” για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας. Η Υγεία είναι γι’ αυτούς πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες και η πανδημία μία ακόμα “χρυσή ευκαιρία” για περισσότερα κέρδη.

Σύλλογοι & ομάδες της ΟΓΕ στηρίζουν τον αγώνα των υγειονομικών

Για αυτό:

 • Δεν προσλαμβάνουν όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και οι άλλες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 • Δεν προχωρούν σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.
 • Αντί να δημιουργούν νέες δομές ΠΦΥ στις γειτονιές διαλύουν ακόμα κι αυτές τις υποστελεχωμένες που υπάρχουν.
 • Βαφτίζουν εμβολιαστικά κέντρα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας χωρίς να τα στελεχώνουν με επιπλέον προσωπικό. Ανακυκλώνουν το υπάρχον ελάχιστο προσωπικό, κάνουν μπαλάκι γιατρούς και νοσηλευτές από δομή σε δομή και με την εντατικοποίηση τους οδηγούν στην εξόντωση. Ακυρώνουν χειρουργεία, ραντεβού και εξετάσεις, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων ασθενών και μας σπρώχνουν στην ιδιωτική Υγεία. Εκατοντάδες υπερήλικες, με σοβαρά προβλήματα μετακίνησης, καλούνται να ταξιδέψουν μέχρι και δεκάδες χιλιόμετρα και να εκτίθενται σε επιπλέον κινδύνους, προκειμένου να μπορέσουν να εμβολιαστούν.
 • Ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωράει πολύ αργά, αφού το εμβόλιο αντί για επιστημονικό επίτευγμα προς όφελος του λαού γίνεται αντικείμενο των ανταγωνισμών των φαρμακευτικών κολοσσών και των συμφωνιών που έχει υπογράψει η ΕΕ.
 • Έχουν μετατρέψει όλο το σύστημα Υγείας σε σύστημα “μίας νόσου” με τραγικά αποτελέσματα στην υγεία των μη Covid-19 ασθενών, ιδιαίτερα των χρόνια νοσούντων.
 • Δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και τις σχολές.

Η άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν είναι μονόδρομος. Σήμερα, τον 21ο αιώνα, με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση  που θα καλύπτει τον έλεγχο και τη νοσηλεία ασθενών από τον κορονοϊό μαζί με την περίθαλψη ασθενών που έχουν άλλες παθήσεις, καθώς και τις ανάγκες για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση, προαγωγή της υγείας μας.

 • Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα της νέας κρίσης πάλι εμείς και οι οικογένειές μας, που επιδιώκουν να μας φορτώσουν για να μην χάσουν ούτε ευρώ οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, τα διάφορα “ευαγή ιδρύματα” και “εθνικοί ευεργέτες”.
 • Δεν δεχόμαστε να χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ στους κλινικάρχες και να διαθέτουν δισεκατομμύρια στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς (βλέπε “RAFALE”…) για να τους χρησιμοποιήσουν για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες.
 • Δεν συμβιβαζόμαστε να είναι η υγεία μας εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό. Παλεύουμε για δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και ΠΦΥ με κατάργηση κάθε πληρωμής στην Υγεία, σην Πρόνοια, στο Φάρμακο.

8 Μαρτ ΟΓΕ Θεσαλονίκη

Απαιτούμε:

 • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας.
 • Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους, με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες συνδεδεμένες με τα Κέντρα Υγείας για κατ’ οίκον επισκέψεις.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας.
 • Άμεσα μέτρα για την πλήρη επαναλειτουργία των τακτικών ιατρείων και των χειρουργείων στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
 • Δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ, σε κατάλληλους χώρους και στελέχωσή τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
 • Επίταξη των μονάδων Υγείας του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών, των διαγνωστικών εργαστηρίων και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου και γρήγορων τεστ για τον κορονοϊό δωρεάν για όλους και όλες.
 • Να παρθούν ΤΩΡΑ μέτρα προστασίας της υγείας σε σχολεία και Πανεπιστήμια και να λειτουργήσουν με ασφαλείς συνθήκες».

Σχετικά – Δείτε και:

Ηλίας Σιώρας: Ποιος θα τους κάνει να «καταλάβουν»

Νέες κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των υγειονομικών και την υπεράσπιση της υγείας του λαού